Ⅰ.从方框中选出合适的词,并用其适当形式填空,使句子完整、连贯
same hat handsome grandchild knee
1. This is my grandmother's
2. My uncle is a tall and
3. 「2024 山东日照中考改编」My grandma loved all her
4. There's something wrong with my two
5. 「2024 江苏扬州中考改编」Since I was born, my family have lived in the
same hat handsome grandchild knee
1. This is my grandmother's
hat
. It is red and looks very nice.2. My uncle is a tall and
handsome
man. He is a policeman and works hard.3. 「2024 山东日照中考改编」My grandma loved all her
grandchildren
, but I was her favorite.4. There's something wrong with my two
knees
. Now I can't walk.5. 「2024 江苏扬州中考改编」Since I was born, my family have lived in the
same
flat.答案:I.1.hat 2.handsome 3.grandchildren 4.knees 5.same
解析:
翻译:
Ⅰ. 从方框中选出合适的词,并用其适当形式填空,使句子完整、连贯
帽子;英俊的;孙子(女);膝盖;相同的
1. 这是我祖母的帽子。它是红色的,看起来非常漂亮。
2. 我的叔叔是一个高大英俊的男人。他是一名警察,工作很努力。
3. (2024 山东日照中考改编)我的奶奶爱她所有的孙子(女),但我是她最喜欢的。
4. 我的两个膝盖有毛病了。现在我不能走路了。
5. (2024 江苏扬州中考改编)自从我出生以来,我的家人就一直住在同一套公寓里。
Ⅰ. 从方框中选出合适的词,并用其适当形式填空,使句子完整、连贯
帽子;英俊的;孙子(女);膝盖;相同的
1. 这是我祖母的帽子。它是红色的,看起来非常漂亮。
2. 我的叔叔是一个高大英俊的男人。他是一名警察,工作很努力。
3. (2024 山东日照中考改编)我的奶奶爱她所有的孙子(女),但我是她最喜欢的。
4. 我的两个膝盖有毛病了。现在我不能走路了。
5. (2024 江苏扬州中考改编)自从我出生以来,我的家人就一直住在同一套公寓里。
Ⅱ.根据汉语意思完成句子,每空一词
6. 你能看到那个留长发的女孩吗?
Can you see the girl
7. 看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
Look at the prizes. My favorite one is
8. 你可以看到那家银行在左边。
You can see the bank
9. 我妈妈经常给我妹妹读故事。
My mother often
10. 「2024 四川巴中中考改编」为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
To solve this problem, we should turn off some lights
6. 你能看到那个留长发的女孩吗?
Can you see the girl
with
long
hair
?7. 看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
Look at the prizes. My favorite one is
in
the
middle
.8. 你可以看到那家银行在左边。
You can see the bank
on
the
left
.9. 我妈妈经常给我妹妹读故事。
My mother often
reads
stories
to my sister.10. 「2024 四川巴中中考改编」为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
To solve this problem, we should turn off some lights
at
night
.答案:II.6.with long hair 7 in the middle 8 on the left 9.reads stories 10.at night
解析:
翻译:
Ⅱ. 根据汉语意思完成句子,每空一词
6. 你能看到那个留长发的女孩吗?
你能看到那个留着长发的女孩吗?
7. 看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
8. 你可以看到那家银行在左边。
你可以看到那家银行在左边。
9. 我妈妈经常给我妹妹读故事。
我妈妈经常给我妹妹读故事。
10. 「2024 四川巴中中考改编」为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
Ⅱ. 根据汉语意思完成句子,每空一词
6. 你能看到那个留长发的女孩吗?
你能看到那个留着长发的女孩吗?
7. 看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
看那些奖品。我最喜欢的那个在中间。
8. 你可以看到那家银行在左边。
你可以看到那家银行在左边。
9. 我妈妈经常给我妹妹读故事。
我妈妈经常给我妹妹读故事。
10. 「2024 四川巴中中考改编」为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
为了解决这个问题,我们应该在夜间关闭一些灯。
Ⅲ.完形填空
「2025 河南南阳期中改编」
Hello, everyone! I'm an English girl. My name is Wendy Miller. Miller is my last name (姓) and Wendy is my _______.
This is a _______ of my family. You can see _______ people in it. These are my grandparents. They are my father's _______. This is my mother, Amy. She is in the middle of the picture and _______ a blouse (女式衬衫). The man next to my mother is my father. _______ name is David. My parents have four children—two sons and two daughters. Jason and Henry are my brothers. Jason is nine and Henry is eight. I'm six. Can you _______ the girl in red? She is my sister, Mona. She is four. _______ is that woman in a dress? She is my aunt. She is my father's elder sister.
Oh, Kimi is _______ in this photo. Kimi is the name _______ my dog. It's my good friend. What color is it? It's black and white.
