A girl went to her father to ask for his advice. She was having a hard time in life, and it seemed that as soon as one problem disappeared, another one appeared in its place.
Her father, a cook, took her into the kitchen. He poured water into three pans and put them on the stove to boil. After the water boiled, he put some carrots into the first pan, some eggs into the second pan and coffee beans into the last one. He waited without saying a word.
After 20 minutes, her father turned off the stove, took out carrots and eggs, and put them in the bowl. He poured the coffee into the cup.
He asked his daughter, “Dear, what do you see?”
“Carrots, eggs and coffee,” she replied.
“Touch the carrots,” he told her. She did and felt that the carrots were soft. After that he asked her to take an egg and break it. She found that the egg was hard. At last, her father asked her to taste the coffee.
She asked, “What's the meaning, Father?” Her father said, “As you see, each thing reacted differently to the boiling water. The strong and hard carrots became soft and weak after boiling. The fragile(易碎的) eggs became hard after being cooked. The coffee beans were very special, but they changed in the water too.”
“What are you?” asked her father. “When trouble knocks at your door, how do you react? Are you carrots, eggs or coffee beans?”
(
A. A girl's father had much advice.
B. A girl was having a lot of difficulties.
C. A girl had no problems.
D. A girl could solve the problems alone.
(
A. Answered. B. Behaved. C. Influenced. D. Planned.
(
a. He turned off the stove, put the carrots and eggs in a bowl and poured the coffee into a cup.
b. He poured water into three pans and boiled it.
c. He asked his daughter to touch the carrots.
d. He put carrots, eggs and coffee beans into the three pans.
A. c - b - d - a B. b - d - c - a C. c - b - a - d D. b - d - a - c
(
A. We should run away from our problems.
B. It's best not to think about our problems.
C. We should face our problems and try to solve them smartly.
D. Doing some cooking can help us solve problems.
Her father, a cook, took her into the kitchen. He poured water into three pans and put them on the stove to boil. After the water boiled, he put some carrots into the first pan, some eggs into the second pan and coffee beans into the last one. He waited without saying a word.
After 20 minutes, her father turned off the stove, took out carrots and eggs, and put them in the bowl. He poured the coffee into the cup.
He asked his daughter, “Dear, what do you see?”
“Carrots, eggs and coffee,” she replied.
“Touch the carrots,” he told her. She did and felt that the carrots were soft. After that he asked her to take an egg and break it. She found that the egg was hard. At last, her father asked her to taste the coffee.
She asked, “What's the meaning, Father?” Her father said, “As you see, each thing reacted differently to the boiling water. The strong and hard carrots became soft and weak after boiling. The fragile(易碎的) eggs became hard after being cooked. The coffee beans were very special, but they changed in the water too.”
“What are you?” asked her father. “When trouble knocks at your door, how do you react? Are you carrots, eggs or coffee beans?”
(
B
) 1. What does the first paragraph tell us?A. A girl's father had much advice.
B. A girl was having a lot of difficulties.
C. A girl had no problems.
D. A girl could solve the problems alone.
(
B
) 2. What does the underlined word “reacted” mean?A. Answered. B. Behaved. C. Influenced. D. Planned.
(
D
) 3. What is the CORRECT order of what the father did?a. He turned off the stove, put the carrots and eggs in a bowl and poured the coffee into a cup.
b. He poured water into three pans and boiled it.
c. He asked his daughter to touch the carrots.
d. He put carrots, eggs and coffee beans into the three pans.
A. c - b - d - a B. b - d - c - a C. c - b - a - d D. b - d - a - c
(
C
) 4. What is the main idea of this passage?A. We should run away from our problems.
B. It's best not to think about our problems.
C. We should face our problems and try to solve them smartly.
D. Doing some cooking can help us solve problems.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力。题目包含了四个小题,分别涉及段落大意理解、词义猜测、事件排序和文章主旨概括。
1. 第一题是段落大意理解题,需要概括第一段的主要内容。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文推测“reacted”的意思。
3. 第三题是事件排序题,需要根据文章内容排列父亲做事情的顺序。
4. 第四题是文章主旨概括题,需要理解文章的整体意思并选出正确的主旨。
接下来,我会按照题目要求,逐一解答。
【答案】:
1. B
第一段主要描述了一个女孩在生活中遇到了很多困难,似乎一个问题刚消失,另一个问题又出现。因此,选项B“一个女孩遇到了很多困难”是正确的。
2. B
在文章中,“reacted”描述的是胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆在沸水中的不同表现。根据上下文,可以理解为它们在沸水中的“反应”或“行为”。因此,最接近的词义是“Behaved”(表现)。所以答案是B。
3. D
根据文章内容,父亲首先烧水(b),然后放入胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆(d),接着关掉炉火,将胡萝卜和鸡蛋放入碗中,咖啡倒入杯中(a),最后让女儿触摸胡萝卜(c)。因此,正确的顺序是b-d-a-c,选项D正确。
4. C
文章通过胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆在沸水中的不同表现,比喻了人们在面对困难时的不同态度。文章的主旨是鼓励人们勇敢面对问题,并尝试聪明地解决问题。因此,选项C“我们应该面对问题并尝试聪明地解决它们”是正确的。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力。题目包含了四个小题,分别涉及段落大意理解、词义猜测、事件排序和文章主旨概括。
1. 第一题是段落大意理解题,需要概括第一段的主要内容。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文推测“reacted”的意思。
3. 第三题是事件排序题,需要根据文章内容排列父亲做事情的顺序。
4. 第四题是文章主旨概括题,需要理解文章的整体意思并选出正确的主旨。
接下来,我会按照题目要求,逐一解答。
【答案】:
1. B
第一段主要描述了一个女孩在生活中遇到了很多困难,似乎一个问题刚消失,另一个问题又出现。因此,选项B“一个女孩遇到了很多困难”是正确的。
2. B
在文章中,“reacted”描述的是胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆在沸水中的不同表现。根据上下文,可以理解为它们在沸水中的“反应”或“行为”。因此,最接近的词义是“Behaved”(表现)。所以答案是B。
3. D
根据文章内容,父亲首先烧水(b),然后放入胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆(d),接着关掉炉火,将胡萝卜和鸡蛋放入碗中,咖啡倒入杯中(a),最后让女儿触摸胡萝卜(c)。因此,正确的顺序是b-d-a-c,选项D正确。
4. C
文章通过胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆在沸水中的不同表现,比喻了人们在面对困难时的不同态度。文章的主旨是鼓励人们勇敢面对问题,并尝试聪明地解决问题。因此,选项C“我们应该面对问题并尝试聪明地解决它们”是正确的。
解析:
翻译:
一个女孩去找她的父亲寻求建议。她的生活正处于艰难时期,似乎一个问题刚消失,另一个问题就会在原地出现。
她的父亲是一名厨师,他把她带进了厨房。他往三个平底锅里倒了水,然后把它们放在炉子上煮。水开后,他把一些胡萝卜放进第一个锅里,一些鸡蛋放进第二个锅里,咖啡豆放进最后一个锅里。他一言不发地等着。
20分钟后,她的父亲关掉了炉子,拿出胡萝卜和鸡蛋,把它们放在碗里。他把咖啡倒进了杯子里。
他问女儿:“亲爱的,你看到了什么?”
