零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟八年级英语上册人教版 第45页解析答案
Ⅵ. 阅读理解
新素材 预测面 「2025重庆合川期末」
Long long ago, when God first planted a tree in the garden, it was full of energy and kept moving. Then God pulled the tree out and planted it upside down to make sure it stayed in one place. What's the tree? It's the baobab tree, also called the monkey bread tree, bottle tree or others.
The baobab tree is a strange-looking tree that grows in Africa and Australia. Just like its name "bottle tree", it looks like a large bottle. Some grow as tall as a 11-floor building. During the dry season, these trees are standing there without leaves, and look like trunks (树干) sticking up in the air. But when the rainy season comes, leaves appear and then flowers come out. Later the flowers can turn into fruit.
Baobabs are called "the tree of life", because they can live longer than 1,000 years old. In the dry land, the baobab can hold up to 120,000 liters of water. Thirsty people can drink the water stored in the tree. The fruit, monkey bread, is good to eat. Baobab leaves are a kind of medicine. People can use the bark (树皮) to make paper or cloth. When a baobab gets old, its trunk becomes hollow. An old tree can hold many people. The local people often build their houses inside these trunks. It is such a useful tree that some people could hardly live without it.
30. 中考 开篇题 How does the writer begin the text?
A. By asking a question.
B. By showing a story.
C. By singing a song.
D. By giving an example.
31. 新中考 图片 Which of the following pictures is the baobab in the dry season?

32. Which word is close to the meaning of the underlined word "hollow" in paragraph 3?
A. Dirty. B. Modern. C. Empty. D. Useful.
33. 新中考 最佳 What's the best title of the passage?
A. God and the Baobab
B. What Does the Baobab Like in a Year?
C. Baobabs' Trunks, Leaves and Fruit
D. A Special Tree—the Baobab
答案:VI.[语篇解读] 本文主要介绍了非洲和澳大利亚特有的奇特树木——猴面包树。
30.B 开篇方式题。根据第一段中的“Long long ago,when God first planted a tree in the garden...”可知,作者以一个故事开头。故选B。
31.A 图片理解题。根据“During the dry season,these trees are standing there without leaves,and look like trunks sticking up in the air.”可知,文章提到旱季时猴面包树没有叶子,看起来像树干伸向空中,A图符合描述。故选A。
32.C 词义猜测题。根据“When a baobab gets old,its trunk becomes hollow.An old tree can hold many people.”可知,树干会变成空心的,因此可以容纳人,故画线单词“hollow”的意思为“中空的”,与“empty”意思相近,故选C。
33.D 最佳标题题。本文详细介绍了猴面包树的特点和重要性,因此最佳标题为“特殊的树——猴面包树”。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅵ. 阅读理解
#### 新素材 预测面包 「2025重庆合川期末」
很久很久以前,当上帝第一次在花园里种下一棵树时,它充满活力,不停地移动。然后上帝把树拔出来,倒着种,以确保它待在一个地方。这棵树是什么呢?它是猴面包树,也被称为瓶子树或其他名字。
猴面包树是一种长相奇特的树,生长在非洲和澳大利亚。就像它的名字“瓶子树”一样,它看起来像一个大瓶子。有些树长得和11层楼一样高。在旱季,这些树光秃秃地立在那里,看起来就像树干直插空中。但当雨季来临时,树叶就会出现,然后花朵绽放。之后花朵会变成果实。
猴面包树被称为“生命之树”,因为它们可以存活1000多年。在干旱的土地上,猴面包树可以储存多达12万升的水。口渴的人可以饮用储存在树里的水。它的果实——猴面包,味道很好。猴面包树的叶子是一种药材。人们可以用树皮造纸或织布。当猴面包树变老时,它的树干会变空。一棵老树可以容纳很多人。当地人经常在这些树干里建造房屋。它是一种非常有用的树,有些人几乎离不开它。
30. 新中考 开篇方式题 作者是如何开篇的?
A. 通过提问。
B. 通过讲述一个故事。
C. 通过唱一首歌。
D. 通过举一个例子。
31. 新中考 图片理解题 以下哪张图片是旱季的猴面包树?
32. 第三段中划线单词“hollow”的意思最接近哪个词?
A. 脏的。
B. 现代的。
C. 空的。
D. 有用的。
33. 新中考 最佳标题题 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 上帝和猴面包树
B. 猴面包树一年里是什么样子的?
C. 猴面包树的树干、树叶和果实
D. 一种特殊的树——猴面包树
上一页 下一页