零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟八年级英语上册人教版 第48页解析答案
Ⅳ. 阅读理解
跨生 植物征 [2024广东广州黄埔期末]
THE PLANT WORLD
There are more than 400,000 kinds of plants on Earth. Some plants are as big as tall buildings;others are as small as rice. Plants are key parts of the food chain. They play an important part in nature because they give out oxygen—the gas that all animals need for breathing.
What is a plant?
Most people have no difficulty finding the differences between an animal and a plant. That is because animals can move around, but plants can’t. What makes a plant a plant? Like animals, plants are living things that are made up of lots of cells(细胞). Unlike animals, plants make their own food by photosynthesis(光合作用). Most plants have roots, stems and leaves, and most plants reproduce by growing flowers and making seeds. All plants need energy to stay alive and grow, and they get it from sunlight instead of food.
How does a plant grow?
Most animals grow in a certain way, and genes control their growth. That is to say, even when they are small, it’s easy to know what they will look like after they grow up. Plants are different. Their growth is controlled by genes too, but their final shape also depends on where they live. For example, a tree can be big and round if it grows in an open space, but much taller and thinner if it grows in the woods with other trees all around. Plants are unable to move from one environment to another, so it is important that they are able to get used to the environment.

23.Which of the following is NOT mentioned in Paragraph 1?
A.The number of plants.
B.Different sizes of plants.
C.Importance of plants.
D.Parts of plants.
24.中考 写作 What method does the author use to describe the plants in Paragraph 2?
A.By comparing things.
B.By giving examples.
C.By giving numbers.
D.By telling stories.
25. What can we know about plants from the passage?
A.Flowers and seeds are the most important parts of a plant.
B.Plants and animals grow in the same way.
C. Only the environment controls the plants’ growth.
D.It’s important for the plants to get used to the environment.
26.新中考 文章题 Where can we most probably read the passage?
A.In an advertisement.
B.In a storybook.
C.In an encyclopaedia.
D.In a poster.
答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文主要介绍了植物的特点和生长方式。
23.D 细节理解题。根据第一段可知,第一段提到了植物的数量、大小不同的植物以及植物的重要性,没有提到植物的各部分。故选D。
24.A 写作手法题。根据第二段中的“Most people have no difficulty finding the differences between an animal and a plant. That is because animals can move around, but plants can’t. What makes a plant a plant? Like animals...”可知,第二段是通过与动物对比来描述植物的。故选A。
25.D 细节理解题。根据最后一段中的“Plants are unable to move from one environment to another, so it is important that they are able to get used to the environment.”可知,对植物来说,适应环境是很重要的。故选D。
26.C 文章出处题。通读全文可知,本文主要介绍了植物的特点和生长方式,因此可能在百科全书中读到该文章。故选C。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
#### 植物世界
地球上有超过40万种植物。有些植物和高楼一样大;有些则和米粒一样小。植物是食物链的关键组成部分。它们在自然界中起着重要作用,因为它们会释放氧气——所有动物呼吸都需要的气体。
#### 什么是植物?
大多数人能很容易地找出动物和植物之间的区别。这是因为动物可以四处移动,但植物不能。是什么让一种生物成为植物呢?和动物一样,植物是由许多细胞组成的生物。与动物不同的是,植物通过光合作用自己制造食物。大多数植物有根、茎和叶,而且大多数植物通过开花和结籽来繁殖。所有植物都需要能量来维持生命和生长,它们从阳光中获取能量,而不是从食物中。
#### 植物是如何生长的?
大多数动物以某种特定的方式生长,基因控制着它们的生长。也就是说,即使它们还小,也很容易知道它们长大后会是什么样子。植物则不同。它们的生长也受基因控制,但它们最终的形态也取决于它们生长的地方。例如,一棵树如果生长在开阔的地方,可能会又大又圆,但如果生长在周围都是其他树的树林里,就会高得多、细得多。植物无法从一个环境转移到另一个环境,所以它们能够适应环境是很重要的。
23. 第一段中没有提到下列哪一项?
A. 植物的数量。
B. 植物的不同大小。
C. 植物的重要性。
D. 植物的组成部分。
24. 作者在第二段中用了什么方法来描述植物?
A. 对比事物。
B. 举例子。
C. 列数字。
D. 讲故事。
25. 从这篇文章中我们能了解到关于植物的什么信息?
A. 花和种子是植物最重要的部分。
B. 植物和动物的生长方式相同。
C. 只有环境控制植物的生长。
D. 植物适应环境很重要。
26. 我们最有可能在哪里读到这篇文章?
A. 在一则广告中。
B. 在一本故事书中。
C. 在一本百科全书中。
D. 在一张海报上。
上一页 下一页