Ⅳ. 阅读理解
新素材 [2025 广东深圳宝安期中]
Have you heard of a cloud forest? Is it the same as a rainforest? Actually, it's a very special kind of forest in cloudy mountains. There, clouds brush against trees and wet their leaves. Rain falls almost every day. Hundreds of mosses (苔藓) grow and cover everything like a soft green coat.
Plants of cloud forests live in an unusual way. They grow on the branches of trees instead of on the ground. The air is very damp, so plants can get all the water they need from the fog and rain. They live on the high parts of trees so that they can get more light to grow stronger.
There are many kinds of special animals in cloud forests. For example, tree kangaroos live in trees like monkeys. They use their long tails to balance just as monkeys do. Frogs have suckers (吸盘) on their toes so they can climb up trees and cross leaves easily. Many other special animals are waiting for us to discover, aren't they?
Cloud forests are important to people. They give us healthy food crops, such as wild beans, peppers, tomatoes, potatoes and strawberries. Furthermore, they offer new medicine to treat cancer. Unluckily, the beautiful forests are in danger now. Why? Firstly, the climate is getting warmer, but plants and animals in cloud forests like to live in a cool place. It's difficult for them to find a proper place to live. Secondly, people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.
Once cloud forests are gone, there must be a huge loss to humans. Save the cloud forests before it's too late!
23.What kind of weather can be expected in a cloud forest?
A.It rains almost every day.
B.It is always sunny.
C.It is very windy.
D.It is very cold.
24.What does the underlined word "damp" mean in Paragraph 2?
A.Dry.
B.Sunny.
C.Wet.
D.Snowy.
25.新中考 细节多选题 According to the passage, many things live in cloud forests, including
① mosses ② blueberries ③ frogs with suckers ④monkeys ⑤tree kangaroos
A.①②③ B.①③⑤ C.②④⑤ D.③④⑤
26.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.We can use healthy food crops to make medicine for headaches.
B.Hundreds of mosses grow because it's always sunny in cloud forests.
C.The animals are losing their homes because people cut down many trees.
D.Plants need more water to become strong so they grow on the high parts of trees.
27.新中考 写作目的题 What's the main purpose of this passage?
A.To save the cloud forests.
B.To introduce plants in cloud forests.
C.To describe the cloud forests.
D.To discover animals in cloud forests.
新素材 [2025 广东深圳宝安期中]
Have you heard of a cloud forest? Is it the same as a rainforest? Actually, it's a very special kind of forest in cloudy mountains. There, clouds brush against trees and wet their leaves. Rain falls almost every day. Hundreds of mosses (苔藓) grow and cover everything like a soft green coat.
Plants of cloud forests live in an unusual way. They grow on the branches of trees instead of on the ground. The air is very damp, so plants can get all the water they need from the fog and rain. They live on the high parts of trees so that they can get more light to grow stronger.
There are many kinds of special animals in cloud forests. For example, tree kangaroos live in trees like monkeys. They use their long tails to balance just as monkeys do. Frogs have suckers (吸盘) on their toes so they can climb up trees and cross leaves easily. Many other special animals are waiting for us to discover, aren't they?
Cloud forests are important to people. They give us healthy food crops, such as wild beans, peppers, tomatoes, potatoes and strawberries. Furthermore, they offer new medicine to treat cancer. Unluckily, the beautiful forests are in danger now. Why? Firstly, the climate is getting warmer, but plants and animals in cloud forests like to live in a cool place. It's difficult for them to find a proper place to live. Secondly, people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.
Once cloud forests are gone, there must be a huge loss to humans. Save the cloud forests before it's too late!
23.What kind of weather can be expected in a cloud forest?
A.It rains almost every day.
B.It is always sunny.
C.It is very windy.
D.It is very cold.
24.What does the underlined word "damp" mean in Paragraph 2?
A.Dry.
B.Sunny.
C.Wet.
D.Snowy.
