零五网 全部参考答案 启东中学作业本 2025年启东中学作业本八年级英语上册译林版连云港专版 第148页解析答案
六、阅读表达。(2025·江苏苏州高新区实验初级中学调研)
阅读短文,回答下列问题。
One day, a baby snail found that he had to carry a big and heavy shell at any time. He was confused(困惑的), so he went up to his mother and asked, "Why was I born with a shell that grew so hard and heavy?" His mother said, "Because we don't have bones to hold us up. We can only move slowly, so we need a shell to protect us. "
The baby snail asked again, "The caterpillar(毛虫) has no bones, either, and she can't move quickly. Why can she live without a shell?" The mother snail answered, "That's because a caterpillar will become a butterfly. She can fly high into the sky. The sky can protect her. "
The baby snail had one more question. "But the earthworm(蚯蚓) moves like us. He has no bones and he won't turn into a butterfly. Why doesn't he carry a hard and heavy shell?" His mother said, "He can dig a hole and hide in the ground, and then the earth can protect him. " The baby snail then cried, "We are so poor! We have no protection from the sky or from the ground!" His mother smiled at him and said, "That's why we have a shell. My dear, imagine that if we don't have the shells, what will happen to us? The hot sun will dry out our bodies and we'll have nowhere to sleep. What's more, we'll die in the heavy rain. How terrible it is! We don't depend on the sky or the ground for protection. We should depend on ourselves. "
注:每题答案不超过5个词。
1. Whom did the baby snail talk with?
His mother.

2. How did the baby snail like his shell?
He disliked it.

3. What would the caterpillar in the story become when she grew up?
A butterfly.

4. How many questions did the baby snail ask?
Three.

5. What is the proper title for the passage?
We should depend on ourselves.

答案:1. His mother. 2. He disliked it. /He hated it. /It was hard and heavy. 3. A butterfly. 4. Three. 5. We should depend on ourselves.(答案不唯一)
解析:
翻译:
六、阅读表达。(2025·江苏苏州高新区实验初级中学调研)
阅读短文,回答下列问题。
一天,一只小蜗牛发现自己必须随时背着一个又大又重的壳。他很困惑,于是走到妈妈身边问道:“为什么我生来就带着一个长得这么坚硬沉重的壳呢?”妈妈说:“因为我们没有骨头来支撑自己。我们只能缓慢移动,所以我们需要一个壳来保护自己。”
小蜗牛又问:“毛虫也没有骨头,而且她也不能快速移动。为什么她没有壳也能生存呢?”蜗牛妈妈回答:“那是因为毛虫会变成蝴蝶。她能飞到高空。天空能保护她。”
小蜗牛还有一个问题。“但是蚯蚓和我们一样移动。他没有骨头,也不会变成蝴蝶。为什么他不背着一个又硬又重的壳呢?”妈妈说:“他能挖个洞,藏在地下,然后大地能保护他。”小蜗牛接着哭道:“我们太可怜了!天空和大地都没有保护我们!”妈妈笑着对他说:“这就是我们有壳的原因。亲爱的,想象一下,如果我们没有壳,会发生什么?炎热的太阳会晒干我们的身体,我们会无处安睡。而且,我们会在大雨中死去。那多可怕啊!我们不依赖天空或大地来保护自己。我们应该依靠自己。”
注:每题答案不超过5个词。
1. 小蜗牛和谁交谈了?______
2. 小蜗牛觉得他的壳怎么样?______
3. 故事里的毛虫长大后会变成什么?______
4. 小蜗牛问了几个问题?______
5. 这篇文章合适的标题是什么?______
上一页 下一页