一 情境 乐享春节
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I'm John. I'm an Australian boy. I study in Shanghai. I like China very much and now I know a lot about China. Spring Festival is a Chinese festival. It is different from Australian New Year. There are 12 different names for years. They are the year of the monkey, the year of the dog, the year of the tiger... Before Spring Festival, Chinese people are busy shopping and cleaning. On Chinese New Year's Eve, there is a big family dinner. They usually eat *jiaozi*. After dinner, the family stays up late to welcome Chinese New Year. I like Spring Festival.
(
A. Canada
B. America
C. Australia
(
A. ten
B. twelve
C. twenty
(
A. morning before
B. evening before
C. evening after
(
A. sing and dance
B. eat cakes
C. go shopping and clean the house
(
A. the same
B. different
C. on the same day
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I'm John. I'm an Australian boy. I study in Shanghai. I like China very much and now I know a lot about China. Spring Festival is a Chinese festival. It is different from Australian New Year. There are 12 different names for years. They are the year of the monkey, the year of the dog, the year of the tiger... Before Spring Festival, Chinese people are busy shopping and cleaning. On Chinese New Year's Eve, there is a big family dinner. They usually eat *jiaozi*. After dinner, the family stays up late to welcome Chinese New Year. I like Spring Festival.
(
C
) 1. John is from ______.A. Canada
B. America
C. Australia
(
B
) 2. In China, there are ______ different names for years.A. ten
B. twelve
C. twenty
(
B
) 3. Chinese New Year's Eve is the ______ Spring Festival.A. morning before
B. evening before
C. evening after
(
C
) 4. Chinese people ______ before Spring Festival.A. sing and dance
B. eat cakes
C. go shopping and clean the house
(
B
) 5. Spring Festival and Australian New Year are ______.A. the same
B. different
C. on the same day
答案:1. C 2. B 3. B 4. C 5. B
解析:
翻译:
### 一、情境 乐享春节
阅读短文,选择正确的答案。
大家好,我是约翰。我是一个澳大利亚男孩。我在上海学习。我非常喜欢中国,现在我对中国了解很多。春节是中国的节日。它和澳大利亚的新年不同。年份有12个不同的名称。它们是猴年、狗年、虎年……春节前,中国人忙着购物和打扫卫生。除夕夜,会有一顿丰盛的家庭晚餐。他们通常吃饺子。晚饭后,一家人会熬夜迎接新年。我喜欢春节。
( )1. 约翰来自______。
A. 加拿大
B. 美国
C. 澳大利亚
( )2. 在中国,年份有______个不同的名称。
A. 十
B. 十二
C. 二十
( )3. 除夕夜是春节的______。
A. 前一天上午
B. 前一天晚上
C. 后一天晚上
( )4. 中国人在春节前______。
A. 唱歌跳舞
B. 吃蛋糕
C. 购物和打扫房子
( )5. 春节和澳大利亚的新年是______。
A. 一样的
B. 不同的
C. 在同一天
### 一、情境 乐享春节
阅读短文,选择正确的答案。
大家好,我是约翰。我是一个澳大利亚男孩。我在上海学习。我非常喜欢中国,现在我对中国了解很多。春节是中国的节日。它和澳大利亚的新年不同。年份有12个不同的名称。它们是猴年、狗年、虎年……春节前,中国人忙着购物和打扫卫生。除夕夜,会有一顿丰盛的家庭晚餐。他们通常吃饺子。晚饭后,一家人会熬夜迎接新年。我喜欢春节。
( )1. 约翰来自______。
A. 加拿大
B. 美国
C. 澳大利亚
( )2. 在中国,年份有______个不同的名称。
A. 十
B. 十二
C. 二十
( )3. 除夕夜是春节的______。
A. 前一天上午
B. 前一天晚上
C. 后一天晚上
( )4. 中国人在春节前______。
A. 唱歌跳舞
B. 吃蛋糕
C. 购物和打扫房子
( )5. 春节和澳大利亚的新年是______。
A. 一样的
B. 不同的
C. 在同一天
二 情境 最好的礼物
阅读短文,根据短文内容回答问题。
Jim is a nine-year-old boy. He lives in an orphanage (孤儿院) with the other nine children. The orphanage has little money, and the children only have a little food to eat. But at Christmas, the children can get an orange each. It is the best present for them.
