零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟七年级英语上册人教版 第21页解析答案
Ⅴ. 阅读理解
「2025 山东济南章丘期中改编」
Hello! My name is Amy. I come from America. I am thirteen years old. I'm a student of Grade Seven. I have a new schoolbag. It's from my mom. It's very nice. A ruler, an eraser, a pen and some books are in it.
I have two new friends at school. They are Hu Ling and Jerry. Mary is Hu Ling's English name. She is Chinese. Jerry is an English boy. They are thirteen, too. Hu Ling, Jerry and I are classmates and we are in Class Two.
Hu Ling, Jerry and I all love reading books very much. We become friends soon. We often go to the bookstore to buy some books. We often read books together.
26. Who buys the new schoolbag for Amy?
A. Her mom.
B. Her friend.
C. Hu Ling.
D. Jerry.
27. 「新词指代」The underlined word “it” refers to (指代)
the schoolbag
.
A. the ruler
B. the eraser
C. the pen
D. the schoolbag
28. 「新中考 图片题」What's their common (共同的) hobby?

29. Which of the following is TRUE?
A. Amy and Jerry are in different schools.
B. There are some pencils in the schoolbag.
C. Amy is in China with her mom.
D. The text doesn't mention Amy's dad.
答案:Ⅴ.[语篇解读] 本文作者Amy介绍了自己的个人信息以及她的两个朋友。
26.A 细节理解题。根据第一段中的“I have a new schoolbag. It’s from my mom.”可知,Amy的书包是她的妈妈买的,故选A。
27.D 代词指代题。画线的词是it,根据所在的句子“A ruler, an eraser, a pen and some books are in it.”以及其前提到的“书包”可知,it指的是the schoolbag,故选D。
28.B 图片理解题。根据第三段中的“Hu Ling, Jerry and I all love reading books very much.”可知,他们都喜欢读书,故选B。
29.D 推理判断题。通读全文可知,文章中没有提到Amy的爸爸,故选D。
解析:
翻译:
### Ⅴ. 阅读理解
(2025 山东济南章丘期中改编)
大家好!我叫艾米。我来自美国。我十三岁了。我是一名七年级的学生。我有一个新书包。它是我妈妈给我的。它非常漂亮。一把尺子、一块橡皮、一支钢笔和一些书在它里面。
我在学校有两个新朋友。他们是胡玲和杰瑞。玛丽是胡玲的英文名。她是中国人。杰瑞是一个英国男孩。他们也十三岁了。胡玲、杰瑞和我是同班同学,我们都在二班。
胡玲、杰瑞和我都非常喜欢读书。我们很快就成为了朋友。我们经常去书店买一些书。我们经常一起读书。
26. 谁给艾米买了新书包?
A. 她的妈妈。
B. 她的朋友。
C. 胡玲。
D. 杰瑞。
27. (新中考 代词指代题)划线单词“it”指代的是________。
A. 尺子
B. 橡皮
C. 钢笔
D. 书包
28. (新中考 图片理解题)他们共同的爱好是什么?
29. 以下哪项是正确的?
A. 艾米和杰瑞在不同的学校。
B. 书包里有一些铅笔。
C. 艾米和她的妈妈在中国。
D. 文章没有提到艾米的爸爸。
Ⅵ. 任务型阅读
「2025 黑龙江哈尔滨双城期中改编」
The girl's name is Dora. She is from America, but she studies in Shanghai now. She is in Class 1, Grade 7. On her first school day, a classmate called Li Ting says to Dora, “Hi, I'm Li Ting. Nice to meet you! Do you like our school?”
“Nice to meet you, too,” Dora says. “The school is beautiful. I like it very much, but I miss (想念) my old friends,” she says.
“Can you tell me something about your friends?” asks Li Ting.
Dora says, “Yes. Lily and Monica are my good friends at my old school. We often study and play together. We often read books after school. We all like chess, and we often play chess together. But I can't see them now.”
“Well, you can have new friends. We can be friends. And I like chess, too,” Li Ting says. “That's good,” Dora says. Now she has new friends in the new school. She is good with the friends.
根据语篇内容,判断下列句子是否和文章内容相符,相符的填 A,不相符的填 B。
(
B
)30. Dora is in America now.
(
B
)31. Dora's old school is beautiful.
(
A
)32. Lily and Monica often read books after school.
(
A
)33. Li Ting and Dora both like chess.
(
A
)34. Li Ting and Dora are students.
答案:Ⅵ.[语篇解读] 本文讲的是Dora在新学校交到新朋友的故事。
30.B 根据第一段中的“The girl’s name is Dora.”和“... she studies in Shanghai now.”可知,Dora现在在中国,不在美国,故本题填B。
31.B 通读全文可知,本文并没有提到Dora之前的学校是否漂亮,故本题填B。
32.A 根据第四段中Dora所说的“Lily and Monica are my good friends...We often read books after school.”可知,Lily和Monica放学后经常一起看书,故本题填A。
33.A 根据第四段中Dora所说的“We all like chess”和第五段中Li Ting所说的“And I like chess, too”可知,她们两人都喜欢国际象棋,故本题填A。
34.A 根据第一段的描述可知,Li Ting和Dora都是学生,故本题填A。
技巧点拨 判断正误是吉林等地的中考题型之一,要求根据文章内容判断所给的句子是否与文章相符。在解题时可以使用跳读法从文章中找到和题干相同或相似的句子,然后结合句意和上下文语境推断出答案。
解析:
翻译:
### Ⅵ. 任务型阅读
(2025 黑龙江哈尔滨双城期中改编)
这个女孩的名字叫多拉。她来自美国,但现在在上海学习。她在七年级一班。开学第一天,一个叫李婷的同学对多拉说:“嗨,我是李婷。很高兴认识你!你喜欢我们的学校吗?”
“我也很高兴认识你,”多拉说。“学校很漂亮。我非常喜欢它,但我想念我的老朋友,”她说。
“你能给我讲讲你的朋友吗?”李婷问。
多拉说:“可以。莉莉和莫妮卡是我原来学校的好朋友。我们经常一起学习和玩耍。我们放学后经常读书。我们都喜欢下棋,而且我们经常一起下棋。但我现在见不到她们了。”
“嗯,你可以交新朋友。我们可以成为朋友。而且我也喜欢下棋,”李婷说。“那太好了,”多拉说。现在她在新学校有了新朋友。她和朋友们相处得很好。
根据语篇内容,判断下列句子是否和文章内容相符,相符的填 A,不相符的填 B。
(B)30. 多拉现在在美国。
(B)31. 多拉原来的学校很漂亮。
(A)32. 莉莉和莫妮卡放学后经常读书。
(A)33. 李婷和多拉都喜欢下棋。
(A)34. 李婷和多拉都是学生。
上一页 下一页