零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟八年级英语上册人教版 第40页解析答案
Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共10分)
「2025 广东深圳宝安期末」
Sammie Vance knows there’s nothing worse than being without friends. For years, she has been helping 1 kids. She is running the Buddy Bench 2 .
Anyone who is alone could sit on the buddy bench. It tells other kids he or she needs a 3 . It’s helpful to make other people notice someone in need of care.
Sammie thought about the Buddy Bench programme in 2017. First she introduced the 4 to her teachers and parents to get their support. But there have been small challenges, like 5 . To make the cost less and be eco-friendly, Sammie decided to make the bench from recycled materials (回收材料). She called on people to 6 bottle caps. In the end, she got over 1,200 pounds of them. A company called Green Tree Plastics recycled these into three benches. The benches 7 became popular and soon brought kids together. From then on, Sammie helped communities (社区) around the country 8 buddy benches.
Sammie has some changes herself. She has learned to accept her weakness and become a better person. “I used to be really 9 ,” she says, “but I’m more outgoing now. It helps me 10 in different parts of my life.”
Sammie’s story shows helping people can start at any age. Even small acts of kindness can be powerful.
1.A.angry B.lonely C.lazy D.sick
2.A.school B.shop C.operation D.programme
3.A.doctor B.friend C.teacher D.mother
4.A.idea B.gift C.rule D.show
5.A.food B.time C.place D.money
6.A.collect B.open C.choose D.hide
7.A.partly B.simply C.quickly D.usually
8.A.find out B.take away C.set up D.look at
9.A.tired B.shy C.bored D.worried
10.A.choose B.think C.succeed D.grow
答案:[语篇解读] 本文是一篇记叙文,主要介绍了Sammie Vance帮助社区制作了友谊长椅,这些长椅可以帮助别人找到朋友。
1.B 考查形容词。根据上文中的there’s nothing worse than being without friends”以及第二段中的It’s helpful to make other people notice someone in need of care.”可知,Sammie知道没有朋友是最糟糕的事情,设计的长椅也是为了帮助孤单的孩子们。故选B。
2.D 考查名词。根据第三段中的Sammie thought about the Buddy Bench programme in 2017.”可知,Sammie在2017年就在思考这个计划,而现在她在实施这个计划。故选D。
3.B 考查名词。根据第二段中的Anyone who is alone could sit on the buddy bench.”以及It’s helpful to make other people notice someone in need of care.”可知,孤单的人可以坐在长椅上,这告诉其他孩子他或她需要一个朋友。故选B。
4.A 考查名词。根据第三段中的Sammie thought about the Buddy Bench programme...to get their support.”可知,Sammie把这个想法告诉了老师和父母来获取他们的支持。故选A。
5.D 考查名词。根据下文中的To make the cost less and be eco-friendly,Sammie decided to make the bench from recycled materials.”可知,为了降低成本和环保,Sammie使用回收材料制作长椅,由此可推知,金钱是Sammie面临的挑战之一。故选D。
6.A 考查动词。根据In the end,she got over 1,200 pounds of them.”可知,此处表示她呼吁人们把瓶盖收集起来。故选A。
7.C 考查副词。根据The benches...became popular and soon brought kids together.”可知,长椅很快变得受欢迎。故选C。
8.C 考查固定短语。根据From then on,Sammie helped communities around the country...buddy benches.”可知,Sammie帮社区设置了友谊长椅。故选C。
9.B 考查形容词。根据上文中的Sammie has some changes herself.”以及下文中的but I’m more outgoing now”可知,Sammie自己也有一些改变,由以前的害羞到现在的外向。故选B。
10.D 考查动词。根据It helps me...in different parts of my life.”可知,实施这个计划帮助Sammie成长。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共10分)
「2025 广东深圳宝安期末」
萨米·万斯知道,没有什么比没有朋友更糟糕的了。多年来,她一直在帮助______1____孩子。她正在推行“伙伴长椅”____2____。
任何孤独的人都可以坐在伙伴长椅上。这会告诉其他孩子,他或她需要一个______3____。这有助于让其他人注意到需要关爱的人。
萨米在2017年想到了“伙伴长椅”项目。首先,她向老师和父母介绍了这个______4____以获得他们的支持。但也有一些小挑战,比如______5____。为了降低成本并环保,萨米决定用回收材料制作长椅。她呼吁人们______6____瓶盖。最后,她收集到了超过1200磅的瓶盖。一家名为绿树塑料的公司将这些瓶盖回收制成了三张长椅。这些长椅______7____受到欢迎,很快就把孩子们聚到了一起。从那以后,萨米帮助全国各地的社区______8____伙伴长椅。
萨米自己也有了一些变化。她学会了接受自己的弱点,成为了一个更好的人。“我以前真的很______9____,”她说,“但我现在更外向了。这有助于我在生活的不同方面______10____。”
萨米的故事表明,帮助他人可以从任何年龄开始。即使是小小的善举也能产生巨大的力量。
1. A. 生气的 B. 孤独的 C. 懒惰的 D. 生病的
2. A. 学校 B. 商店 C. 手术;操作 D. 项目;方案
3. A. 医生 B. 朋友 C. 老师 D. 妈妈
4. A. 想法;主意 B. 礼物 C. 规则 D. 表演;展示
5. A. 食物 B. 时间 C. 地方 D. 钱
6. A. 收集 B. 打开 C. 选择 D. 隐藏
7. A. 部分地 B. 简单地 C. 快速地 D. 通常
8. A. 查明;找出 B. 拿走;带走 C. 建立;设立 D. 看;考虑
9. A. 疲倦的 B. 害羞的 C. 无聊的 D. 担心的
10. A. 选择 B. 思考 C. 成功 D. 成长
Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
「2025 浙江宁波北仑期中」
What would you do if your best friend and you have different ideas? At first, I didn’t know what to do when I found that my best friend Karina disagreed (不同意) with me on some things.
