Ⅴ. 阅读理解
「2025 湖南长沙长郡教育集团月考改编」
21. 新中考 (代词指代题)The underlined word “it” refers to
A. Fu Xing’s bicycle
B. Fu Xing’s pen
C. Fu Xing’s apple
22. 新中考 (图片理解题)What can’t you see on the desk in Ella’s classroom?
23. What can we know from the passage?
A. The apples are small and red.
B. Helen’s cap is under the desk.
C. We can know the color of Helen’s cap.
24. What’s the main idea of the passage?
A. Three people’s things.
B. Three people’s families.
C. Three people’s schools.


「2025 湖南长沙长郡教育集团月考改编」
21. 新中考 (代词指代题)The underlined word “it” refers to
A
.A. Fu Xing’s bicycle
B. Fu Xing’s pen
C. Fu Xing’s apple
22. 新中考 (图片理解题)What can’t you see on the desk in Ella’s classroom?
23. What can we know from the passage?
A. The apples are small and red.
B. Helen’s cap is under the desk.
C. We can know the color of Helen’s cap.
24. What’s the main idea of the passage?
A. Three people’s things.
B. Three people’s families.
C. Three people’s schools.
答案:21.A 代词指代题。根据Fu Xing的描述中的“This is my bicycle. What color is it?”可知,it指的是Fu Xing的自行车,故选A。
22.C 图片理解题。根据Ella的描述可知,桌子上有橡皮和钥匙,但没有提到“钢笔”,故选C。
23.C 推理判断题。根据Helen描述中的“Can you see my cap? It is green.”可知,我们可以知道Helen的帽子的颜色,故选C。
24.A 主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了这三个人所拥有的物品,故选A。
22.C 图片理解题。根据Ella的描述可知,桌子上有橡皮和钥匙,但没有提到“钢笔”,故选C。
23.C 推理判断题。根据Helen描述中的“Can you see my cap? It is green.”可知,我们可以知道Helen的帽子的颜色,故选C。
24.A 主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了这三个人所拥有的物品,故选A。
解析:
翻译:
### Ⅴ. 阅读理解
(2025 湖南长沙长郡教育集团月考改编)
21. 新中考(代词指代题):划线单词“it”指代的是______。
A. 付星的自行车
B. 付星的钢笔
C. 付星的苹果
22. 新中考(图片理解题):在埃拉教室的桌子上,你看不到什么?
23. 从文章中我们能知道什么?
A. 苹果又小又红。
B. 海伦的帽子在桌子下面。
C. 我们能知道海伦帽子的颜色。
24. 这篇文章的主旨是什么?
A. 三个人的物品。
B. 三个人的家庭。
C. 三个人的学校。
### Ⅴ. 阅读理解
(2025 湖南长沙长郡教育集团月考改编)
21. 新中考(代词指代题):划线单词“it”指代的是______。
A. 付星的自行车
B. 付星的钢笔
C. 付星的苹果
22. 新中考(图片理解题):在埃拉教室的桌子上,你看不到什么?
23. 从文章中我们能知道什么?
A. 苹果又小又红。
B. 海伦的帽子在桌子下面。
C. 我们能知道海伦帽子的颜色。
24. 这篇文章的主旨是什么?
A. 三个人的物品。
B. 三个人的家庭。
C. 三个人的学校。
Ⅵ. 任务型阅读
「2025 江苏无锡市天一实验学校期中」
Hello! My name is Caroline. I’m very happy and excited because tomorrow will be my first day back to my school. Now I’m packing my schoolbag.
Look at my schoolbag. It is not very big, but it looks beautiful. It is pink. Pink is my favorite color. There is a picture of Snow White on my schoolbag. My schoolbag is from my aunt. She gave it to me last Friday. That day was my thirteenth birthday.
What’s in my schoolbag? Look! There is a pencil case in my schoolbag. There are two pens, four pencils and two erasers in my pencil case. You can also see five exercise books and a pair of glasses in my schoolbag.
阅读短文,根据短文内容回答问题(除 25 题外,每小题不超过 6 个单词)。
25. Why is Caroline happy and excited?
26. What color is Caroline’s schoolbag?
27. Who gave the schoolbag to Caroline?
28. How many pencils are there in Caroline’s pencil case?
29. 新中考 (开放性试题)What do you think of your school life?
「2025 江苏无锡市天一实验学校期中」
Hello! My name is Caroline. I’m very happy and excited because tomorrow will be my first day back to my school. Now I’m packing my schoolbag.
