一 情境 山城重庆
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Usually, the first floor is the floor on the ground. And we can get in a building through its entrance on the ground. But it's not the case in Chongqing, the Mountain City in China.
There are many mountains in Chongqing. The buildings are usually built on hillsides (山腰). So the first floor of one building may be on the top of another one. And a road may be on the top of a building too. Look at the picture! It's a building in Chongqing. Liziba Station (李子坝站) is in the building and subways run through the building. How amazing!
Why not have a trip to Chongqing and see the special buildings?

(
(
(
(
(
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
Usually, the first floor is the floor on the ground. And we can get in a building through its entrance on the ground. But it's not the case in Chongqing, the Mountain City in China.
There are many mountains in Chongqing. The buildings are usually built on hillsides (山腰). So the first floor of one building may be on the top of another one. And a road may be on the top of a building too. Look at the picture! It's a building in Chongqing. Liziba Station (李子坝站) is in the building and subways run through the building. How amazing!
Why not have a trip to Chongqing and see the special buildings?
(
F
)1. Usually, the first floor is the floor under the ground.(
F
)2. The underlined word “entrance” means “出口” in Chinese.(
T
)3. From the passage, we know both a building and a road can be on the top of another building.(
T
)4. Liziba Station is one of the examples of the special buildings.(
T
)5. We know that people build these special buildings because there are many mountains in Chongqing.答案:1. F 2. F 3. T 4. T 5. T
解析:
翻译:
### 一、情境 山城重庆
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
通常,一楼是地面层。我们可以通过建筑物的**入口**进入大楼。但在中国的山城重庆,情况并非如此。
重庆有很多山。建筑物通常建在山腰上。所以一栋楼的一楼可能在另一栋楼的顶部。一条路也可能在一栋楼的顶部。看这幅图!这是重庆的一栋建筑。李子坝站就在这栋楼里,地铁从楼里穿过。多么令人惊叹啊!
为什么不去重庆旅行,看看这些特殊的建筑呢?
(F)1. 通常,一楼是地下层。
(F)2. 划线单词“entrance”的中文意思是“出口”。
(T)3. 从文章中我们知道,一栋楼和一条路都可以在另一栋楼的顶部。
(T)4. 李子坝站是这些特殊建筑的一个例子。
(T)5. 我们知道,人们建造这些特殊的建筑是因为重庆有很多山。
### 一、情境 山城重庆
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
通常,一楼是地面层。我们可以通过建筑物的**入口**进入大楼。但在中国的山城重庆,情况并非如此。
重庆有很多山。建筑物通常建在山腰上。所以一栋楼的一楼可能在另一栋楼的顶部。一条路也可能在一栋楼的顶部。看这幅图!这是重庆的一栋建筑。李子坝站就在这栋楼里,地铁从楼里穿过。多么令人惊叹啊!
为什么不去重庆旅行,看看这些特殊的建筑呢?
(F)1. 通常,一楼是地下层。
(F)2. 划线单词“entrance”的中文意思是“出口”。
(T)3. 从文章中我们知道,一栋楼和一条路都可以在另一栋楼的顶部。
(T)4. 李子坝站是这些特殊建筑的一个例子。
(T)5. 我们知道,人们建造这些特殊的建筑是因为重庆有很多山。
二 情境 图书馆布局
阅读短文,根据短文内容完成句子或对话。
Hello! Welcome to our city. Do you like reading books? There is a new library in our city. It is big, modern and beautiful. There are many kinds of books in it. There are three reading rooms on the third floor. The first one is for children. The second one is for young people. The third one is for old people. We can read books in the reading rooms. There are three computer rooms too. They're on the second floor. There are twenty computers in each room. We can surf the Internet. We can learn a lot from the Internet.
1. There is a big, modern and beautiful
2. —Are there any reading rooms on the second floor?
—
3. People can also surf the Internet because there are
4. The computer rooms are on the
阅读短文,根据短文内容完成句子或对话。
Hello! Welcome to our city. Do you like reading books? There is a new library in our city. It is big, modern and beautiful. There are many kinds of books in it. There are three reading rooms on the third floor. The first one is for children. The second one is for young people. The third one is for old people. We can read books in the reading rooms. There are three computer rooms too. They're on the second floor. There are twenty computers in each room. We can surf the Internet. We can learn a lot from the Internet.
1. There is a big, modern and beautiful
library
in the city.2. —Are there any reading rooms on the second floor?
—
No
, there aren't
.3. People can also surf the Internet because there are
three
computer rooms.4. The computer rooms are on the
second
floor. There are sixty/60
computers in all the computer rooms.答案:1. library 2. No; aren't 3. three 4. second; sixty/60
解析:
翻译:
### 二、情境:图书馆布局
阅读短文,根据短文内容完成句子或对话。
你好!欢迎来到我们的城市。你喜欢读书吗?我们城市有一座新图书馆。它又大、又现代化、又漂亮。里面有很多种类的书。三楼有三个阅览室。第一个是供儿童使用的。第二个是供年轻人使用的。第三个是供老年人使用的。我们可以在阅览室里读书。还有三个电脑室。它们在二楼。每个房间里有二十台电脑。我们可以上网。我们可以从互联网上学到很多东西。
1. 这座城市里有一座又大、又现代化、又漂亮的______(图书馆)。
2. ——二楼有阅览室吗?
——______(不),______(没有)。
3. 人们也可以上网,因为有______(三个)电脑室。
4. 电脑室在______(第二)楼。所有电脑室里一共有______(六十/60)台电脑。
### 二、情境:图书馆布局
阅读短文,根据短文内容完成句子或对话。
你好!欢迎来到我们的城市。你喜欢读书吗?我们城市有一座新图书馆。它又大、又现代化、又漂亮。里面有很多种类的书。三楼有三个阅览室。第一个是供儿童使用的。第二个是供年轻人使用的。第三个是供老年人使用的。我们可以在阅览室里读书。还有三个电脑室。它们在二楼。每个房间里有二十台电脑。我们可以上网。我们可以从互联网上学到很多东西。
1. 这座城市里有一座又大、又现代化、又漂亮的______(图书馆)。
2. ——二楼有阅览室吗?
——______(不),______(没有)。
3. 人们也可以上网,因为有______(三个)电脑室。
4. 电脑室在______(第二)楼。所有电脑室里一共有______(六十/60)台电脑。