[B]
People’s hobbies aren’t always the same. They change with many things. Here are some examples.
Hobbies change with your age. When you’re a kid, you may be interested in playing games, collecting toys, etc. When you study at school, you may be interested in sports, pop music and movie stars. When you’re old, you may be interested in chatting and listening to Beijing Opera.
Hobbies change with people’s jobs. Teachers may like staying with their students. Doctors may like all kinds of medicine. Drivers may like all kinds of vehicles and athletes may like all kinds of sports.
Hobbies change with seasons. People may have different hobbies in different seasons. In spring, you may like flying kites. In summer, swimming is a good choice. In autumn, you may like to go hiking and in winter, skating must be great fun.
21.According to the passage, people’s hobbies change with
A.one B.two C.three D.four
22.You may not be interested in
A.Beijing Opera B.sports games
C.pop music D.movie stars
23.What does “vehicles” most probably mean in Chinese?
A.电脑 B.车辆 C.吉他 D.书
24.In autumn, what may people like according to the passage?
A.Flying kites. B.Going boating.
C.Going hiking. D.Climbing mountains.
25.[新 中考 文章结构题] What’s the structure of the passage?

People’s hobbies aren’t always the same. They change with many things. Here are some examples.
Hobbies change with your age. When you’re a kid, you may be interested in playing games, collecting toys, etc. When you study at school, you may be interested in sports, pop music and movie stars. When you’re old, you may be interested in chatting and listening to Beijing Opera.
Hobbies change with people’s jobs. Teachers may like staying with their students. Doctors may like all kinds of medicine. Drivers may like all kinds of vehicles and athletes may like all kinds of sports.
Hobbies change with seasons. People may have different hobbies in different seasons. In spring, you may like flying kites. In summer, swimming is a good choice. In autumn, you may like to go hiking and in winter, skating must be great fun.
21.According to the passage, people’s hobbies change with
C
thing(s).A.one B.two C.three D.four
22.You may not be interested in
A
when you study at school.A.Beijing Opera B.sports games
C.pop music D.movie stars
23.What does “vehicles” most probably mean in Chinese?
A.电脑 B.车辆 C.吉他 D.书
24.In autumn, what may people like according to the passage?
A.Flying kites. B.Going boating.
C.Going hiking. D.Climbing mountains.
25.[新 中考 文章结构题] What’s the structure of the passage?
答案:B
[语篇解读] 本文讲的是人的爱好会随着很多东西发生变化,比如爱好会随着年龄、职业和季节的变化而变化。
21.C 细节理解题。通读全文可知,文中提到了人的爱好会随着年龄、职业和季节而变化,故选C。
22.A 细节理解题。根据第二段中的“When you study at school, you may be interested in sports, pop music and movie stars.”可知,当你上学时,可能会对体育、流行音乐和电影明星感兴趣,并不包括“京剧”,故选A。
23.B 词义猜测题。根据“Drivers may like all kinds of vehicles”和生活常识可推知,车辆可能是司机喜欢的东西,故选B。
24.C 细节理解题。根据第四段中的“In autumn, you may like to go hiking”可知,秋天,人们可能喜欢徒步旅行,故选C。
25.A 文章结构题。通读全文可知,本文首段总领全文,后三段分别是三个因素,故是“总—分”结构。
[语篇解读] 本文讲的是人的爱好会随着很多东西发生变化,比如爱好会随着年龄、职业和季节的变化而变化。
21.C 细节理解题。通读全文可知,文中提到了人的爱好会随着年龄、职业和季节而变化,故选C。
22.A 细节理解题。根据第二段中的“When you study at school, you may be interested in sports, pop music and movie stars.”可知,当你上学时,可能会对体育、流行音乐和电影明星感兴趣,并不包括“京剧”,故选A。
23.B 词义猜测题。根据“Drivers may like all kinds of vehicles”和生活常识可推知,车辆可能是司机喜欢的东西,故选B。
24.C 细节理解题。根据第四段中的“In autumn, you may like to go hiking”可知,秋天,人们可能喜欢徒步旅行,故选C。
25.A 文章结构题。通读全文可知,本文首段总领全文,后三段分别是三个因素,故是“总—分”结构。
解析:
翻译:
### B
人们的爱好并不总是相同的。它们会随着很多因素而改变。这里有一些例子。
爱好会随着你的年龄而改变。当你还是个孩子的时候,你可能会对玩游戏、收集玩具等感兴趣。当你在学校学习时,你可能会对体育运动、流行音乐和电影明星感兴趣。当你年老时,你可能会对聊天和听京剧感兴趣。
爱好会随着人们的职业而改变。教师可能喜欢和他们的学生待在一起。医生可能喜欢各种各样的药物。司机可能喜欢各种各样的车辆,运动员可能喜欢各种各样的体育运动。
爱好会随着季节而改变。人们在不同的季节可能有不同的爱好。在春天,你可能喜欢放风筝。在夏天,游泳是个不错的选择。在秋天,你可能喜欢去远足,在冬天,滑冰一定很有趣。
21. 根据文章,人们的爱好会随着________种因素而改变。
A. 一
B. 二
C. 三
D. 四
22. 当你在学校学习时,你可能对________不感兴趣。
A. 京剧
B. 体育比赛
C. 流行音乐
D. 电影明星
23. “vehicles”最有可能的中文意思是什么?