11. A. first name B. last name C. family name
12. A. name B. member C. photo
13. A. eight B. nine C. ten
14. A. parents B. friends C. teachers
15. A. plays B. shows C. wears
16. A. Her B. His C. My
17. A. join B. see C. ask
18. A. Which B. What C. Who
19. A. also B. either C. too
20. A. with B. of C. from
「2025 河南南阳期中改编」
Hello, everyone! I'm an English girl. My name is Wendy Miller. Miller is my last name (姓) and Wendy is my _______.
This is a _______ of my family. You can see _______ people in it. These are my grandparents. They are my father's _______. This is my mother, Amy. She is in the middle of the picture and _______ a blouse (女式衬衫). The man next to my mother is my father. _______ name is David. My parents have four children—two sons and two daughters. Jason and Henry are my brothers. Jason is nine and Henry is eight. I'm six. Can you _______ the girl in red? She is my sister, Mona. She is four. _______ is that woman in a dress? She is my aunt. She is my father's elder sister.
Oh, Kimi is _______ in this photo. Kimi is the name _______ my dog. It's my good friend. What color is it? It's black and white.
11. A. first name B. last name C. family name
12. A. name B. member C. photo
13. A. eight B. nine C. ten
14. A. parents B. friends C. teachers
15. A. plays B. shows C. wears
16. A. Her B. His C. My
17. A. join B. see C. ask
18. A. Which B. What C. Who
19. A. also B. either C. too
20. A. with B. of C. from
答案:III.[语篇解读] 本文主要介绍了Wendy Miller的家庭成员。
11.A 对于Wendy Miller来说,Wendy是她的名字(first name),故选A。
12.C 根据下文描述的内容可知,作者在介绍家庭照,photo符合题意。
13.B 根据下文的描述可知,一共有九个人,nine符合题意。
14.A 根据其前的“这是我的爷爷奶奶”可知,他们是我爸爸的父母,所缺的词是parents。
15.C 根据设空处后的a blouse可知,设空处表“穿着”,所缺的词是wears。
16.B 根据其后的David可知,与之搭配的形容词性物主代词是His。
17.B 根据句意“你能看到那个穿红衣服的女孩吗?”可知,所缺的词是see。
18.C 根据其后的“她是我姑姑”可知,问句的含义是“那个穿裙子的女人是谁?”,所缺的特殊疑问词是Who。
19.A 此处表示“也”且位于肯定句中,所缺的词是also。
20.B 此处表示“Kimi是我的狗的名字”,所缺的介词是of。
11.A 对于Wendy Miller来说,Wendy是她的名字(first name),故选A。
12.C 根据下文描述的内容可知,作者在介绍家庭照,photo符合题意。
13.B 根据下文的描述可知,一共有九个人,nine符合题意。
14.A 根据其前的“这是我的爷爷奶奶”可知,他们是我爸爸的父母,所缺的词是parents。
15.C 根据设空处后的a blouse可知,设空处表“穿着”,所缺的词是wears。
16.B 根据其后的David可知,与之搭配的形容词性物主代词是His。
17.B 根据句意“你能看到那个穿红衣服的女孩吗?”可知,所缺的词是see。
18.C 根据其后的“她是我姑姑”可知,问句的含义是“那个穿裙子的女人是谁?”,所缺的特殊疑问词是Who。
19.A 此处表示“也”且位于肯定句中,所缺的词是also。
20.B 此处表示“Kimi是我的狗的名字”,所缺的介词是of。
解析:
翻译:
Ⅲ. 完形填空
「2025 河南南阳期中改编」
大家好!我是一个英国女孩。我的名字叫温迪·米勒。米勒是我的姓,温迪是我的_________。
这是一张我的家庭_________。你可以在里面看到_________个人。这些是我的祖父母。他们是我父亲的_________。这是我的母亲,艾米。她在照片中间,_________一件女式衬衫。我母亲旁边的那个男人是我的父亲。_________名字叫大卫。我的父母有四个孩子——两个儿子和两个女儿。贾森和亨利是我的兄弟。贾森九岁,亨利八岁。我六岁。你能_________那个穿红衣服的女孩吗?她是我的妹妹,莫娜。她四岁。那个穿连衣裙的女人是_________?她是我的姑姑。她是我父亲的姐姐。
哦,基米_________在这张照片里。基米是我_________狗的名字。它是我的好朋友。它是什么颜色的?它是黑白相间的。
11. A. 名字(名) B. 姓 C. 姓
12. A. 名字 B. 成员 C. 照片
13. A. 八 B. 九 C. 十
14. A. 父母 B. 朋友 C. 老师
15. A. 玩 B. 展示 C. 穿
16. A. 她的 B. 他的 C. 我的
17. A. 加入 B. 看见 C. 询问
18. A. 哪一个 B. 什么 C. 谁
19. A. 也(用于句中) B. 也(用于否定句末) C. 也(用于句末)
20. A. 和……一起 B. ……的 C. 来自
Ⅲ. 完形填空
「2025 河南南阳期中改编」
大家好!我是一个英国女孩。我的名字叫温迪·米勒。米勒是我的姓,温迪是我的_________。
