Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共10分)人教版 [2024 四川成都七中期未]
Everyone has got an invitation. However, they might not want to attend (参加) because of different 1 . In fact, we can 2 it in a right way. Then it won't hurt your friends' feelings or make a difference to the relationship between you and your friends. Here is something useful for you. You should 3 to it as soon as possible. If you can't attend, you should let your friends know the result at once. Then they can make different 4 . If you get a written invitation, you must answer it in a week. If you are not sure, call them to explain (解释) your problem clearly. When you decide not to 5 it, you should write to thank your friends for inviting you first. Then say you will not be able to make it, and wish them to enjoy themselves. You might also tell them you would love to see them another time. Be honest (诚实的) when explaining your reasons. If you don't want to go, just turn down the invitation without giving any reason. Don't 6 a reason. If your friends know it, they won't feel 7 . Sometimes, a simple reply—"I'm sorry to have to miss it" will be enough. It's best to send a card or other things to your friends 8 you can't attend. Call your friends after the event is over and ask how it went. Of course they are usually your 9 friends who you often spend much time with or know very well. This will make your friends know you still care about them. If it's an important party for you and your friends, you can find a new time when both of you are 10 . And it can be just the two of you.
Everyone has got an invitation. However, they might not want to attend (参加) because of different 1 . In fact, we can 2 it in a right way. Then it won't hurt your friends' feelings or make a difference to the relationship between you and your friends. Here is something useful for you. You should 3 to it as soon as possible. If you can't attend, you should let your friends know the result at once. Then they can make different 4 . If you get a written invitation, you must answer it in a week. If you are not sure, call them to explain (解释) your problem clearly. When you decide not to 5 it, you should write to thank your friends for inviting you first. Then say you will not be able to make it, and wish them to enjoy themselves. You might also tell them you would love to see them another time. Be honest (诚实的) when explaining your reasons. If you don't want to go, just turn down the invitation without giving any reason. Don't 6 a reason. If your friends know it, they won't feel 7 . Sometimes, a simple reply—"I'm sorry to have to miss it" will be enough. It's best to send a card or other things to your friends 8 you can't attend. Call your friends after the event is over and ask how it went. Of course they are usually your 9 friends who you often spend much time with or know very well. This will make your friends know you still care about them. If it's an important party for you and your friends, you can find a new time when both of you are 10 . And it can be just the two of you.
1. A. meanings
B. activities
C. reasons
2. A. plan
B. decline
C. reach
3. A. reply
B. serve
C. touch
4. A. differences
B. preparations
C. discussions
5. A. expect
B. mind
C. accept
6. A. make up
B. look for
C. take up
7. A. bored
B. comfortable
C. serious
8. A. and
B. or
C. although
9. A. easy
B. close
C. common
10. A. available
B. successful
C. surprised
答案:I.[语篇解读] 本文主要介绍了如何用恰当的方式谢绝活动邀请。
1.C 考查名词。根据“they might not want to attend”可知,此处表示他们可能因为不同的原因不想参加。故选 C。
2.B 考查动词。根据“Then it won’t hurt your friends’ feelings or make a difference to the relationship between you and your friends.”可知,此处表示可以用恰当的方式谢绝。故选 B。
