Do you look like your parents? What genetic traits(遗传特性) did your parents pass on to you? Was it their eye colour or their height? It could be their sense of humour or their musical talent. Or maybe it was their fear of mathematics.
A research at Ohio State University in the US has found that genes are partly responsible for children's maths skills and anxiety about maths.
Scientists studied over 500 sets of twins to find out how genes affect maths anxiety. Over a period of 10 years, the twins completed maths tests and filled out surveys about their levels of maths anxiety. They found that fraternal twins (twins with different genes) have different levels of skills and anxiety about maths. Identical twins (twins with the same gene set) have similar levels.
This shows that people's fear of maths is partly affected by their genetic make-up. Maths anxiety has a strong effect on a child's abilities. The University of Chicago found maths anxiety can cause the same feeling as being physically hurt.
This anxiety means that some students are not willing to study maths as much as they should. Therefore, they become even worse at maths and less confident in their skills. This only adds to their fear.
But if you're bad at maths, don't try to blame(责怪) it on your parents. The environment, including school and family, is also one of the factors.
(
A. unhappy B. curious C. relaxing D. crazy
(
A. Fear of maths is very common among twins.
B. Maths anxiety has something to do with genes.
C. Parents can pass their eye colour on to their children.
D. Children's maths skills are decided by their parents.
(
A. People are born with maths anxiety.
B. There is no way to deal with maths anxiety.
C. Parents should learn maths well themselves.
D. Genes are not the only cause for maths anxiety.
(
A. Genes. B. The environment.
C. School and family. D. All of the above.
(
A. Fraternal twins have the same genes.
B. Maths anxiety is the same as being physically hurt.
C. People's fear of maths is totally affected by their genetic make-up.
D. The feeling caused by maths anxiety is not different from that of being physically hurt.
A research at Ohio State University in the US has found that genes are partly responsible for children's maths skills and anxiety about maths.
Scientists studied over 500 sets of twins to find out how genes affect maths anxiety. Over a period of 10 years, the twins completed maths tests and filled out surveys about their levels of maths anxiety. They found that fraternal twins (twins with different genes) have different levels of skills and anxiety about maths. Identical twins (twins with the same gene set) have similar levels.
This shows that people's fear of maths is partly affected by their genetic make-up. Maths anxiety has a strong effect on a child's abilities. The University of Chicago found maths anxiety can cause the same feeling as being physically hurt.
This anxiety means that some students are not willing to study maths as much as they should. Therefore, they become even worse at maths and less confident in their skills. This only adds to their fear.
But if you're bad at maths, don't try to blame(责怪) it on your parents. The environment, including school and family, is also one of the factors.
(
A
) 1. The underlined word "anxiety" in paragraph 2 refers to a(n) ______ feeling.A. unhappy B. curious C. relaxing D. crazy
(
B
) 2. What did the researchers at Ohio State University find?A. Fear of maths is very common among twins.
B. Maths anxiety has something to do with genes.