这是一张我的家庭_________。你可以在里面看到_________个人。这些是我的祖父母。他们是我父亲的_________。这是我的母亲,艾米。她在照片中间,_________一件女式衬衫。我母亲旁边的那个男人是我的父亲。_________名字叫大卫。我的父母有四个孩子——两个儿子和两个女儿。贾森和亨利是我的兄弟。贾森九岁,亨利八岁。我六岁。你能_________那个穿红衣服的女孩吗?她是我的妹妹,莫娜。她四岁。那个穿连衣裙的女人是_________?她是我的姑姑。她是我父亲的姐姐。
哦,基米_________在这张照片里。基米是我_________狗的名字。它是我的好朋友。它是什么颜色的?它是黑白相间的。
11. A. 名字(名) B. 姓 C. 姓
12. A. 名字 B. 成员 C. 照片
13. A. 八 B. 九 C. 十
14. A. 父母 B. 朋友 C. 老师
15. A. 玩 B. 展示 C. 穿
16. A. 她的 B. 他的 C. 我的
17. A. 加入 B. 看见 C. 询问
18. A. 哪一个 B. 什么 C. 谁
19. A. 也(用于句中) B. 也(用于否定句末) C. 也(用于句末)
20. A. 和……一起 B. ……的 C. 来自
Ⅳ.阅读理解
「2025 四川成都期中」
Hi! This is the first post on my blog (博客). I'm Mary from London.
I have a big family. My grandparents are tall and they like playing tennis. My father Mark is very handsome and fun. His favourite activity is fishing with his friends. My mother Linda, from Canada, is beautiful with long hair. She loves playing the piano and she plays it really well. My little brother Fred is short with big eyes. His favourite sport is ping-pong. He always spends lots of time playing it. My mother's parents, brother and sister are in Canada. So I have family there, too. I really love Polly. She's my mother's sister. She's great and she's always nice to me. We also have a dog called Sport. He's Fred's pet. He's very big.
Well, that's it for today. I have lots of books in my room. I'd like to talk about them with you next time.
21. How many people are there in Mary's family in London?
A. Six.
B. Eight.
C. Ten.
22. Who is Polly?
A. Mary's sister.
B. Mary's aunt.
C. Mary's cousin.
23. What does Mary probably like doing?
A. Playing ping-pong.
B. Playing the piano.
C. Reading.
24. 新中考 信息匹配 Match the information with the person. Which is right?

25. 新中考 文章主题 In which section of a website (网站) can we read the text?
A. Family.
B. Sports.
C. Countries.
「2025 四川成都期中」
Hi! This is the first post on my blog (博客). I'm Mary from London.
I have a big family. My grandparents are tall and they like playing tennis. My father Mark is very handsome and fun. His favourite activity is fishing with his friends. My mother Linda, from Canada, is beautiful with long hair. She loves playing the piano and she plays it really well. My little brother Fred is short with big eyes. His favourite sport is ping-pong. He always spends lots of time playing it. My mother's parents, brother and sister are in Canada. So I have family there, too. I really love Polly. She's my mother's sister. She's great and she's always nice to me. We also have a dog called Sport. He's Fred's pet. He's very big.
Well, that's it for today. I have lots of books in my room. I'd like to talk about them with you next time.
21. How many people are there in Mary's family in London?
A. Six.
B. Eight.
C. Ten.
22. Who is Polly?
A. Mary's sister.
B. Mary's aunt.
C. Mary's cousin.
23. What does Mary probably like doing?
A. Playing ping-pong.
B. Playing the piano.
C. Reading.
24. 新中考 信息匹配 Match the information with the person. Which is right?
25. 新中考 文章主题 In which section of a website (网站) can we read the text?