25.新中考 细节多选题 According to the passage, many things live in cloud forests, including
B
.① mosses ② blueberries ③ frogs with suckers ④monkeys ⑤tree kangaroos
A.①②③ B.①③⑤ C.②④⑤ D.③④⑤
26.Which of the following is TRUE according to the passage?
A.We can use healthy food crops to make medicine for headaches.
B.Hundreds of mosses grow because it's always sunny in cloud forests.
C.The animals are losing their homes because people cut down many trees.
D.Plants need more water to become strong so they grow on the high parts of trees.
27.新中考 写作目的题 What's the main purpose of this passage?
A.To save the cloud forests.
B.To introduce plants in cloud forests.
C.To describe the cloud forests.
D.To discover animals in cloud forests.
答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文主要介绍了云雾林里的动植物以及云雾林现在面临的危机,呼吁人们保护云雾林。
23.A 细节理解题。根据第一段中的“Rain falls almost every day.”可知,几乎每天下雨。故选A。
24.C 词义猜测题。根据第一段中的“Rain falls almost every day.”以及第二段中的“so plants can get all the water they need from the fog and rain”可知,几乎每天下雨,植物可以从雾和雨中获得所需的所有水分,因此空气是非常湿润的。故选C。
25.B 细节多选题。根据第一段中的“Hundreds of mosses grow...”以及第三段中的“For example, tree kangaroos live...Frogs have suckers...”可知,文章中提到云雾林里的苔藓、树袋鼠和有吸盘的青蛙。故选B。
26.C 细节理解题。根据第四段中的“...people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.”可知,人类砍伐树木,导致动物们失去了家园。故选C。
27.A 写作目的题。根据最后一段中的“Save the cloud forests before it’s too late!”可知,作者想要呼吁人们关注云雾林,拯救云雾林。故选A。
23.A 细节理解题。根据第一段中的“Rain falls almost every day.”可知,几乎每天下雨。故选A。
24.C 词义猜测题。根据第一段中的“Rain falls almost every day.”以及第二段中的“so plants can get all the water they need from the fog and rain”可知,几乎每天下雨,植物可以从雾和雨中获得所需的所有水分,因此空气是非常湿润的。故选C。
25.B 细节多选题。根据第一段中的“Hundreds of mosses grow...”以及第三段中的“For example, tree kangaroos live...Frogs have suckers...”可知,文章中提到云雾林里的苔藓、树袋鼠和有吸盘的青蛙。故选B。
26.C 细节理解题。根据第四段中的“...people cut down many trees to plant crops or feed cows. The animals are losing their homes.”可知,人类砍伐树木,导致动物们失去了家园。故选C。
27.A 写作目的题。根据最后一段中的“Save the cloud forests before it’s too late!”可知,作者想要呼吁人们关注云雾林,拯救云雾林。故选A。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
新素材 [2025 广东深圳宝安期中]
你听说过云雾林吗?它和雨林一样吗?实际上,它是云雾山中一种非常特殊的森林。在那里,云雾拂过树木,打湿它们的叶子。几乎每天都下雨。数百种苔藓生长着,像一件柔软的绿色外衣一样覆盖着一切。
云雾林里的植物以一种不同寻常的方式生长。它们长在树枝上,而不是地面上。空气非常潮湿,所以植物可以从雾气和雨水中获得它们所需的所有水分。它们长在树的高处,这样它们就能获得更多的光照,长得更茁壮。
云雾林里有很多种特殊的动物。例如,树袋鼠像猴子一样生活在树上。它们像猴子一样用长长的尾巴保持平衡。青蛙的脚趾上有吸盘,所以它们可以很容易地爬上树和穿过树叶。还有很多其他特殊的动物等着我们去发现,不是吗?
云雾林对人类很重要。它们为我们提供健康的粮食作物,比如野生豆类、辣椒、西红柿、土豆和草莓。此外,它们还能提供治疗癌症的新药。不幸的是,这些美丽的森林现在正面临危险。为什么呢?首先,气候正在变暖,但云雾林里的动植物喜欢生活在凉爽的地方。它们很难找到一个合适的地方居住。其次,人们砍伐了很多树来种植庄稼或饲养奶牛。动物们正在失去它们的家园。
一旦云雾林消失,对人类来说肯定会有巨大的损失。趁现在还来得及,拯救云雾林吧!
