零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟八年级英语上册人教版 第115页解析答案
Ⅳ.任务型阅读 新考 阅读填 「2025四川成都金苹果锦城一中期末」
阅读下面短文,补全表格中所缺信息。
For many years, people have tried to predict what humans will be like in the future. There is an article about humans' future on the US website Grunge. It is believable that one day in the future we may become quite different. Here are several interesting ones listed in the article.
As we go into space further, we could one day end up living on other planets. But living away from our world could make our body different because of the new environment. For example, to save ourselves, living on a planet with more sunlight than the earth will make our skin (皮肤) thicker (更厚) and darker. And living somewhere without enough sunlight could make our eyes larger to let in more light, just like characters in cartoons.
Everything in the world is made of atoms (原子). So could we use them in the same way we build toy houses? We could use atoms to add great abilities to our bodies by making different parts of our bodies into new or better ones whenever we like. There will be quite a few body parts improved: we could create eyes that could see through walls or lungs (肺) that could clean polluted air.
In hundreds of thousands of years, humans might have no illness. This is because some humans are invulnerable (不会受伤害的) to certain illnesses in their DNA. In fact, there are already many reported examples of people. They are invulnerable to viruses such as HIV. As years go by, the invulnerability will be passed down to future humans. It means that one day, humans won't have serious illnesses.

26.
Predictions
27.
looks
28.
creating and improving
29.
unless
30.
giving examples

答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文主要预测了几点未来人类可能发生的变化。 26.Predictions 根据第一段中的“For many years,people have tried to predict what humans will be like in the future.”以及文章其他内容可知,本文是关于对人类未来的预测。故填Predictions。 27.looks 根据第二段中的“But living away from our world could make our body different...”可知,此处介绍我们的身体变得不同,即我们会有新的外貌。故填looks。 28.creating and improving 根据第三段中的“We could use atoms to add great abilities to our bodies by making different parts of our bodies into new or better ones whenever we like. There will be quite a few body parts improved...”可知,通过用原子创造和改进我们的身体部位,我们可以为我们的身体增添强大的能力,介词by后跟动名词。故填creating and improving。 29.unless 根据最后一段中的“As years go by,the invulnerability will be passed down to future humans. It means that one day,humans won’t have serious illnesses.”可知,这种免疫能力将传给未来的人类,这意味着有一天,人类不会患上严重的疾病,即除非免疫能力传给他们,否则未来的人类将患上严重的疾病。故填unless。 30.giving examples 根据第一段中的“Here are several interesting ones listed in the article.”可知,作者通过举一些例子展开对未来的预测,介词by后跟动名词。故填giving examples。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 任务型阅读 新中考 阅读填表 「2025四川成都金苹果锦城一中期末」
阅读下面短文,补全表格中所缺信息。
多年来,人们一直试图预测未来人类会是什么样子。美国网站Grunge上有一篇关于人类未来的文章。可以相信的是,未来有一天我们可能会变得大不相同。文章中列出了几个有趣的(预测)。
随着我们进一步进入太空,有一天我们可能最终会生活在其他星球上。但由于新的环境,远离我们的世界生活可能会使我们的身体发生变化。例如,为了保护自己,生活在一个比地球阳光更充足的星球上会使我们的皮肤更厚、颜色更深。而生活在阳光不足的地方可能会使我们的眼睛变大,以摄入更多的光线,就像卡通人物一样。
世界上的一切都是由原子构成的。那么我们能像建造玩具房子那样使用它们吗?我们可以利用原子,在我们喜欢的时候把身体的不同部位变成新的或更好的部位,从而为我们的身体增添强大的能力。将会有相当多的身体部位得到改进:我们可以创造出能看穿墙壁的眼睛,或者能净化污染空气的肺。
几十万年后,人类可能会没有疾病。这是因为一些人的DNA对某些疾病具有免疫力。事实上,已经有很多关于这类人的报道案例。他们对艾滋病病毒等病毒具有免疫力。随着时间的推移,这种免疫力会遗传给未来的人类。这意味着有一天,人类将不会有严重的疾病。
26. 预测
27. 外貌
28. 创造和改进
29. 除非
30. 举例说明
跨学科 V.完形填空 跨学科 历史 韩信报恩 「2024新疆吐鲁番期末」
During the Qin Dynasty, there was a boy named Han Xin. He was born into a 31 family and often had nothing to eat. He often went fishing but almost 32 no fish. He was always hungry.
One day, Han Xin was fishing by the river. An old lady 33 that the boy was very thin and looked hungry. She gave him a bowl of 34 .
"Thank you so much," said Han Xin as he bowed down (鞠躬) to the old lady. From then on, every time Han Xin met the old lady, she would give him some rice. So Han Xin 35 felt hungry. He was very thankful and promised he would find a way to 36 the lady some day.
"You don't have to promise so much when you have 37 ," she said. "I give you rice because I feel 38 that you don't have anything to eat. I don't want you to repay me. If you are a real man, you will find a way to support 39 ." Han Xin kept the lady's words in mind.
When Han Xin 40 up, he went into the army and became a general (将军). He did many good things and 41 many people. People all thought he was a great man.
Han Xin never 42 the old lady. He went back to the village and found her. He bowed down to her 43 gave her a thousand pieces of gold. The old lady didn't 44 it. "Thank you for the gold," she said. "You have already repaid me by becoming a strong and kind man."