3.A 考查动词。根据“If you can’t attend,you should let your friends know the result at once.”可知,此处表示你要尽快回复。故选 A。
4.B 考查名词。根据“...you should let your friends know the result at once. Then they can make different...”可知,此处表示让朋友尽早知道,好做准备工作。故选 B。
5.C 考查动词。根据“Then say you will not be able to make it”可知,此处表示当你决定不接受邀请时,你应该写信感谢朋友的邀请。故选 C。
6.A 考查短语。根据“If your friends know it,they won’t feel...”可知,此处表示不要编造理由。故选 A。
7.B 考查形容词。根据“If your friends know it,they won’t feel...”可知,朋友如果知道真相,会感到不舒服。故选 B。
8.C 考查连词。根据“It’s best to send a card or other things to your friends...you can’t attend.”可知,虽然你不能参加,但你最好给你的朋友寄张卡片或其他东西,设空处前后内容为让步关系,用 although 引导让步状语从句。故选 C。
9.B 考查形容词。根据“they are usually your...friends who you often spend much time with or know very well”可知,此处指的是亲密的朋友。故选 B。
10.A 考查形容词。根据“If it’s an important party for you and your friends,you can find a new time when both of you are...”可知,如果是重要的聚会,可以另找一个两人都有空的时间见面。故选 A。
1.C 考查名词。根据“they might not want to attend”可知,此处表示他们可能因为不同的原因不想参加。故选 C。
2.B 考查动词。根据“Then it won’t hurt your friends’ feelings or make a difference to the relationship between you and your friends.”可知,此处表示可以用恰当的方式谢绝。故选 B。
3.A 考查动词。根据“If you can’t attend,you should let your friends know the result at once.”可知,此处表示你要尽快回复。故选 A。
4.B 考查名词。根据“...you should let your friends know the result at once. Then they can make different...”可知,此处表示让朋友尽早知道,好做准备工作。故选 B。
5.C 考查动词。根据“Then say you will not be able to make it”可知,此处表示当你决定不接受邀请时,你应该写信感谢朋友的邀请。故选 C。
6.A 考查短语。根据“If your friends know it,they won’t feel...”可知,此处表示不要编造理由。故选 A。
7.B 考查形容词。根据“If your friends know it,they won’t feel...”可知,朋友如果知道真相,会感到不舒服。故选 B。
8.C 考查连词。根据“It’s best to send a card or other things to your friends...you can’t attend.”可知,虽然你不能参加,但你最好给你的朋友寄张卡片或其他东西,设空处前后内容为让步关系,用 although 引导让步状语从句。故选 C。
9.B 考查形容词。根据“they are usually your...friends who you often spend much time with or know very well”可知,此处指的是亲密的朋友。故选 B。
10.A 考查形容词。根据“If it’s an important party for you and your friends,you can find a new time when both of you are...”可知,如果是重要的聚会,可以另找一个两人都有空的时间见面。故选 A。
解析:
翻译:
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共10分)
人教版 [2024 四川成都七中期未]
每个人都收到了一份邀请。然而,由于不同的______,他们可能不想参加。事实上,我们可以用一种恰当的方式来______它。这样就不会伤害你朋友的感情,也不会影响你和朋友之间的关系。这里有一些对你有用的建议。
你应该尽快______。如果你不能参加,你应该马上让你的朋友知道结果。这样他们就可以做不同的______。如果你收到一份书面邀请,你必须在一周内回复。如果你不确定,打电话给他们清楚地解释你的问题。当你决定不______时,你应该先写信感谢你的朋友邀请你。然后说你不能参加,并祝他们玩得开心。你也可以告诉他们你希望下次再见到他们。解释原因时要诚实。如果你不想去,就直接拒绝邀请,不用给出任何理由。不要______理由。如果你的朋友知道了,他们不会觉得______。有时候,一个简单的回复——“很遗憾我不能参加”就足够了。______你不能参加,最好给你的朋友送一张卡片或其他东西。活动结束后给你的朋友打电话,问问情况如何。当然,他们通常是你______的朋友,你经常和他们在一起度过很多时间或者非常了解他们。这会让你的朋友知道你仍然关心他们。如果这对你和你的朋友来说是一个重要的聚会,你可以找一个你们都______的新时间。而且可以只有你们两个人。
1. A. 含义 B. 活动 C. 原因
2. A. 计划 B. 拒绝 C. 到达
3. A. 回复 B. 服务 C. 触摸
4. A. 差异 B. 准备 C. 讨论
5. A. 期望 B. 介意 C. 接受
6. A. 编造 B. 寻找 C. 占据
7. A. 厌烦的 B. 舒服的 C. 严肃的
8. A. 并且 B. 或者 C. 尽管
9. A. 容易的 B. 亲密的 C. 普通的
10. A. 有空的 B. 成功的 C. 惊讶的
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共10分)
人教版 [2024 四川成都七中期未]
每个人都收到了一份邀请。然而,由于不同的______,他们可能不想参加。事实上,我们可以用一种恰当的方式来______它。这样就不会伤害你朋友的感情,也不会影响你和朋友之间的关系。这里有一些对你有用的建议。
你应该尽快______。如果你不能参加,你应该马上让你的朋友知道结果。这样他们就可以做不同的______。如果你收到一份书面邀请,你必须在一周内回复。如果你不确定,打电话给他们清楚地解释你的问题。当你决定不______时,你应该先写信感谢你的朋友邀请你。然后说你不能参加,并祝他们玩得开心。你也可以告诉他们你希望下次再见到他们。解释原因时要诚实。如果你不想去,就直接拒绝邀请,不用给出任何理由。不要______理由。如果你的朋友知道了,他们不会觉得______。有时候,一个简单的回复——“很遗憾我不能参加”就足够了。______你不能参加,最好给你的朋友送一张卡片或其他东西。活动结束后给你的朋友打电话,问问情况如何。当然,他们通常是你______的朋友,你经常和他们在一起度过很多时间或者非常了解他们。这会让你的朋友知道你仍然关心他们。如果这对你和你的朋友来说是一个重要的聚会,你可以找一个你们都______的新时间。而且可以只有你们两个人。
1. A. 含义 B. 活动 C. 原因
2. A. 计划 B. 拒绝 C. 到达
3. A. 回复 B. 服务 C. 触摸
4. A. 差异 B. 准备 C. 讨论
5. A. 期望 B. 介意 C. 接受
6. A. 编造 B. 寻找 C. 占据
7. A. 厌烦的 B. 舒服的 C. 严肃的
8. A. 并且 B. 或者 C. 尽管
9. A. 容易的 B. 亲密的 C. 普通的
10. A. 有空的 B. 成功的 C. 惊讶的
Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)跨体育与健康 [2025 浙江杭州余杭期末]
①Playing team sports like soccer, basketball and volleyball is a great way for kids to keep moving and stay fit. These sports not only build up their bodies but also give them important lessons for life. ②First, team sports show kids how to work together. When they play on a team, they have to help each other to win. This teaches them to talk and support each other, which is helpful in all parts of life. ③Next, playing team sports can make kids feel better about themselves and be surer of their abilities. When kids help their team win, they will feel proud. This good feeling can help them believe in what they can do and make them feel better about who they are. ④ Also, team sports help kids learn to manage (管理) their time. Kids who play sports have to fit in school, practice, and games. They know obeying discipline (纪律) is really important for effective teamwork. This teaches them to understand what the most important thing is and use their time well. ⑤ Finally, being on a team is good for making friends and getting closer to people they have already known. For many kids, their teammates are like a second family. ⑥ So, team sports are really important for kids' growth. They help their bodies, minds, and social life in ways that can make their whole life better.
11. How does playing team sports help children develop life skills?
A. By teaching them how to cook.
B. By teaching them to work together.
C. By showing them how to build a house.
D. By helping them learn a new language.
12. 新中考 段落大意题 What is the 4th paragraph mainly about?
A. Team sports help save time.
B. Team sports help create friendship.
C. Doing team sports can get proud feelings.
D. Doing team sports helps learn time management.
13. What is the main idea of the passage?
A. Team sports are popular with people of all ages.
B. Team sports can improve kids' health.
C. Team sports do offer children many advantages (好处).
D. Team sports are better than exercising alone.
14. 新中考 文章结构题 Which of the following shows the structure of the passage? (P = Paragraph)


①Playing team sports like soccer, basketball and volleyball is a great way for kids to keep moving and stay fit. These sports not only build up their bodies but also give them important lessons for life. ②First, team sports show kids how to work together. When they play on a team, they have to help each other to win. This teaches them to talk and support each other, which is helpful in all parts of life. ③Next, playing team sports can make kids feel better about themselves and be surer of their abilities. When kids help their team win, they will feel proud. This good feeling can help them believe in what they can do and make them feel better about who they are. ④ Also, team sports help kids learn to manage (管理) their time. Kids who play sports have to fit in school, practice, and games. They know obeying discipline (纪律) is really important for effective teamwork. This teaches them to understand what the most important thing is and use their time well. ⑤ Finally, being on a team is good for making friends and getting closer to people they have already known. For many kids, their teammates are like a second family. ⑥ So, team sports are really important for kids' growth. They help their bodies, minds, and social life in ways that can make their whole life better.
11. How does playing team sports help children develop life skills?
A. By teaching them how to cook.
B. By teaching them to work together.
C. By showing them how to build a house.
D. By helping them learn a new language.
12. 新中考 段落大意题 What is the 4th paragraph mainly about?