A. Family.
B. Sports.
C. Countries.
答案:Ⅳ.[语篇解读] 本文是Mary博客中的第一篇帖子,她在帖子中介绍了自己的家人。
21.A 推理判断题。根据第二段的描述可推断,Mary家在伦敦一共有六口人,分别是爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、弟弟和Mary,故选A。
22.B 推理判断题。根据第二段中的“I really love Polly.She’s my mother’s sister.”可知,Polly是她的妈妈的姐姐/妹妹,即“姨妈”,故选B。
23.C 推理判断题。根据最后一段中的“I have lots of books in my room.”可知,Mary房间里有很多书,因此可推断“她喜欢读书”,故选C。
24.B 信息匹配题。根据第二段中的“My mother Linda,from Canada,is beautiful with long hair.She loves playing the piano”可知,B项表格中的信息是正确的,故选B。
25.A 文章主题题。通读全文可知,Mary介绍了自己的家人,故选A。
技巧点拨 文章主题题是选择型阅读理解的题型之一,它侧重考查文章的主题,即“话题范畴”。初一年级常接触到的文章的主题有school(学校)、family(家庭)、health(健康)、food(食物)、sport(运动)、club(社团)、hobby(爱好)等。
21.A 推理判断题。根据第二段的描述可推断,Mary家在伦敦一共有六口人,分别是爷爷、奶奶、爸爸、妈妈、弟弟和Mary,故选A。
22.B 推理判断题。根据第二段中的“I really love Polly.She’s my mother’s sister.”可知,Polly是她的妈妈的姐姐/妹妹,即“姨妈”,故选B。
23.C 推理判断题。根据最后一段中的“I have lots of books in my room.”可知,Mary房间里有很多书,因此可推断“她喜欢读书”,故选C。
24.B 信息匹配题。根据第二段中的“My mother Linda,from Canada,is beautiful with long hair.She loves playing the piano”可知,B项表格中的信息是正确的,故选B。
25.A 文章主题题。通读全文可知,Mary介绍了自己的家人,故选A。
技巧点拨 文章主题题是选择型阅读理解的题型之一,它侧重考查文章的主题,即“话题范畴”。初一年级常接触到的文章的主题有school(学校)、family(家庭)、health(健康)、food(食物)、sport(运动)、club(社团)、hobby(爱好)等。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
「2025 四川成都期中」
嗨!这是我博客上的第一篇帖子。我是来自伦敦的玛丽。
我有一个大家庭。我的祖父母很高,他们喜欢打网球。我的父亲马克非常英俊且有趣。他最喜欢的活动是和他的朋友们一起钓鱼。我的母亲琳达来自加拿大,她有着长长的头发,很漂亮。她喜欢弹钢琴,而且弹得非常好。我的小弟弟弗雷德个子矮,有着大眼睛。他最喜欢的运动是乒乓球。他总是花很多时间打乒乓球。我母亲的父母、兄弟和姐妹都在加拿大。所以我在那里也有家人。我真的很喜欢波莉。她是我母亲的妹妹。她很棒,而且她对我总是很好。我们还有一只叫“运动”的狗。它是弗雷德的宠物。它非常大。
好了,今天就到这里。我的房间里有很多书。下次我想和你们聊聊它们。
21. 玛丽在伦敦的家里有多少人?
A. 6。
B. 8。
C. 10。
22. 波莉是谁?
A. 玛丽的妹妹。
B. 玛丽的阿姨。
C. 玛丽的表姐(妹)。
23. 玛丽可能喜欢做什么?
A. 打乒乓球。
B. 弹钢琴。
C. 阅读。
24. 新中考 信息匹配 将信息与人物匹配。哪一个是正确的?
25. 新中考 文章主题 我们可以在网站的哪个板块阅读这篇文章?
A. 家庭。
B. 运动。
C. 国家。
### Ⅳ. 阅读理解
「2025 四川成都期中」
嗨!这是我博客上的第一篇帖子。我是来自伦敦的玛丽。
我有一个大家庭。我的祖父母很高,他们喜欢打网球。我的父亲马克非常英俊且有趣。他最喜欢的活动是和他的朋友们一起钓鱼。我的母亲琳达来自加拿大,她有着长长的头发,很漂亮。她喜欢弹钢琴,而且弹得非常好。我的小弟弟弗雷德个子矮,有着大眼睛。他最喜欢的运动是乒乓球。他总是花很多时间打乒乓球。我母亲的父母、兄弟和姐妹都在加拿大。所以我在那里也有家人。我真的很喜欢波莉。她是我母亲的妹妹。她很棒,而且她对我总是很好。我们还有一只叫“运动”的狗。它是弗雷德的宠物。它非常大。
好了,今天就到这里。我的房间里有很多书。下次我想和你们聊聊它们。
21. 玛丽在伦敦的家里有多少人?
A. 6。
B. 8。
C. 10。
22. 波莉是谁?
A. 玛丽的妹妹。
B. 玛丽的阿姨。
C. 玛丽的表姐(妹)。
23. 玛丽可能喜欢做什么?
A. 打乒乓球。
B. 弹钢琴。
C. 阅读。
24. 新中考 信息匹配 将信息与人物匹配。哪一个是正确的?
25. 新中考 文章主题 我们可以在网站的哪个板块阅读这篇文章?
A. 家庭。
B. 运动。
C. 国家。