The Chinese idiom "A single meal is worth a thousand pieces of gold" comes from this story. It tells us we should give a hand to others 45 expecting anything in return. And we should also forever remember the help from someone else.
31.A.rich B.poor C.strong
32.A.caught B.raised C.touched
33.A.knew B.heard C.saw
34.A.rice B.gold C.water
35.A.always B.often C.never
36.A.talk B.learn C.repay
37.A.nothing B.something C.anything
38.A.happy B.sorry C.angry
39.A.himself B.herself C.yourself
40.A.came B.grew C.stood
41.A.helped B.provided C.found
42.A.forgot B.remembered C.invited
43.A.so B.and C.or
44.A.sell B.accept C.miss
45.A.for B.about C.without
答案:V.[语篇解读] 本文主要讲了韩信报恩的故事。 31.B 考查形容词。根据“often had nothing to eat”可知,他家很穷,经常没有东西吃。故选B。 32.A 考查动词。根据“He often went fishing but almost...no fish.”可知,韩信几乎没有抓到任何鱼。故选A。 33.C 考查动词。根据“that the boy was very thin and looked hungry”可知,老妇人看见韩信很瘦。故选C。 34.A 考查名词。根据“she would give him some rice”可知,老妇人给了他一碗米饭。故选A。 35.C 考查副词。根据“every time Han Xin met the old lady,she would give him some rice”可知,韩信有了米饭吃,就再也没有饿过。故选C。 36.C 考查动词。根据“He was very thankful”以及“to repay me”可知,韩信承诺总有一天他会想办法报答她。故选C。 37.A 考查复合不定代词。根据“You don’t have to promise so much when you have...”以及上文可知,现在的韩信什么都没有,所以不必承诺这么多。故选A。 38.B 考查形容词。根据“that you don’t have anything to eat”可知,老妇人看到韩信没有吃的,感到难过,所以给他米饭。故选B。 39.C 考查反身代词。根据“you will find a way to support”可知,此处表示养活你自己。故选C。 40.B 考查动词。根据“he went into the army”可知,韩信长大后参军了,grow up意为“长大”。故选B。 41.A 考查动词。根据“He did many good things”可知,韩信做了很多好事,帮了很多人。故选A。 42.A 考查动词。根据“Han Xin never...the old lady. He went back to the village and found her.”可知,韩信没有忘记那位帮助过自己的老妇人。故选A。 43.B 考查连词。根据“He bowed down to her...gave her a thousand pieces of gold.”可知,他向她鞠躬,然后给了千金,用and连接。故选B。 44.B 考查动词。根据“You have already repaid me by becoming a strong and kind man.”可知,老妇人没有接受韩信的馈赠。故选B。 45.C 考查介词。根据“It tells us we should give a hand to others...expecting anything in return.”可知,我们应该帮助别人而不求任何回报。故选C。
解析:
翻译:
### 跨学科 V.完形填空 跨学科 历史 韩信报恩 「2024新疆吐鲁番期末」
秦朝时期,有个名叫韩信的男孩。他出生在一个______31____的家庭,常常没东西吃。他经常去钓鱼,但几乎______32____不到鱼。他总是饿着肚子。
有一天,韩信正在河边钓鱼。一位老妇人______33____这个男孩很瘦,看起来很饿。她给了他一碗______34____。
“非常感谢您,”韩信一边向老妇人鞠躬一边说道。从那以后,每次韩信遇到老妇人,她都会给他一些米饭。所以韩信______35____再感到饥饿了。他非常感激,承诺总有一天会想办法______36____这位老妇人。
“你一无所有的时候不必许下这么多承诺,”她说,“我给你米饭是因为我为你没东西吃而感到______37____。我不想要你报答我。如果你是个真正的男子汉,你会找到办法养活______38____的。”韩信把老妇人的话记在了心里。
当韩信______39____大后,他参军并成为了一名将军。他做了很多好事,______40____了很多人。人们都认为他是个了不起的人。
韩信从未______41____那位老妇人。他回到村子里找到了她。他向她鞠躬______42____给了她一千两黄金。老妇人没有______43____。“谢谢你的黄金,”她说,“你成为一个坚强善良的人,就已经报答我了。”
中国成语“一饭千金”就出自这个故事。它告诉我们,我们应该帮助别人,______44____期望任何回报。而且我们也应该永远记住别人的帮助。
31. A. 富有的 B. 贫穷的 C. 强壮的
32. A. 抓住;钓到 B. 饲养;举起 C. 触摸
33. A. 知道 B. 听到 C. 看见
34. A. 米饭 B. 黄金 C. 水
35. A. 总是 B. 经常 C. 从不
36. A. 谈论 B. 学习 C. 报答
37. A. 没有什么 B. 某事;某物 C. 任何事;任何物
38. A. 高兴的 B. 难过的;抱歉的 C. 生气的
39. A. 他自己 B. 她自己 C. 你自己
40. A. 来 B. 成长;长大 C. 站立
41. A. 帮助 B. 提供 C. 找到
42. A. 忘记 B. 记得 C. 邀请
43. A. 所以 B. 和;并且 C. 或者
44. A. 卖 B. 接受 C. 错过
45. A. 为了 B. 关于 C. 没有
上一页 下一页