零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟七年级英语上册人教版 第42页解析答案
B
Hello, I’m Bob. I’m 12 years old. I am a student now. I want to say something about my father.
My father is a doctor at a hospital. He is kind to his patients. He looks after each patient well. He likes playing football very much. I always play football with him after school. He has five footballs. They are under my desk. And my father and I also like to watch football games on TV at home.
My father likes healthy food. He has eggs, milk and some fruit for breakfast. For lunch, he has bread and some salad. For dinner, he likes chicken and some vegetables. He doesn’t want me to eat ice cream. He says it’s not healthy. My favorite food is fruit and vegetables. I think they are good for my health.
This is my father. He is a great father. I love him very much.
21.What can we learn from Paragraph 2?
A.Bob has four footballs.
B.Bob’s father likes playing football.
C.Bob plays football with his classmates.
D.Bob can play basketball well.
22.[新中考代词指代题] What does the underlined word “they” in Paragraph 3 refer to?
A.Vegetables. B.Hamburgers and salad.
C.Fruit and vegetables. D.Hamburgers.
23.[新中考文章结构题] Which of the following is the structure of the text? (P=Paragraph)

24.[新中考写作] What’s the writer’s purpose (目的) of the text?
A.To express his favorite sports.
B.To make new friends.
C.To introduce his father.
D.To keep healthy.
25.Where can we probably(可能) read the text?
A.In a health magazine.
B.In a storybook.
C.In a family magazine.
D.In a news report.
答案:[语篇解读] 本文作者Bob介绍了自己的爸爸。
21.B 细节理解题。根据第二段中的“He likes playing football very much.”可知,Bob的爸爸喜欢踢足球,故选B。
22.C 代词指代题。画线的词是they,由“My favorite food is fruit and vegetables.”可知,they在此处指代水果和蔬菜,故选C。
23.B 文章结构题。根据全文内容可知,第一段总述,第二段和第三段详细介绍父亲的职业、爱好和饮食习惯等,第四段总结,表达作者对爸爸的爱,即“总—分—总”结构,故选B。
24.C 写作目的题。通读全文可知,作者写本文的目的是介绍他的爸爸,故选C。
25.C 文章出处题。根据全文内容可知,本文作者介绍了自己的爸爸,合适的出处是“家庭杂志”,故选C。
解析:
翻译:
B
大家好,我是鲍勃。我12岁了。我现在是一名学生。我想说一说我的父亲。
我的父亲是一家医院的医生。他对病人很和蔼。他把每个病人都照顾得很好。他非常喜欢踢足球。放学后我总是和他一起踢足球。他有五个足球。它们在我的书桌下面。我和父亲还喜欢在家通过电视看足球比赛。
我的父亲喜欢健康的食物。他早餐吃鸡蛋、喝牛奶,还吃一些水果。午餐他吃面包和一些沙拉。晚餐他喜欢吃鸡肉和一些蔬菜。他不想让我吃冰淇淋。他说冰淇淋不健康。我最喜欢的食物是水果和蔬菜。我认为它们对我的健康有好处。
这就是我的父亲。他是一位很棒的父亲。我非常爱他。
21. 从第二段我们能了解到什么?
A. 鲍勃有四个足球。
B. 鲍勃的父亲喜欢踢足球。
C. 鲍勃和他的同学一起踢足球。
D. 鲍勃篮球打得很好。
22. 第三段中划线的单词“they”指代什么?
A. 蔬菜。
B. 汉堡包和沙拉。
C. 水果和蔬菜。
D. 汉堡包。
23. 以下哪一项是本文的结构?(P=段落)
24. 作者写这篇文章的目的是什么?
A. 表达他最喜欢的运动。
B. 结交新朋友。
C. 介绍他的父亲。
D. 保持健康。
25. 我们可能在哪里读到这篇文章?
A. 在一本健康杂志上。
B. 在一本故事书里。
C. 在一本家庭杂志上。
D. 在一篇新闻报道中。
Ⅲ.阅读表达(第26—28题每小题2分,第29题4分,共10分)
[2025北京通州期中]
阅读短文,根据短文内容回答问题。
Peter’s Family
Peter is ten years old and lives with his family in a small house near the beach.
There are five people in Peter’s family. His mum’s name is Jane. She is tall with long hair and big eyes. His dad’s name is Chris. He is tall with short hair and small eyes. Both of Peter’s parents are kind and helpful.
Peter has one brother, Tom. He is six years old. Tom has short hair and small eyes. Peter is kind to Tom. He shows him how to ride a bicycle and he also helps him with his homework.
Peter’s sister is still a baby. Her name is Grace. Peter loves his sister. After school, Peter likes to read stories to her. Grace likes animal stories because Peter can imitate (模仿) sounds and movements of animals.
26.Where is Peter’s small house?
Near the beach.

27.How many people are there in Peter’s family? Who are they?
5./Five. They are Peter’s parents,brother,sister and Peter.

28.What does Tom look like?
Tom has short hair and small eyes.

29.[新中考开] What do you think of Peter? Why? ( Please give two reasons. )
Peter is kind and friendly. Because he is kind to his brother and he likes to read stories to his sister.

答案:III.[语篇解读] 本文介绍了彼得一家人的情况。
26.Near the beach. 根据第一段中的“Peter...lives with his family in a small house near the beach.”可知,彼得的小房子在海滩附近。
27.5./Five. They are Peter’s parents,brother,sister and Peter. 通读全文可知答案。
28.Tom has short hair and small eyes. 根据第三段中的“Tom has short hair and small eyes.”可知,汤姆留短发,眼睛小。
29.Peter is kind and friendly. Because he is kind to his brother and he likes to read stories to his sister. 本题是开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
解析:
翻译:
### Ⅲ.阅读表达(第26—28题每小题2分,第29题4分,共10分)
[2025年北京通州期中]
阅读短文,根据短文内容回答问题。
#### 彼得的家庭
彼得十岁了,他和家人住在海滩附近的一所小房子里。
彼得家有五口人。他妈妈的名字叫简。她个子高,留着长发,有着大眼睛。他爸爸的名字叫克里斯。他个子高,留着短发,有着小眼睛。彼得的父母都很善良且乐于助人。
彼得有一个弟弟,叫汤姆。汤姆六岁了。汤姆留着短发,有着小眼睛。彼得对汤姆很友善。他教汤姆如何骑自行车,还帮汤姆做家庭作业。
彼得的妹妹还是个婴儿。她的名字叫格蕾丝。彼得爱他的妹妹。放学后,彼得喜欢给她读故事。格蕾丝喜欢动物故事,因为彼得能模仿动物的声音和动作。
26. 彼得的小房子在哪里?
在海滩附近。
27. 彼得家有多少人?他们是谁?
5人/五人。他们是彼得的父母、弟弟、妹妹和彼得。
28. 汤姆长什么样?
汤姆留着短发,有着小眼睛。
29. [新中考开放性试题]你觉得彼得怎么样?为什么?(请给出两个理由。)
彼得善良又友好。因为他对他的弟弟很友善,而且他喜欢给他的妹妹读故事。
上一页 下一页