Ⅳ. 阅读理解
人文社会 语言文化 「2024 广东深圳福田莲花中学期中」
Positive body language can tell you a lot about how someone is feeling. It shows that he is interested in you and the conversation.
A relaxed posture shows a sense of comfort and ease. If someone sits comfortably and breathes calmly,he may be free from stress(压力). He will leave you an impression that encourages you to share a lot with him.
Relaxed arms also show that the person is easy to get along with. For example,when you're talking to the host at a party,and the host uncrosses his arms and opens his hands,you must feel welcome.
Proper eye contact is necessary in a pleasant conversation. Looking into the other person's eyes shows that you're really interested in what he is saying. However,staring at others too long can be considered impolite. So proper eye contact also means looking away sometimes to avoid staring.
Nodding is a way of showing that you're really listening. When you nod while others are talking,it lets them know that you agree with what they're saying and understand their meaning.
Smiling is an effective way to be kind and honest. Everyone loves being around people who always have a smile on their face.
Using positive body language can make communication much smoother and bring great things in return. The proper use of body language in communication with people will lead to some surprising results!
24.According to this passage,how many kinds of positive body language are mentioned?
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
25.When someone is talking with you with a relaxed posture,you will .
A.sit in a comfortable sofa B.leave him a good impression C.have a stressful feeling D.want to talk to him more
26.Which of the following body language can show your agreement?
A.Smiling happily. B.Nodding. C.Eye contact. D.Crossing arms.
27.Which of the following is NOT true about positive body language?
A.People like staying with the person who always smiles. B.Using too much eye contact is very impolite. C.When you cross your arms,you are welcoming others. D.Nodding while talking means you understand others.
28.新中考 文章结构题 Which of the following best shows the structure of the passage?
A.①/②③④⑤⑥/⑦ B.①②③④⑤⑥/⑦ C.①②/③④⑤⑥/⑦ D.①/②③④⑤/⑥⑦
人文社会 语言文化 「2024 广东深圳福田莲花中学期中」
Positive body language can tell you a lot about how someone is feeling. It shows that he is interested in you and the conversation.
A relaxed posture shows a sense of comfort and ease. If someone sits comfortably and breathes calmly,he may be free from stress(压力). He will leave you an impression that encourages you to share a lot with him.
Relaxed arms also show that the person is easy to get along with. For example,when you're talking to the host at a party,and the host uncrosses his arms and opens his hands,you must feel welcome.
Proper eye contact is necessary in a pleasant conversation. Looking into the other person's eyes shows that you're really interested in what he is saying. However,staring at others too long can be considered impolite. So proper eye contact also means looking away sometimes to avoid staring.
Nodding is a way of showing that you're really listening. When you nod while others are talking,it lets them know that you agree with what they're saying and understand their meaning.
Smiling is an effective way to be kind and honest. Everyone loves being around people who always have a smile on their face.
Using positive body language can make communication much smoother and bring great things in return. The proper use of body language in communication with people will lead to some surprising results!
24.According to this passage,how many kinds of positive body language are mentioned?
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
25.When someone is talking with you with a relaxed posture,you will .
A.sit in a comfortable sofa B.leave him a good impression C.have a stressful feeling D.want to talk to him more
26.Which of the following body language can show your agreement?
A.Smiling happily. B.Nodding. C.Eye contact. D.Crossing arms.
27.Which of the following is NOT true about positive body language?
A.People like staying with the person who always smiles. B.Using too much eye contact is very impolite. C.When you cross your arms,you are welcoming others. D.Nodding while talking means you understand others.
28.新中考 文章结构题 Which of the following best shows the structure of the passage?