When we first met in a summer camp, we got along so well.
But then something happened at a picnic.
“Did you hear about the shopping center news?” asked one of our friends Levar. “They want to cut down lots of trees to make room for a shopping center.”
“That’s terrible! We have to stop that,” I said.
“I disagree,” said Karina. “The shopping center would offer new jobs to people in need.”
“But animals would lose their homes!” I said. “I want people to have jobs, but it doesn’t mean cutting down trees.”
I wished Karina could agree with me about saving the trees, but she had her reasons for believing what she said. I was so angry that I didn’t talk to her for days.
Later, my mother knew it and said to me, “No two people are the same. You should respect (尊重) each other. And no matter what happens, the difference doesn’t mean losing a good friend.”
After listening to my mom’s words, I said sorry to Karina and we are still good friends now.
11.中考 开篇式题 How does the writer start the passage?
A.By telling a story.
B.By listing some numbers.
C.By asking a question.
D.By showing some ways.
12.According to the passage, what is building the shopping center good for?
A.Offering new jobs to people.
B.Saving birds and other animals.
C.Giving much money to some people.
D.Having places for children to have fun.
13.中考 人物情 How did the writer feel when Karina disagreed with her?
A.Bored. B.Sorry. C.Happy. D.Angry.
14.新中考 文章 What’s the main idea of the passage?
A.We can ask our friends for help.
B.Friends should be the same.
C.Friends should respect each other.
D.Good friends tell each other everything.
答案:[语篇解读] 本文讲述的是作者和好朋友Karina因对是否要砍伐树木建造购物中心意见不同而生气,最后在妈妈的劝导下作者意识到没有两个人是完全相同的,即使是最好的朋友也会有意见相左的时候。
11.C 开篇方式题。根据第一段第一句What would you do if your best friend and you have different ideas?”可知,作者通过提问开始这篇文章。故选C。
12.A 细节理解题。根据第五段中的The shopping center would offer new jobs to people in need.”可知,购物中心会给人们提供新的工作。故选A。
13.D 人物情感题。根据第七段中的I was so angry that I didn’t talk to her for days.”可知,作者很生气。故选D。
14.C 文章主题题。根据倒数第二段中的Not two people are the same. You should respect each other. And no matter what happens,the difference doesn’t mean losing a good friend.”可知,本文通过讲述作者和朋友的产生分歧的事件,告诉读者朋友之间应该互相尊重”。故选C。
解析:
翻译:
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
「2025 浙江宁波北仑期中」
如果你的最好朋友和你有不同的想法,你会怎么做?起初,当我发现我最好的朋友卡琳娜在一些事情上和我意见不一致时,我都不知道该怎么办。
我们第一次在一个夏令营见面时,相处得非常融洽。
但后来在一次野餐时发生了一些事情。
“你们听说购物中心的消息了吗?”我们的一个朋友莱瓦尔问道。“他们想要砍伐很多树来为一个购物中心腾出空间。”
“那太糟糕了!我们必须阻止这件事。”我说。
“我不同意。”卡琳娜说。“这个购物中心会为有需要的人提供新的工作岗位。”
“但是动物们会失去它们的家!”我说。“我希望人们能有工作,但这并不意味着要砍伐树木。”
我希望卡琳娜能在保护树木这件事上和我意见一致,但她有她相信自己所说的话的理由。我非常生气,以至于好几天都没和她说话。
后来,我妈妈知道了这件事,她对我说:“没有两个人是完全一样的。你们应该互相尊重。而且无论发生什么,意见不同并不意味着要失去一个好朋友。”
听了妈妈的话后,我向卡琳娜道了歉,现在我们仍然是好朋友。
11. 新中考 开篇方式题 作者是如何开篇的?
A. 通过讲一个故事。
B. 通过列举一些数字。
C. 通过提出一个问题。
D. 通过展示一些方法。
12. 根据文章内容,建造这个购物中心对什么有好处?
A. 为人们提供新的工作岗位。
B. 拯救鸟类和其他动物。
C. 给一些人很多钱。
D. 有供孩子们玩乐的地方。
13. 新中考 人物情感题 当卡琳娜和作者意见不一致时,作者感觉如何?
A. 厌烦的。
B. 抱歉的。
C. 高兴的。
D. 生气的。
14. 新中考 文章主题题 这篇文章的主要意思是什么?
A. 我们可以向我们的朋友求助。
B. 朋友应该是一样的。
C. 朋友应该互相尊重。
D. 好朋友会把一切都告诉对方。
上一页 下一页