Ⅳ. 阅读理解
新素材「2025 浙江温州期中」
①These days, a growing number of robots are invented to meet different needs and challenges, from doing difficult tasks in factories to providing support at home or school.
②Have you imagined a robot that can dance with you? Some educational robots can do that and they offer help in learning and problem-solving. In classrooms, these robots encourage students and bring them fun. At home, they can be the helpers for the students to improve creativity. For example, an NAO robot is a human-like robot with a cute face and two feet. It’s about two feet tall and can talk, move, and even dance. It helps students learn languages and programming.
③Some companion(陪伴)robots are able to help your grandparents live more happily. Among them, the robot named The Five should be one of the most excellent companion robots. It was made known to the public for the first time on September 24th, 2024. Different from other robots, The Five has got four legs with wheeled feet. Although its face looks small and strange, its powerful fingers enable it to lift an adult weighing 65 kilos. It can help the elderly with many tasks including getting up, walking and carrying heavy objects. Although it hasn’t been widely used yet, it has already been tested successfully in a nursing home. There is no doubt that The Five can bring much convenience(便利)to our life.
④However, there is still something robots can’t do. For example, they don’t have human feelings or creativity. Unable to think independently, they can only follow programmed instructions. Also, they are usually expensive to produce.
⑤As modern technology improves, robots will become more intelligent in the near future, and people will live an easier and more comfortable life.
25.新中考 写作手法题 How does the writer lead to the topic in Paragraph 2?
A.By telling stories. B.By comparing facts. C.By asking questions. D.By giving examples.
26.What’s special about The Five?
A.It can bring fun to learning. B.It has been widely used now. C.It has got four feet with wheels. D.It is creative in solving problems.
27.新中考 文章结构题 What is the right structure of the passage?

28.What can we infer from the passage?
A.Students like robots because they look like humans. B.Robots can solve problems because they’re creative. C.The elderly will be happy to own a robot like The Five. D.Robots will be intelligent enough to have human feelings.
新素材「2025 浙江温州期中」
①These days, a growing number of robots are invented to meet different needs and challenges, from doing difficult tasks in factories to providing support at home or school.
②Have you imagined a robot that can dance with you? Some educational robots can do that and they offer help in learning and problem-solving. In classrooms, these robots encourage students and bring them fun. At home, they can be the helpers for the students to improve creativity. For example, an NAO robot is a human-like robot with a cute face and two feet. It’s about two feet tall and can talk, move, and even dance. It helps students learn languages and programming.
③Some companion(陪伴)robots are able to help your grandparents live more happily. Among them, the robot named The Five should be one of the most excellent companion robots. It was made known to the public for the first time on September 24th, 2024. Different from other robots, The Five has got four legs with wheeled feet. Although its face looks small and strange, its powerful fingers enable it to lift an adult weighing 65 kilos. It can help the elderly with many tasks including getting up, walking and carrying heavy objects. Although it hasn’t been widely used yet, it has already been tested successfully in a nursing home. There is no doubt that The Five can bring much convenience(便利)to our life.
④However, there is still something robots can’t do. For example, they don’t have human feelings or creativity. Unable to think independently, they can only follow programmed instructions. Also, they are usually expensive to produce.
⑤As modern technology improves, robots will become more intelligent in the near future, and people will live an easier and more comfortable life.
25.新中考 写作手法题 How does the writer lead to the topic in Paragraph 2?
A.By telling stories. B.By comparing facts. C.By asking questions. D.By giving examples.
26.What’s special about The Five?
A.It can bring fun to learning. B.It has been widely used now. C.It has got four feet with wheels. D.It is creative in solving problems.
27.新中考 文章结构题 What is the right structure of the passage?
28.What can we infer from the passage?
A.Students like robots because they look like humans. B.Robots can solve problems because they’re creative. C.The elderly will be happy to own a robot like The Five. D.Robots will be intelligent enough to have human feelings.