23. 云雾林里的天气会是怎样的?
A. 几乎每天都下雨。
B. 总是阳光明媚。
C. 风很大。
D. 非常冷。
24. 第二段中划线单词“damp”是什么意思?
A. 干燥的。
B. 晴朗的。
C. 潮湿的。
D. 多雪的。
25. 新中考 细节多选题 根据文章,很多生物生活在云雾林里,包括______。
① 苔藓 ② 蓝莓 ③ 有吸盘的青蛙 ④ 猴子 ⑤ 树袋鼠
A. ①②③
B. ①③⑤
C. ②④⑤
D. ③④⑤
26. 根据文章,下列哪项是正确的?
A. 我们可以用健康的粮食作物来制作治疗头痛的药物。
B. 数百种苔藓生长是因为云雾林里总是阳光明媚。
C. 动物们正在失去它们的家园,因为人们砍伐了很多树。
D. 植物需要更多的水来变得茁壮,所以它们长在树的高处。
27. 新中考 写作目的题 这篇文章的主要目的是什么?
A. 拯救云雾林。
B. 介绍云雾林里的植物。
C. 描述云雾林。
D. 发现云雾林里的动物。
### Ⅳ. 阅读理解
新素材 [2025 广东深圳宝安期中]
你听说过云雾林吗?它和雨林一样吗?实际上,它是云雾山中一种非常特殊的森林。在那里,云雾拂过树木,打湿它们的叶子。几乎每天都下雨。数百种苔藓生长着,像一件柔软的绿色外衣一样覆盖着一切。
云雾林里的植物以一种不同寻常的方式生长。它们长在树枝上,而不是地面上。空气非常潮湿,所以植物可以从雾气和雨水中获得它们所需的所有水分。它们长在树的高处,这样它们就能获得更多的光照,长得更茁壮。
云雾林里有很多种特殊的动物。例如,树袋鼠像猴子一样生活在树上。它们像猴子一样用长长的尾巴保持平衡。青蛙的脚趾上有吸盘,所以它们可以很容易地爬上树和穿过树叶。还有很多其他特殊的动物等着我们去发现,不是吗?
云雾林对人类很重要。它们为我们提供健康的粮食作物,比如野生豆类、辣椒、西红柿、土豆和草莓。此外,它们还能提供治疗癌症的新药。不幸的是,这些美丽的森林现在正面临危险。为什么呢?首先,气候正在变暖,但云雾林里的动植物喜欢生活在凉爽的地方。它们很难找到一个合适的地方居住。其次,人们砍伐了很多树来种植庄稼或饲养奶牛。动物们正在失去它们的家园。
一旦云雾林消失,对人类来说肯定会有巨大的损失。趁现在还来得及,拯救云雾林吧!
23. 云雾林里的天气会是怎样的?
A. 几乎每天都下雨。
B. 总是阳光明媚。
C. 风很大。
D. 非常冷。
24. 第二段中划线单词“damp”是什么意思?
A. 干燥的。
B. 晴朗的。
C. 潮湿的。
D. 多雪的。
25. 新中考 细节多选题 根据文章,很多生物生活在云雾林里,包括______。
① 苔藓 ② 蓝莓 ③ 有吸盘的青蛙 ④ 猴子 ⑤ 树袋鼠
A. ①②③
B. ①③⑤
C. ②④⑤
D. ③④⑤
26. 根据文章,下列哪项是正确的?
A. 我们可以用健康的粮食作物来制作治疗头痛的药物。
B. 数百种苔藓生长是因为云雾林里总是阳光明媚。
C. 动物们正在失去它们的家园,因为人们砍伐了很多树。
D. 植物需要更多的水来变得茁壮,所以它们长在树的高处。
27. 新中考 写作目的题 这篇文章的主要目的是什么?
A. 拯救云雾林。
B. 介绍云雾林里的植物。
C. 描述云雾林。
D. 发现云雾林里的动物。