C. Parents can pass their eye colour on to their children.
D. Children's maths skills are decided by their parents.
(
D
) 3. What can we know from the passage?A. People are born with maths anxiety.
B. There is no way to deal with maths anxiety.
C. Parents should learn maths well themselves.
D. Genes are not the only cause for maths anxiety.
(
D
) 4. What is responsible for children's maths anxiety according to the passage?A. Genes. B. The environment.
C. School and family. D. All of the above.
(
D
) 5. Which of the following is TRUE?A. Fraternal twins have the same genes.
B. Maths anxiety is the same as being physically hurt.
C. People's fear of maths is totally affected by their genetic make-up.
D. The feeling caused by maths anxiety is not different from that of being physically hurt.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。文章主要讨论了遗传对数学技能和数学焦虑的影响,以及环境因素在其中的作用。
1. 第一题考查的是对单词"anxiety"的理解,需要通过上下文推断其含义。
2. 第二题到第五题则需要根据文章内容,对各个选项进行逐一分析,找出正确答案。
【答案】:
1. A(根据上下文,"anxiety"在这里指的是不愉快、担忧的情绪,与"unhappy"意思相近。)
2. B(根据文章中的描述,俄亥俄州立大学的研究发现基因对孩子的数学技能和数学焦虑有部分影响,因此B选项正确。)
3. D(文章中提到,虽然基因对数学焦虑有影响,但环境因素,包括学校和家庭,也是其中的因素之一,因此D选项正确。)
4. D(根据文章内容,基因、环境和学校家庭都是影响孩子数学焦虑的因素,因此D选项“以上所有选项”是正确的。)
5. D(A选项错误,因为异卵双胞胎基因不同;B选项错误,因为数学焦虑并不等同于身体受伤;C选项错误,因为文章指出数学焦虑并非完全由遗传决定;D选项正确,因为文章中提到数学焦虑引起的感觉与身体受伤的感觉相似。)
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。文章主要讨论了遗传对数学技能和数学焦虑的影响,以及环境因素在其中的作用。
1. 第一题考查的是对单词"anxiety"的理解,需要通过上下文推断其含义。
2. 第二题到第五题则需要根据文章内容,对各个选项进行逐一分析,找出正确答案。
【答案】:
1. A(根据上下文,"anxiety"在这里指的是不愉快、担忧的情绪,与"unhappy"意思相近。)
2. B(根据文章中的描述,俄亥俄州立大学的研究发现基因对孩子的数学技能和数学焦虑有部分影响,因此B选项正确。)
3. D(文章中提到,虽然基因对数学焦虑有影响,但环境因素,包括学校和家庭,也是其中的因素之一,因此D选项正确。)
4. D(根据文章内容,基因、环境和学校家庭都是影响孩子数学焦虑的因素,因此D选项“以上所有选项”是正确的。)
5. D(A选项错误,因为异卵双胞胎基因不同;B选项错误,因为数学焦虑并不等同于身体受伤;C选项错误,因为文章指出数学焦虑并非完全由遗传决定;D选项正确,因为文章中提到数学焦虑引起的感觉与身体受伤的感觉相似。)
解析:
翻译:
你和你的父母长得像吗?你的父母把哪些遗传特性遗传给了你?是他们的眼睛颜色还是他们的身高?也可能是他们的幽默感或者音乐天赋。又或者是他们对数学的恐惧。
美国俄亥俄州立大学的一项研究发现,基因在一定程度上影响着孩子的数学能力和数学焦虑感。
科学家们研究了500多对双胞胎,以探究基因是如何影响数学焦虑感的。在10年的时间里,这些双胞胎完成了数学测试,并填写了关于他们数学焦虑程度的调查问卷。他们发现,异卵双胞胎(基因不同的双胞胎)在数学能力和焦虑程度上存在差异。同卵双胞胎(基因相同的双胞胎)则具有相似的水平。
这表明,人们对数学的恐惧在一定程度上受到其基因构成的影响。数学焦虑感对孩子的能力有很大影响。芝加哥大学的研究发现,数学焦虑感会引发和身体受伤类似的感觉。
这种焦虑意味着一些学生不愿意像他们应该做的那样去学习数学。因此,他们的数学成绩变得更差,对自己的能力也更缺乏信心。这只会加剧他们的恐惧。
但是,如果你数学不好,不要把责任归咎于你的父母。环境,包括学校和家庭,也是影响因素之一。
( )1. 第二段中划线的单词“anxiety”指的是一种______的感觉。
A. 不愉快的
B. 好奇的
C. 放松的
D. 疯狂的
( )2. 俄亥俄州立大学的研究人员发现了什么?
A. 对数学的恐惧在双胞胎中很常见。
B. 数学焦虑感与基因有关。
C. 父母可以把他们的眼睛颜色遗传给孩子。
D. 孩子的数学能力由他们的父母决定。
( )3. 从文章中我们可以知道什么?
A. 人们天生就有数学焦虑感。
B. 没有办法应对数学焦虑感。
C. 父母自己应该学好数学。
D. 基因不是导致数学焦虑感的唯一原因。
( )4. 根据文章,什么导致了孩子的数学焦虑感?
A. 基因。
B. 环境。
C. 学校和家庭。
D. 以上所有。
( )5. 以下哪项是正确的?
A. 异卵双胞胎有相同的基因。
B. 数学焦虑感和身体受伤是一样的。
C. 人们对数学的恐惧完全受其基因构成的影响。
D. 数学焦虑感引发的感觉与身体受伤引发的感觉没有区别。
你和你的父母长得像吗?你的父母把哪些遗传特性遗传给了你?是他们的眼睛颜色还是他们的身高?也可能是他们的幽默感或者音乐天赋。又或者是他们对数学的恐惧。
美国俄亥俄州立大学的一项研究发现,基因在一定程度上影响着孩子的数学能力和数学焦虑感。
科学家们研究了500多对双胞胎,以探究基因是如何影响数学焦虑感的。在10年的时间里,这些双胞胎完成了数学测试,并填写了关于他们数学焦虑程度的调查问卷。他们发现,异卵双胞胎(基因不同的双胞胎)在数学能力和焦虑程度上存在差异。同卵双胞胎(基因相同的双胞胎)则具有相似的水平。
这表明,人们对数学的恐惧在一定程度上受到其基因构成的影响。数学焦虑感对孩子的能力有很大影响。芝加哥大学的研究发现,数学焦虑感会引发和身体受伤类似的感觉。
这种焦虑意味着一些学生不愿意像他们应该做的那样去学习数学。因此,他们的数学成绩变得更差,对自己的能力也更缺乏信心。这只会加剧他们的恐惧。
但是,如果你数学不好,不要把责任归咎于你的父母。环境,包括学校和家庭,也是影响因素之一。
( )1. 第二段中划线的单词“anxiety”指的是一种______的感觉。
A. 不愉快的
B. 好奇的
C. 放松的
D. 疯狂的
( )2. 俄亥俄州立大学的研究人员发现了什么?
A. 对数学的恐惧在双胞胎中很常见。
B. 数学焦虑感与基因有关。
C. 父母可以把他们的眼睛颜色遗传给孩子。
D. 孩子的数学能力由他们的父母决定。
( )3. 从文章中我们可以知道什么?
A. 人们天生就有数学焦虑感。
B. 没有办法应对数学焦虑感。
C. 父母自己应该学好数学。
D. 基因不是导致数学焦虑感的唯一原因。
( )4. 根据文章,什么导致了孩子的数学焦虑感?
A. 基因。
B. 环境。
C. 学校和家庭。
D. 以上所有。
( )5. 以下哪项是正确的?
A. 异卵双胞胎有相同的基因。
B. 数学焦虑感和身体受伤是一样的。
C. 人们对数学的恐惧完全受其基因构成的影响。
D. 数学焦虑感引发的感觉与身体受伤引发的感觉没有区别。