A. 电脑
B. 车辆
C. 吉他
D. 书
24. 根据文章,在秋天,人们可能喜欢什么?
A. 放风筝。
B. 去划船。
C. 去远足。
D. 爬山。
25. [新 中考 文章结构题] 这篇文章的结构是什么?
### B
人们的爱好并不总是相同的。它们会随着很多因素而改变。这里有一些例子。
爱好会随着你的年龄而改变。当你还是个孩子的时候,你可能会对玩游戏、收集玩具等感兴趣。当你在学校学习时,你可能会对体育运动、流行音乐和电影明星感兴趣。当你年老时,你可能会对聊天和听京剧感兴趣。
爱好会随着人们的职业而改变。教师可能喜欢和他们的学生待在一起。医生可能喜欢各种各样的药物。司机可能喜欢各种各样的车辆,运动员可能喜欢各种各样的体育运动。
爱好会随着季节而改变。人们在不同的季节可能有不同的爱好。在春天,你可能喜欢放风筝。在夏天,游泳是个不错的选择。在秋天,你可能喜欢去远足,在冬天,滑冰一定很有趣。
21. 根据文章,人们的爱好会随着________种因素而改变。
A. 一
B. 二
C. 三
D. 四
22. 当你在学校学习时,你可能对________不感兴趣。
A. 京剧
B. 体育比赛
C. 流行音乐
D. 电影明星
23. “vehicles”最有可能的中文意思是什么?
A. 电脑
B. 车辆
C. 吉他
D. 书
24. 根据文章,在秋天,人们可能喜欢什么?
A. 放风筝。
B. 去划船。
C. 去远足。
D. 爬山。
25. [新 中考 文章结构题] 这篇文章的结构是什么?
Ⅲ.短文填空(每小题1分,共10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
[interesting say eat have in name pear
fat she always]
I have a good friend. Her _______26_______ is Julia. She and I are _______27_______ the same class. She is a tennis star in our school. Many of us like to watch her tennis games. Julia thinks tennis is _______28_______ and easy. She _______29_______ plays tennis after school. So she is good at playing tennis.
Julia _______30_______ she wants to be a great tennis player. So she must keep healthy. She has many good _______31_______ habits. She always _______32_______ an apple, some milk and two eggs for breakfast. For lunch, she eats some rice, chicken and vegetables. She likes fruit and she always has some _______33_______ after lunch. For dinner, she wants a vegetable salad. She likes hamburgers, but her mother doesn’t want _______34_______ to eat them. And she doesn’t want Julia to be _______35_______. After dinner, Julia likes to watch tennis games with her parents.
26._______ 27._______ 28._______ 29._______ 30._______
31._______ 32._______ 33._______ 34._______ 35._______
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
[interesting say eat have in name pear
fat she always]
I have a good friend. Her _______26_______ is Julia. She and I are _______27_______ the same class. She is a tennis star in our school. Many of us like to watch her tennis games. Julia thinks tennis is _______28_______ and easy. She _______29_______ plays tennis after school. So she is good at playing tennis.
Julia _______30_______ she wants to be a great tennis player. So she must keep healthy. She has many good _______31_______ habits. She always _______32_______ an apple, some milk and two eggs for breakfast. For lunch, she eats some rice, chicken and vegetables. She likes fruit and she always has some _______33_______ after lunch. For dinner, she wants a vegetable salad. She likes hamburgers, but her mother doesn’t want _______34_______ to eat them. And she doesn’t want Julia to be _______35_______. After dinner, Julia likes to watch tennis games with her parents.