A.①/②③④⑤⑥/⑦ B.①②③④⑤⑥/⑦ C.①②/③④⑤⑥/⑦ D.①/②③④⑤/⑥⑦
答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文主要介绍了积极的肢体语言的表现形式及其在沟通中的重要性。 24.C 细节理解题。根据第二至六段的第一句可知,文中提到了五种积极的肢体语言。故选C。 25.D 细节理解题。根据第二段中的“He will leave you an impression that encourages you to share a lot with him.”可知,当有人以一种放松的姿势与你说话时,你会想和他分享很多。故选D。 26.B 细节理解题。根据第五段中的“When you nod while others are talking,it lets them know that you agree with what they’re saying and understand their meaning.”可知,在别人说话的时候点头,表示同意对方的看法。故选B。 27.C 细节理解题。根据第三段中的“For example,when you’re talking to the host at a party,and the host uncrosses his arms and opens his hands,you must feel welcome.”可知,张开双臂并张开双手,可以表示欢迎,而不是交叉双臂。故选C。 28.A 文章结构题。分析全文可知,文章为“总—分—总”结构,第一段先引出积极的肢体语言,第二至六段具体介绍五种积极的肢体语言,第七段介绍使用积极的肢体语言的好处。故选A。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
#### 人文社会 语言文化 「2024 广东深圳福田莲花中学期中」
积极的肢体语言能让你了解到很多关于某人的感受。它表明他对你和你们的谈话感兴趣。
放松的姿态显示出一种舒适和自在的感觉。如果有人坐姿舒适、呼吸平静,他可能没有压力。他会给你留下一种鼓励你和他分享很多事情的印象。
放松的手臂也表明这个人很容易相处。例如,当你在聚会上和主人交谈时,主人放下交叉的手臂并张开双手,你一定会觉得自己受到了欢迎。
在愉快的交谈中,适当的眼神交流是必要的。看着对方的眼睛表明你真的对他说的话感兴趣。然而,长时间盯着别人看会被认为是不礼貌的。所以适当的眼神交流也意味着有时要移开目光以避免盯着看。
点头是一种表明你真的在听的方式。当别人说话时你点头,这会让他们知道你同意他们说的话并且理解他们的意思。
微笑是一种友善和真诚的有效方式。每个人都喜欢和脸上总是带着微笑的人在一起。
使用积极的肢体语言可以使交流更加顺畅,并带来很好的回报。在与人交流中恰当使用肢体语言会带来一些令人惊讶的结果!
24. 根据这篇文章,提到了多少种积极的肢体语言?
A. 三种。
B. 四种。
C. 五种。
D. 六种。
25. 当有人以放松的姿态和你交谈时,你会________。
A. 坐在舒适的沙发上
B. 给他留下好印象
C. 有紧张的感觉
D. 更想和他交谈
26. 以下哪种肢体语言能表明你的同意?
A. 开心地微笑。
B. 点头。
C. 眼神交流。
D. 交叉手臂。
27. 关于积极的肢体语言,以下哪项是不正确的?
A. 人们喜欢和总是微笑的人待在一起。
B. 使用过多的眼神交流是非常不礼貌的。
C. 当你交叉手臂时,你是在欢迎别人。
D. 说话时点头意味着你理解别人。
28. 新中考 文章结构题 以下哪项最能体现文章的结构?
A. ①/②③④⑤⑥/⑦
B. ①②③④⑤⑥/⑦
C. ①②/③④⑤⑥/⑦
D. ①/②③④⑤/⑥⑦
### Ⅳ. 阅读理解
#### 人文社会 语言文化 「2024 广东深圳福田莲花中学期中」
积极的肢体语言能让你了解到很多关于某人的感受。它表明他对你和你们的谈话感兴趣。
放松的姿态显示出一种舒适和自在的感觉。如果有人坐姿舒适、呼吸平静,他可能没有压力。他会给你留下一种鼓励你和他分享很多事情的印象。
放松的手臂也表明这个人很容易相处。例如,当你在聚会上和主人交谈时,主人放下交叉的手臂并张开双手,你一定会觉得自己受到了欢迎。
在愉快的交谈中,适当的眼神交流是必要的。看着对方的眼睛表明你真的对他说的话感兴趣。然而,长时间盯着别人看会被认为是不礼貌的。所以适当的眼神交流也意味着有时要移开目光以避免盯着看。
点头是一种表明你真的在听的方式。当别人说话时你点头,这会让他们知道你同意他们说的话并且理解他们的意思。
微笑是一种友善和真诚的有效方式。每个人都喜欢和脸上总是带着微笑的人在一起。
使用积极的肢体语言可以使交流更加顺畅,并带来很好的回报。在与人交流中恰当使用肢体语言会带来一些令人惊讶的结果!
24. 根据这篇文章,提到了多少种积极的肢体语言?
A. 三种。
B. 四种。
C. 五种。
D. 六种。
25. 当有人以放松的姿态和你交谈时,你会________。
A. 坐在舒适的沙发上
B. 给他留下好印象
C. 有紧张的感觉
D. 更想和他交谈
26. 以下哪种肢体语言能表明你的同意?
A. 开心地微笑。
B. 点头。
C. 眼神交流。
D. 交叉手臂。
27. 关于积极的肢体语言,以下哪项是不正确的?
A. 人们喜欢和总是微笑的人待在一起。
B. 使用过多的眼神交流是非常不礼貌的。
C. 当你交叉手臂时,你是在欢迎别人。
D. 说话时点头意味着你理解别人。
28. 新中考 文章结构题 以下哪项最能体现文章的结构?
A. ①/②③④⑤⑥/⑦
B. ①②③④⑤⑥/⑦
C. ①②/③④⑤⑥/⑦
D. ①/②③④⑤/⑥⑦