答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文主要介绍了机器人的不同用途,尤其是教育机器人和陪伴机器人。
25 C 写作手法题。根据第二段中的“Have you imagined a robot that can dance with you?”可知,作者通过提问的方式引出话题。故选 C。
26 C 细节理解题。根据第三段中的“Different from other robots, The Five has got four legs with wheeled feet.”可知,与其他机器人不同,The Five 有四只带轮子的脚。故选 C。
27 B 文章结构题。第一段引出话题;第二段和第三段分别介绍了两种类型的机器人,并介绍了两种机器人的优点;第四段主要讲了机器人的局限性;第五段主要展望了未来机器人的发展。故选 B。
28 C 推理判断题。根据第三段中的“Some companion robots are able to help your grandparents live more happily.”及“It can help the elderly with many tasks including...carrying heavy objects.”可知,陪伴机器人能够帮助祖父母生活得更快乐,能给他们的生活带来便利,因此老年人会很高兴拥有像 The Five 这样的机器人。故选 C。
25 C 写作手法题。根据第二段中的“Have you imagined a robot that can dance with you?”可知,作者通过提问的方式引出话题。故选 C。
26 C 细节理解题。根据第三段中的“Different from other robots, The Five has got four legs with wheeled feet.”可知,与其他机器人不同,The Five 有四只带轮子的脚。故选 C。
27 B 文章结构题。第一段引出话题;第二段和第三段分别介绍了两种类型的机器人,并介绍了两种机器人的优点;第四段主要讲了机器人的局限性;第五段主要展望了未来机器人的发展。故选 B。
28 C 推理判断题。根据第三段中的“Some companion robots are able to help your grandparents live more happily.”及“It can help the elderly with many tasks including...carrying heavy objects.”可知,陪伴机器人能够帮助祖父母生活得更快乐,能给他们的生活带来便利,因此老年人会很高兴拥有像 The Five 这样的机器人。故选 C。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
新素材「2025 浙江温州期中」
①如今,为了满足不同的需求和挑战,越来越多的机器人被发明出来,从在工厂里执行困难任务到在家里或学校提供帮助。
②你有没有想象过有一个能和你一起跳舞的机器人?一些教育机器人就能做到,而且它们还能在学习和解决问题方面提供帮助。在课堂上,这些机器人能鼓励学生并给他们带来乐趣。在家里,它们可以成为学生提高创造力的帮手。例如,NAO机器人是一种类人机器人,有着可爱的脸庞和两只脚。它大约两英尺高,能说话、移动,甚至跳舞。它帮助学生学习语言和编程。
③一些陪伴机器人能够帮助你的祖父母生活得更幸福。其中,名为“小五”的机器人应该是最出色的陪伴机器人之一。它于2024年9月24日首次向公众亮相。与其他机器人不同,“小五”有四条腿,脚是带轮子的。虽然它的脸看起来又小又奇怪,但它有力的手指能让它举起一名体重65公斤的成年人。它能帮助老年人完成很多任务,包括起床、行走和搬运重物。虽然它还没有被广泛使用,但它已经在一家养老院成功进行了测试。毫无疑问,“小五”能给我们的生活带来很多便利。
④然而,仍然有一些事情是机器人做不到的。例如,它们没有人类的情感或创造力。由于无法独立思考,它们只能遵循编程指令。而且,它们的生产成本通常很高。
⑤随着现代技术的进步,在不久的将来机器人会变得更加智能,人们也会过上更轻松、更舒适的生活。
25. 新中考 写作手法题 作者在第二段是如何引出话题的?
A. 通过讲故事。
B. 通过比较事实。
C. 通过提问。
D. 通过举例子。
26. “小五”有什么特别之处?
A. 它能给学习带来乐趣。
B. 它现在已经被广泛使用。
C. 它有四只带轮子的脚。
D. 它在解决问题方面很有创造力。
27. 新中考 文章结构题 这篇文章的正确结构是什么?
28. 我们能从文章中推断出什么?
A. 学生喜欢机器人是因为它们看起来像人类。
B. 机器人能解决问题是因为它们有创造力。
C. 老年人会很高兴拥有一个像“小五”这样的机器人。
D. 机器人会变得足够智能,拥有人类的情感。
### Ⅳ. 阅读理解
新素材「2025 浙江温州期中」
①如今,为了满足不同的需求和挑战,越来越多的机器人被发明出来,从在工厂里执行困难任务到在家里或学校提供帮助。
②你有没有想象过有一个能和你一起跳舞的机器人?一些教育机器人就能做到,而且它们还能在学习和解决问题方面提供帮助。在课堂上,这些机器人能鼓励学生并给他们带来乐趣。在家里,它们可以成为学生提高创造力的帮手。例如,NAO机器人是一种类人机器人,有着可爱的脸庞和两只脚。它大约两英尺高,能说话、移动,甚至跳舞。它帮助学生学习语言和编程。
③一些陪伴机器人能够帮助你的祖父母生活得更幸福。其中,名为“小五”的机器人应该是最出色的陪伴机器人之一。它于2024年9月24日首次向公众亮相。与其他机器人不同,“小五”有四条腿,脚是带轮子的。虽然它的脸看起来又小又奇怪,但它有力的手指能让它举起一名体重65公斤的成年人。它能帮助老年人完成很多任务,包括起床、行走和搬运重物。虽然它还没有被广泛使用,但它已经在一家养老院成功进行了测试。毫无疑问,“小五”能给我们的生活带来很多便利。
④然而,仍然有一些事情是机器人做不到的。例如,它们没有人类的情感或创造力。由于无法独立思考,它们只能遵循编程指令。而且,它们的生产成本通常很高。
⑤随着现代技术的进步,在不久的将来机器人会变得更加智能,人们也会过上更轻松、更舒适的生活。
25. 新中考 写作手法题 作者在第二段是如何引出话题的?
A. 通过讲故事。
B. 通过比较事实。
C. 通过提问。
D. 通过举例子。
26. “小五”有什么特别之处?
A. 它能给学习带来乐趣。
B. 它现在已经被广泛使用。
C. 它有四只带轮子的脚。
D. 它在解决问题方面很有创造力。
27. 新中考 文章结构题 这篇文章的正确结构是什么?
28. 我们能从文章中推断出什么?
A. 学生喜欢机器人是因为它们看起来像人类。
B. 机器人能解决问题是因为它们有创造力。
C. 老年人会很高兴拥有一个像“小五”这样的机器人。
D. 机器人会变得足够智能,拥有人类的情感。