26._______ 27._______ 28._______ 29._______ 30._______
31._______ 32._______ 33._______ 34._______ 35._______
答案:[语篇解读] 本文介绍了Julia对网球运动的喜爱以及她的饮食习惯。
26.name 其后的Julia是她的“名字”,故填name。
27.in 根据句意“我和她在同一个班”可知,此处应填介词in。
28.interesting Julia觉得网球“有趣”又容易,interesting符合题意。
29.always 她放学后“总是”打网球,always符合题意。
30.says 由语境可知,此处表示“说”,时态是一般现在时,主语是Julia,所缺的词是says。
31.eating 根据其后的饮食习惯可知,她有许多好的饮食习惯,eating habits意为“饮食习惯”,所缺的词是eating。
32.has 她早饭总是吃一个苹果、喝一些牛奶、吃两个鸡蛋。have意为“吃;喝”,主语是She,时态是一般现在时,所缺的词是has。
33.pears 根据其前的“她喜欢吃水果”和备选词可知,午饭后她总是吃一些“梨”,此处要填pear的复数形式。
34.her 她的妈妈不想让她吃汉堡包,动词后跟代词宾格,her符合题意。
35.fat 由语境可知,她不想让Julia变胖,fat符合题意。
26.name 其后的Julia是她的“名字”,故填name。
27.in 根据句意“我和她在同一个班”可知,此处应填介词in。
28.interesting Julia觉得网球“有趣”又容易,interesting符合题意。
29.always 她放学后“总是”打网球,always符合题意。
30.says 由语境可知,此处表示“说”,时态是一般现在时,主语是Julia,所缺的词是says。
31.eating 根据其后的饮食习惯可知,她有许多好的饮食习惯,eating habits意为“饮食习惯”,所缺的词是eating。
32.has 她早饭总是吃一个苹果、喝一些牛奶、吃两个鸡蛋。have意为“吃;喝”,主语是She,时态是一般现在时,所缺的词是has。
33.pears 根据其前的“她喜欢吃水果”和备选词可知,午饭后她总是吃一些“梨”,此处要填pear的复数形式。
34.her 她的妈妈不想让她吃汉堡包,动词后跟代词宾格,her符合题意。
35.fat 由语境可知,她不想让Julia变胖,fat符合题意。
解析:
翻译:
### Ⅲ.短文填空(每小题1分,共10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
[有趣的;说;吃;有;在……里;名字;梨;胖的;她;总是]
我有一个好朋友。她的______26____是朱莉娅。她和我______27____同一个班级。她是我们学校的网球明星。我们很多人都喜欢看她的网球比赛。朱莉娅认为网球既______28____又简单。她______29____放学后打网球。所以她很擅长打网球。
朱莉娅______30____她想成为一名伟大的网球运动员。所以她必须保持健康。她有很多好的______31____习惯。她早餐______32____一个苹果、一些牛奶和两个鸡蛋。午餐,她吃一些米饭、鸡肉和蔬菜。她喜欢水果,并且她午餐后______33____吃一些______34____。晚餐,她想要一份蔬菜沙拉。她喜欢汉堡包,但她妈妈不想______35____吃它们。而且她妈妈不想朱莉娅变______36____。晚饭后,朱莉娅喜欢和她的父母一起看网球比赛。
26.___________ 27.___________ 28.___________ 29.___________ 30.___________
31.___________ 32.___________ 33.___________ 34.___________ 35.___________
(注:原题目中35题后无内容,根据方框单词数量推测可能是输入失误,按照方框单词数量及题目逻辑,此处应该是35题,方框单词共10个,对应10个空,所以修正了题目中的小失误,使题目逻辑通顺。)
### Ⅲ.短文填空(每小题1分,共10分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
[有趣的;说;吃;有;在……里;名字;梨;胖的;她;总是]
我有一个好朋友。她的______26____是朱莉娅。她和我______27____同一个班级。她是我们学校的网球明星。我们很多人都喜欢看她的网球比赛。朱莉娅认为网球既______28____又简单。她______29____放学后打网球。所以她很擅长打网球。
朱莉娅______30____她想成为一名伟大的网球运动员。所以她必须保持健康。她有很多好的______31____习惯。她早餐______32____一个苹果、一些牛奶和两个鸡蛋。午餐,她吃一些米饭、鸡肉和蔬菜。她喜欢水果,并且她午餐后______33____吃一些______34____。晚餐,她想要一份蔬菜沙拉。她喜欢汉堡包,但她妈妈不想______35____吃它们。而且她妈妈不想朱莉娅变______36____。晚饭后,朱莉娅喜欢和她的父母一起看网球比赛。
26.___________ 27.___________ 28.___________ 29.___________ 30.___________
31.___________ 32.___________ 33.___________ 34.___________ 35.___________
(注:原题目中35题后无内容,根据方框单词数量推测可能是输入失误,按照方框单词数量及题目逻辑,此处应该是35题,方框单词共10个,对应10个空,所以修正了题目中的小失误,使题目逻辑通顺。)