A
Once upon a time, there was a king who could not sleep well with all his worries about what tomorrow might bring.
One day the king found a cobbler in the market, who wore ragged clothes and looked very thin, but his smile was as bright as the moon.
"Surely you must worry. How could you smile so brightly?" the king walked close and asked.
"Today I earned enough money by fixing shoes to buy a loaf of bread!"
"But what if not tomorrow?"
"I have faith(信心)," the cobbler answered. "All will be well."
This impressed the king, and when he left, he wondered what would happen if the cobbler could not earn his bread.
The next morning in the market, the king decreed: no one was allowed to repair shoes. Whenever someone's shoes wore out, that person must buy a new pair.
That evening the king was dressed in rags and secretly followed the cobbler to his house to see if he was crying, but through the window, he saw the cobbler drinking soup and smiling.
The king knocked. "I came to see if you were all right," he said. "You saw the new decree? How did you pay for this soup?"
"I carried water for an old woman, and she rewarded me with a coin," the man said. "Please come and share my soup. You look hungry."
"But what will you do tomorrow?" the king asked.
"I have faith," the man said. "All will be well."
The king went up and asked, "Do you know who I am?"
"Of course," the man said, "you are the king."
The king shook his head and said, "I am the beggar who came to your door."
(
A. He repairs shoes. B. He sells bread.
C. He carries water. D. He begs for food.
(
A. asked B. agreed C. ordered D. shouted
(
A. To learn how to fix shoes.
B. To ask the cobbler for some soup.
C. To make friends with the cobbler.
D. To find out how to drive away his worries.
(
A. The king's worries B. The cobbler's faith
C. The king's decree D. The beggar's soup
Once upon a time, there was a king who could not sleep well with all his worries about what tomorrow might bring.
One day the king found a cobbler in the market, who wore ragged clothes and looked very thin, but his smile was as bright as the moon.
"Surely you must worry. How could you smile so brightly?" the king walked close and asked.
"Today I earned enough money by fixing shoes to buy a loaf of bread!"
"But what if not tomorrow?"
"I have faith(信心)," the cobbler answered. "All will be well."
This impressed the king, and when he left, he wondered what would happen if the cobbler could not earn his bread.
The next morning in the market, the king decreed: no one was allowed to repair shoes. Whenever someone's shoes wore out, that person must buy a new pair.
That evening the king was dressed in rags and secretly followed the cobbler to his house to see if he was crying, but through the window, he saw the cobbler drinking soup and smiling.
The king knocked. "I came to see if you were all right," he said. "You saw the new decree? How did you pay for this soup?"
"I carried water for an old woman, and she rewarded me with a coin," the man said. "Please come and share my soup. You look hungry."
"But what will you do tomorrow?" the king asked.
"I have faith," the man said. "All will be well."
The king went up and asked, "Do you know who I am?"
"Of course," the man said, "you are the king."
The king shook his head and said, "I am the beggar who came to your door."
(
A
) 1. What does a cobbler do?A. He repairs shoes. B. He sells bread.
C. He carries water. D. He begs for food.
(
C
) 2. The underlined word "decreed" means "______".A. asked B. agreed C. ordered D. shouted
(
D
) 3. Why did the king say "I am the beggar who came to your door."?A. To learn how to fix shoes.
B. To ask the cobbler for some soup.
C. To make friends with the cobbler.
D. To find out how to drive away his worries.
(
B
) 4. What may be the best title for the passage?A. The king's worries B. The cobbler's faith
C. The king's decree D. The beggar's soup
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和词汇的掌握。文章讲述了一个关于国王和鞋匠的故事,通过故事展示了鞋匠的乐观心态和对生活的信心。题目类型为选择题,需要从文章中获取关键信息来解答。
1. 第一题是细节理解题,需要找到鞋匠的职业描述。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文推断“decreed”的意思。
3. 第三题是推理判断题,需要理解国王说那句话的意图。
4. 第四题是主旨大意题,需要概括文章的主题。
【答案】:
1. A
根据文章中的描述“One day the king found a cobbler in the market, who...”以及“Today I earned enough money by fixing shoes...”可以确定cobbler的职业是修鞋的,所以选A。
2. C
根据文章中的描述“The next morning in the market, the king decreed: no one was allowed to repair shoes.”可以推断出国王是在发布命令,所以“decreed”的意思是“ordered”,选C。
3. D
根据文章内容,国王一直在担心未来,而鞋匠却总是笑着说“一切都会好的”。国王通过变成乞丐去鞋匠家,是想了解鞋匠为何如此乐观,从而找到驱除自己担忧的方法。所以选D。
4. B
文章主要讲述了鞋匠的乐观心态和对生活的信心,这种信心使得他在困境中依然保持乐观。因此,文章的主题可以用“The cobbler's faith”来概括,选B。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和词汇的掌握。文章讲述了一个关于国王和鞋匠的故事,通过故事展示了鞋匠的乐观心态和对生活的信心。题目类型为选择题,需要从文章中获取关键信息来解答。
1. 第一题是细节理解题,需要找到鞋匠的职业描述。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文推断“decreed”的意思。
3. 第三题是推理判断题,需要理解国王说那句话的意图。
4. 第四题是主旨大意题,需要概括文章的主题。
【答案】:
1. A
根据文章中的描述“One day the king found a cobbler in the market, who...”以及“Today I earned enough money by fixing shoes...”可以确定cobbler的职业是修鞋的,所以选A。
2. C
根据文章中的描述“The next morning in the market, the king decreed: no one was allowed to repair shoes.”可以推断出国王是在发布命令,所以“decreed”的意思是“ordered”,选C。
3. D
根据文章内容,国王一直在担心未来,而鞋匠却总是笑着说“一切都会好的”。国王通过变成乞丐去鞋匠家,是想了解鞋匠为何如此乐观,从而找到驱除自己担忧的方法。所以选D。
4. B
文章主要讲述了鞋匠的乐观心态和对生活的信心,这种信心使得他在困境中依然保持乐观。因此,文章的主题可以用“The cobbler's faith”来概括,选B。