“胡萝卜、鸡蛋和咖啡。”她回答道。
“摸摸胡萝卜。”他告诉她。她照做了,感觉胡萝卜变软了。之后,他让她拿一个鸡蛋并把它打破。她发现鸡蛋变硬了。最后,她的父亲让她尝尝咖啡。
她问道:“爸爸,这是什么意思?”她的父亲说:“如你所见,每样东西对沸水的反应都不同。坚硬的胡萝卜煮后变得又软又弱。易碎的鸡蛋煮熟后变硬了。咖啡豆很特别,但它们在水里也发生了变化。”
“你是什么样的呢?”父亲问道,“当麻烦找上门时,你会作何反应?你是胡萝卜、鸡蛋还是咖啡豆?”
( )1. 第一段告诉我们什么?
A. 一个女孩的父亲有很多建议。
B. 一个女孩正面临很多困难。
C. 一个女孩没有任何问题。
D. 一个女孩能独自解决问题。
( )2. 划线单词“reacted”是什么意思?
A. 回答。
B. 表现;作出反应。
C. 影响。
D. 计划。
( )3. 父亲所做事情的正确顺序是什么?
a. 他关掉炉子,把胡萝卜和鸡蛋放在一个碗里,把咖啡倒进一个杯子里。
b. 他往三个平底锅里倒水并把水烧开。
c. 他让他的女儿摸胡萝卜。
d. 他把胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆放进三个锅里。
A. c - b - d - a
B. b - d - c - a
C. c - b - a - d
D. b - d - a - c
( )4. 这篇文章的主旨是什么?
A. 我们应该逃避我们的问题。
B. 最好不要去想我们的问题。
C. 我们应该面对我们的问题并巧妙地解决它们。
D. 做一些烹饪能帮助我们解决问题。
一个女孩去找她的父亲寻求建议。她的生活正处于艰难时期,似乎一个问题刚消失,另一个问题就会在原地出现。
她的父亲是一名厨师,他把她带进了厨房。他往三个平底锅里倒了水,然后把它们放在炉子上煮。水开后,他把一些胡萝卜放进第一个锅里,一些鸡蛋放进第二个锅里,咖啡豆放进最后一个锅里。他一言不发地等着。
20分钟后,她的父亲关掉了炉子,拿出胡萝卜和鸡蛋,把它们放在碗里。他把咖啡倒进了杯子里。
他问女儿:“亲爱的,你看到了什么?”
“胡萝卜、鸡蛋和咖啡。”她回答道。
“摸摸胡萝卜。”他告诉她。她照做了,感觉胡萝卜变软了。之后,他让她拿一个鸡蛋并把它打破。她发现鸡蛋变硬了。最后,她的父亲让她尝尝咖啡。
她问道:“爸爸,这是什么意思?”她的父亲说:“如你所见,每样东西对沸水的反应都不同。坚硬的胡萝卜煮后变得又软又弱。易碎的鸡蛋煮熟后变硬了。咖啡豆很特别,但它们在水里也发生了变化。”
“你是什么样的呢?”父亲问道,“当麻烦找上门时,你会作何反应?你是胡萝卜、鸡蛋还是咖啡豆?”
( )1. 第一段告诉我们什么?
A. 一个女孩的父亲有很多建议。
B. 一个女孩正面临很多困难。
C. 一个女孩没有任何问题。
D. 一个女孩能独自解决问题。
( )2. 划线单词“reacted”是什么意思?
A. 回答。
B. 表现;作出反应。
C. 影响。
D. 计划。
( )3. 父亲所做事情的正确顺序是什么?
a. 他关掉炉子,把胡萝卜和鸡蛋放在一个碗里,把咖啡倒进一个杯子里。
b. 他往三个平底锅里倒水并把水烧开。
c. 他让他的女儿摸胡萝卜。
d. 他把胡萝卜、鸡蛋和咖啡豆放进三个锅里。
A. c - b - d - a
B. b - d - c - a
C. c - b - a - d
D. b - d - a - c
( )4. 这篇文章的主旨是什么?
A. 我们应该逃避我们的问题。
B. 最好不要去想我们的问题。
C. 我们应该面对我们的问题并巧妙地解决它们。
D. 做一些烹饪能帮助我们解决问题。