Look at my schoolbag. It is not very big, but it looks beautiful. It is pink. Pink is my favorite color. There is a picture of Snow White on my schoolbag. My schoolbag is from my aunt. She gave it to me last Friday. That day was my thirteenth birthday.
What’s in my schoolbag? Look! There is a pencil case in my schoolbag. There are two pens, four pencils and two erasers in my pencil case. You can also see five exercise books and a pair of glasses in my schoolbag.
阅读短文,根据短文内容回答问题(除 25 题外,每小题不超过 6 个单词)。
25. Why is Caroline happy and excited?
Because tomorrow will be her first day back to her school.
26. What color is Caroline’s schoolbag?
It’s pink.
27. Who gave the schoolbag to Caroline?
Her aunt.
28. How many pencils are there in Caroline’s pencil case?
Four.
29. 新中考 (开放性试题)What do you think of your school life?
I think it’s wonderful.
答案:25.Because tomorrow will be her first day back to her school. 根据第一段中的“My name is Caroline. I’m very happy and excited because tomorrow will be my first day back to my school.”可知,Caroline高兴又兴奋,因为明天是她返回学校的第一天。
26.It’s pink. 根据第二段中的“Look at my schoolbag.”和“It is pink.”可知,Caroline的书包是粉色的。
27.Her aunt. 根据第二段中的“My schoolbag is from my aunt.”可知,她的书包是她的姑姑给她的。
28.Four. 根据第三段中的“There are two pens, four pencils...in my pencil case.”可知,她的铅笔盒里有四支铅笔。
29.I think it’s wonderful. 本题是开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
26.It’s pink. 根据第二段中的“Look at my schoolbag.”和“It is pink.”可知,Caroline的书包是粉色的。
27.Her aunt. 根据第二段中的“My schoolbag is from my aunt.”可知,她的书包是她的姑姑给她的。
28.Four. 根据第三段中的“There are two pens, four pencils...in my pencil case.”可知,她的铅笔盒里有四支铅笔。
29.I think it’s wonderful. 本题是开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
解析:
翻译:
### Ⅵ. 任务型阅读
(2025年江苏无锡市天一实验学校期中)
大家好!我叫卡罗琳。我非常开心和兴奋,因为明天将是我回到学校的第一天。现在我正在收拾我的书包。
看看我的书包。它不是很大,但看起来很漂亮。它是粉色的。粉色是我最喜欢的颜色。我的书包上有一张白雪公主的图片。我的书包是我阿姨送的。她上周五给我的。那天是我十三岁的生日。
我的书包里有什么呢?看!我的书包里有一个铅笔盒。我的铅笔盒里有两支钢笔、四支铅笔和两块橡皮。你还能在我的书包里看到五本练习本和一副眼镜。
阅读短文,根据短文内容回答问题(除25题外,每小题不超过6个单词)。
25. 卡罗琳为什么开心又兴奋?
因为明天将是她回到学校的第一天。
26. 卡罗琳的书包是什么颜色的?
它是粉色的。
27. 谁把书包送给卡罗琳的?
她的阿姨。
28. 卡罗琳的铅笔盒里有多少支铅笔?
四支。
29. 新中考(开放性试题)你觉得你的学校生活怎么样?
我觉得它很精彩。
### Ⅵ. 任务型阅读
(2025年江苏无锡市天一实验学校期中)
大家好!我叫卡罗琳。我非常开心和兴奋,因为明天将是我回到学校的第一天。现在我正在收拾我的书包。
看看我的书包。它不是很大,但看起来很漂亮。它是粉色的。粉色是我最喜欢的颜色。我的书包上有一张白雪公主的图片。我的书包是我阿姨送的。她上周五给我的。那天是我十三岁的生日。
我的书包里有什么呢?看!我的书包里有一个铅笔盒。我的铅笔盒里有两支钢笔、四支铅笔和两块橡皮。你还能在我的书包里看到五本练习本和一副眼镜。
阅读短文,根据短文内容回答问题(除25题外,每小题不超过6个单词)。
25. 卡罗琳为什么开心又兴奋?
因为明天将是她回到学校的第一天。
26. 卡罗琳的书包是什么颜色的?
它是粉色的。
27. 谁把书包送给卡罗琳的?
她的阿姨。
28. 卡罗琳的铅笔盒里有多少支铅笔?
四支。
29. 新中考(开放性试题)你觉得你的学校生活怎么样?
我觉得它很精彩。