零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟七年级英语上册人教版 第49页解析答案
Ⅳ.阅读理解
「2025 陕西西安雁塔期中改编」
Hi! My name is Liu Jun. I’m a student at No. 3 Middle School. I’m in Class 8, Grade 7. Now let me tell you about our school.
Our school is not big but tidy. There are about 500 students in it. The teaching building has three floors, and on each floor, there are four classrooms and a teachers’ office. The teachers’ offices are in the middle. My classroom is next to the head teacher’s office.
Behind the teaching building, there is a dining hall. Some students have lunch there. I live near the school, so I have lunch at home. There is a small playground in front of the teaching building. We have PE classes on it. There is also a football field next to the playground. After school, I usually play football there with my classmates. And I am in the school football team (队).
This is my school. I love it very much!
20. How many classrooms are there in the teaching building?
A. 8.
B. 12.
C. 10.
D. 15.
21. What can we know from the passage?
A. Liu Jun usually plays football after school.
B. The playground in the school is big.
C. There are about 700 students in the school.
D. Liu Jun lives far from his school.
22. What’s the structure () of the passage?

23. What’s the best title for the passage?
A. Liu Jun’s Hobbies
B. Liu Jun’s Teachers
C. Liu Jun’s School
D. Liu Jun’s Family Life
答案:20.B 数字计算题。根据第二段中的“The teaching building has three floors, and on each floor, there are four classrooms and a teachers’ office.”可知,教学楼有三层,每层有四间教室,经过乘法计算可知,一共有12间教室,故选B。
技巧点拨 数字计算题通常会涉及时间、年龄、价格、数量、距离等问题的计算。此类题目的计算过程通常比较简单,解题时需要结合短文中相应的信息,并确定对应的计算公式来解题。
21.A 细节理解题。根据第三段中的“After school, I usually play football there with my classmates.”可知,刘军通常放学后去踢足球,故选A。
22.B 文章结构题。本文是“总—分—总”结构,第一段引出话题,第二段和第三段是并列关系,介绍了学校的具体情况,第四段总结全文,对应的结构是B。
23.C 标题归纳题。本文作者刘军介绍了自己的学校,故选C。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 阅读理解
「2025 陕西西安雁塔期中改编」
嗨!我的名字叫刘军。我是第三中学的一名学生。我在七年级八班。现在让我来给你们讲讲我们的学校。
我们的学校不大但很整洁。学校里大约有500名学生。教学楼有三层,每层有四间教室和一间教师办公室。教师办公室在中间。我的教室紧挨着班主任的办公室。
在教学楼后面,有一个食堂。一些学生在那里吃午饭。我住在学校附近,所以我在家吃午饭。教学楼前面有一个小操场。我们在操场上上体育课。操场旁边还有一个足球场。放学后,我通常和我的同学们在那里踢足球。而且我还在学校足球队里。
这就是我的学校。我非常爱它!
20. 教学楼里有多少间教室?
A. 8。
B. 12。
C. 10。
D. 15。
21. 从这篇文章中我们能知道什么?
A. 刘军放学后通常踢足球。
B. 学校的操场很大。
C. 学校里大约有700名学生。
D. 刘军住得离学校很远。
22. 这篇文章的结构是怎样的?
23. 这篇文章最好的标题是什么?
A. 刘军的爱好
B. 刘军的老师
C. 刘军的学校
D. 刘军的家庭生活
Ⅴ.阅读表达
「2025 河北石家庄长安期中」
I live in a small town near the Qin Mountains. You can’t see the town on the map of China, because it is too small. The air here is fresh (清新的). There are not many tall buildings in our town. The best building is in our school. There are four hundred students and twenty - five teachers in our school.
In the front of the school, there is a playground. I often play basketball with my classmates in it. There is a little garden behind our school. And we can grow beautiful flowers and plant trees there.
Next to the garden, there is an orange orchard (果园). You can hear birds sing everywhere. There is a small river not far from our school. In summer, we usually go fishing with our teachers.
We study Chinese, English, maths and other subjects at school. The teachers are very nice. We love our school.
阅读短文,回答下列问题。
24. Why can’t we see the writer’s town on the map of China?
Because it's too small.

25. How many students are there in the writer’s school?
400./Four hundred.

26. Where is the orange orchard?
Next to the garden.

27. What can you hear in the orange orchard?
I can hear birds sing everywhere.

28. What do you like about the school? Why?
I like my teachers. Because they are very nice.

答案:24.Because it's too small. 根据第一段中的“You can’t see the town on the map of China, because it is too small.”可知,作者所在的镇子很小,因此在中国地图上看不到。
25.400./Four hundred. 根据第一段中的“There are four hundred students...”可知,作者的学校有400名学生。
26.Next to the garden. 根据第三段中的“Next to the garden, there is an orange orchard.”可知,橘子园紧挨着花园。
27.I can hear birds sing everywhere. 根据第三段中的“You can hear birds sing everywhere.”可知,在橘子园可以听到鸟儿歌唱。
28.I like my teachers. Because they are very nice. 本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
解析:
翻译:
### Ⅴ. 阅读表达
我住在秦岭附近的一个小镇上。在中国地图上你看不到这个小镇,因为它太小了。这里的空气很清新。我们镇上没有很多高楼大厦。最好的建筑在我们学校里。我们学校有四百名学生和二十五名老师。
在学校的前面,有一个操场。我经常和我的同学们在那里打篮球。我们学校后面有一个小花园。我们可以在那里种植美丽的花朵和树木。
花园旁边有一个橘子园。你到处都能听到鸟儿唱歌。离我们学校不远有一条小河。夏天,我们通常和老师一起去钓鱼。
我们在学校学习语文、英语、数学和其他科目。老师们都非常好。我们爱我们的学校。
阅读短文,回答下列问题。
24. 为什么在中国地图上看不到作者的小镇?
因为它太小了。
25. 作者的学校有多少名学生?
400名。/四百名。
26. 橘子园在哪里?
在花园旁边。
27. 在橘子园里你能听到什么?
我到处都能听到鸟儿唱歌。
28. 你喜欢学校的什么?为什么?
我喜欢我的老师。因为他们非常好。
上一页 下一页