Jim can't have his Christmas orange this year because he breaks (打碎) a cup on December 23rd. Jim is very sad. He cries in his bed all the night before Christmas Day.
Jim spends Christmas Day by himself. At night, the light is off. Jim goes back to his bed, but he can't sleep. Someone comes to Jim, puts something in his hand and then goes away.
Jim gets up and he sees a special orange in his hand in the moonlight. It has nine segments (瓣) from nine different oranges!
1. How many children are there in the orphanage?
2. What's the best gift for Jim and the other children in the orphanage?
3. Why can't Jim have his orange this year?
4. When does Jim get his orange?
5. Who gives Jim the special orange?
阅读短文,根据短文内容回答问题。
Jim is a nine-year-old boy. He lives in an orphanage (孤儿院) with the other nine children. The orphanage has little money, and the children only have a little food to eat. But at Christmas, the children can get an orange each. It is the best present for them.
Jim can't have his Christmas orange this year because he breaks (打碎) a cup on December 23rd. Jim is very sad. He cries in his bed all the night before Christmas Day.
Jim spends Christmas Day by himself. At night, the light is off. Jim goes back to his bed, but he can't sleep. Someone comes to Jim, puts something in his hand and then goes away.
Jim gets up and he sees a special orange in his hand in the moonlight. It has nine segments (瓣) from nine different oranges!
1. How many children are there in the orphanage?
There are ten.
2. What's the best gift for Jim and the other children in the orphanage?
Oranges.
3. Why can't Jim have his orange this year?
Because he breaks a cup on December 23rd.
4. When does Jim get his orange?
On the night of Christmas Day.
5. Who gives Jim the special orange?
The other nine children.
答案:1. There are ten. 2. Oranges. 3. Because he breaks a cup on December 23rd. 4. On the night of Christmas Day. 5. The other nine children.
解析:
翻译:
### 二、情境:最好的礼物
阅读短文,根据短文内容回答问题。
吉姆是一个九岁的男孩。他和其他九个孩子一起住在孤儿院。孤儿院没什么钱,孩子们只有一点食物可吃。但在圣诞节,每个孩子都能得到一个橙子。这对他们来说是最好的礼物。
吉姆今年不能得到他的圣诞橙子了,因为他在12月23日打碎了一个杯子。吉姆非常难过。圣诞节的前一晚,他在床上哭了一整夜。
吉姆独自度过了圣诞节。晚上,灯熄灭了。吉姆回到床上,但他睡不着。有人走到吉姆身边,把什么东西放在他手里,然后就离开了。
吉姆起身,在月光下他看到自己手里有一个特别的橙子。它有来自九个不同橙子的九瓣果肉!
1. 孤儿院里有多少个孩子?
有十个。
2. 对吉姆和孤儿院里的其他孩子来说,最好的礼物是什么?
橙子。
3. 吉姆今年为什么不能得到他的橙子?
因为他在12月23日打碎了一个杯子。
4. 吉姆什么时候得到他的橙子?
在圣诞节的晚上。
5. 谁给了吉姆这个特别的橙子?
其他九个孩子。
### 二、情境:最好的礼物
阅读短文,根据短文内容回答问题。
吉姆是一个九岁的男孩。他和其他九个孩子一起住在孤儿院。孤儿院没什么钱,孩子们只有一点食物可吃。但在圣诞节,每个孩子都能得到一个橙子。这对他们来说是最好的礼物。
吉姆今年不能得到他的圣诞橙子了,因为他在12月23日打碎了一个杯子。吉姆非常难过。圣诞节的前一晚,他在床上哭了一整夜。
吉姆独自度过了圣诞节。晚上,灯熄灭了。吉姆回到床上,但他睡不着。有人走到吉姆身边,把什么东西放在他手里,然后就离开了。
吉姆起身,在月光下他看到自己手里有一个特别的橙子。它有来自九个不同橙子的九瓣果肉!
1. 孤儿院里有多少个孩子?
有十个。
2. 对吉姆和孤儿院里的其他孩子来说,最好的礼物是什么?
橙子。
3. 吉姆今年为什么不能得到他的橙子?
因为他在12月23日打碎了一个杯子。
4. 吉姆什么时候得到他的橙子?
在圣诞节的晚上。
5. 谁给了吉姆这个特别的橙子?
其他九个孩子。