A. Team sports help save time.
B. Team sports help create friendship.
C. Doing team sports can get proud feelings.
D. Doing team sports helps learn time management.
13. What is the main idea of the passage?
A. Team sports are popular with people of all ages.
B. Team sports can improve kids' health.
C. Team sports do offer children many advantages (好处).
D. Team sports are better than exercising alone.
14. 新中考 文章结构题 Which of the following shows the structure of the passage? (P = Paragraph)
答案:II.[语篇解读] 本文主要讲了团体运动对孩子们的多种好处。
11.B 细节理解题。根据第二段中的“team sports show kids how to work together”和“This teaches them to talk and support each other,which is helpful in all parts of life.”可知,通过教会孩子们团队合作,团体运动可以帮助他们培养生活技能。故选 B。
12.D 段落大意题。根据第四段中的“Also,team sports help kids learn to manage their time.”可知,本段主要介绍团体运动可以帮助孩子们学会时间管理。故选 D。
13.C 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了团体运动给孩子们带来的多种好处。故选 C。
14.C 文章结构题。本文为“总—分—总”结构,第一段总述团体运动对孩子们有好处;第二、三、四、五段分别列举了团体运动的具体好处,第六段总结团体运动对于孩子们的重要性。故选 C。
11.B 细节理解题。根据第二段中的“team sports show kids how to work together”和“This teaches them to talk and support each other,which is helpful in all parts of life.”可知,通过教会孩子们团队合作,团体运动可以帮助他们培养生活技能。故选 B。
12.D 段落大意题。根据第四段中的“Also,team sports help kids learn to manage their time.”可知,本段主要介绍团体运动可以帮助孩子们学会时间管理。故选 D。
13.C 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了团体运动给孩子们带来的多种好处。故选 C。
14.C 文章结构题。本文为“总—分—总”结构,第一段总述团体运动对孩子们有好处;第二、三、四、五段分别列举了团体运动的具体好处,第六段总结团体运动对于孩子们的重要性。故选 C。
解析:
翻译:
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
#### 跨体育与健康 [2025 浙江杭州余杭期末]
①进行足球、篮球和排球等团队运动是孩子们保持活动和健康的好方法。这些运动不仅能增强他们的体质,还能给他们上重要的人生课。
②首先,团队运动向孩子们展示如何合作。当他们在一个团队中比赛时,他们必须互相帮助才能获胜。这教会他们交流和互相支持,这在生活的各个方面都很有帮助。
③其次,进行团队运动能让孩子们自我感觉更好,对自己的能力更有信心。当孩子们帮助他们的团队获胜时,他们会感到自豪。这种良好的感觉能帮助他们相信自己能做什么,并让他们对自己的身份感觉更好。
④此外,团队运动帮助孩子们学会管理时间。参加体育运动的孩子必须兼顾学校、训练和比赛。他们知道遵守纪律对有效的团队合作真的很重要。这教会他们明白什么是最重要的,并很好地利用他们的时间。
⑤最后,在一个团队中对交朋友和与他们已经认识的人更亲近有好处。对很多孩子来说,他们的队友就像第二个家庭。
⑥所以,团队运动对孩子们的成长真的很重要。它们在能让他们的整个生活变得更好的方面帮助他们的身体、心理和社交生活。
11. 进行团队运动如何帮助孩子们培养生活技能?
A. 通过教他们如何做饭。
B. 通过教他们合作。
C. 通过向他们展示如何建房子。
D. 通过帮助他们学习一门新语言。
12. 新中考 段落大意题 第4段主要讲了什么?
A. 团队运动有助于节省时间。
B. 团队运动有助于建立友谊。
C. 进行团队运动能获得自豪的感觉。
D. 进行团队运动有助于学习时间管理。
13. 这篇文章的主旨是什么?
A. 团队运动受各个年龄段的人欢迎。
B. 团队运动能改善孩子们的健康。
C. 团队运动确实给孩子们带来很多好处。
D. 团队运动比独自锻炼更好。
14. 新中考 文章结构题 以下哪一项展示了这篇文章的结构?(P = 段落)
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
#### 跨体育与健康 [2025 浙江杭州余杭期末]
①进行足球、篮球和排球等团队运动是孩子们保持活动和健康的好方法。这些运动不仅能增强他们的体质,还能给他们上重要的人生课。
②首先,团队运动向孩子们展示如何合作。当他们在一个团队中比赛时,他们必须互相帮助才能获胜。这教会他们交流和互相支持,这在生活的各个方面都很有帮助。
③其次,进行团队运动能让孩子们自我感觉更好,对自己的能力更有信心。当孩子们帮助他们的团队获胜时,他们会感到自豪。这种良好的感觉能帮助他们相信自己能做什么,并让他们对自己的身份感觉更好。
④此外,团队运动帮助孩子们学会管理时间。参加体育运动的孩子必须兼顾学校、训练和比赛。他们知道遵守纪律对有效的团队合作真的很重要。这教会他们明白什么是最重要的,并很好地利用他们的时间。
⑤最后,在一个团队中对交朋友和与他们已经认识的人更亲近有好处。对很多孩子来说,他们的队友就像第二个家庭。
⑥所以,团队运动对孩子们的成长真的很重要。它们在能让他们的整个生活变得更好的方面帮助他们的身体、心理和社交生活。
11. 进行团队运动如何帮助孩子们培养生活技能?
A. 通过教他们如何做饭。
B. 通过教他们合作。
C. 通过向他们展示如何建房子。
D. 通过帮助他们学习一门新语言。
12. 新中考 段落大意题 第4段主要讲了什么?
A. 团队运动有助于节省时间。
B. 团队运动有助于建立友谊。
C. 进行团队运动能获得自豪的感觉。
D. 进行团队运动有助于学习时间管理。
13. 这篇文章的主旨是什么?
A. 团队运动受各个年龄段的人欢迎。
B. 团队运动能改善孩子们的健康。
C. 团队运动确实给孩子们带来很多好处。
D. 团队运动比独自锻炼更好。
14. 新中考 文章结构题 以下哪一项展示了这篇文章的结构?(P = 段落)