五、阅读理解
Many people consider Bao Zheng a genius(天才)official in Chinese history. One day,Bao Zheng saw a boy crying sadly in the street. He asked the boy what happened. The poor boy told Bao Zheng that he sold fried(油炸的)snacks for a living. Today,he made 100 coins from hard work and was going to buy his sick mother some medicine with the money. As he worked for the whole morning,he felt tired and fell asleep beside a rock. Unfortunately,he found that all the coins in the basket disappeared(消失)when he woke up.
After hearing this,Bao Zheng thought for a moment and said,"I see. Surely,it was this rock that stole your money. I'll question it and help you get your money back." Everyone around them thought this was very strange and watched excitedly. Bao Zheng said to the rock,"Rock,rock,was it you that stole the child's coins?" The rock didn't reply,of course. Bao Zheng got mad and shouted angrily,"Rock,rock,tell the truth,or I'll beat you!"
The people around laughed and talked secretly,"How can a rock steal money?" "How can a rock speak?" "Everyone says that Bao Zheng is smart,but he looks like a fool to me!" Bao Zheng heard all these and felt very angry,so he shouted at these people,"How dare(敢)you say bad things behind me! Now I'm going to ask for coins from each of you!" Bao Zheng ordered his men to bring him a pot of water,and asked these people to throw their coins into it.
Suddenly,when one man put his coin into the pot,Bao Zheng ordered his men to catch him. "You are the thief!" Bao Zheng continued to explain calmly,"Look! When this man dropped his coin into the pot,some oil floated(漂浮)on the water. Only fried snack sellers carry coins with oil on them,so there is no doubt that this man has stolen the coins from the sleeping child."
Thanks to Bao Zheng,the boy got his money back. Everyone said that Bao Zheng was so wise.
(
A. He lived a poor life without parents.
B. He made a living by selling vegetables.
C. He played an important role in supporting his family.
D. He made much money and planned to take it home.
(
A. Usually.
B. Unluckily.
C. Unclearly.
D. Unimportantly.
(
A. Because he had no idea how to find out the truth.
B. Because he thought the rock stole the boy's money.
C. Because he wanted to attract(吸引)the real thief to appear.
D. Because he supposed the rock could tell him the truth.
(
A. Because the man didn't put a coin into the pot.
B. Because the coin the man dropped had some oil on it.
C. Because the man told Bao Zheng that he was the real thief.
D. Because one of the people around them told Bao Zheng the truth.
Many people consider Bao Zheng a genius(天才)official in Chinese history. One day,Bao Zheng saw a boy crying sadly in the street. He asked the boy what happened. The poor boy told Bao Zheng that he sold fried(油炸的)snacks for a living. Today,he made 100 coins from hard work and was going to buy his sick mother some medicine with the money. As he worked for the whole morning,he felt tired and fell asleep beside a rock. Unfortunately,he found that all the coins in the basket disappeared(消失)when he woke up.
After hearing this,Bao Zheng thought for a moment and said,"I see. Surely,it was this rock that stole your money. I'll question it and help you get your money back." Everyone around them thought this was very strange and watched excitedly. Bao Zheng said to the rock,"Rock,rock,was it you that stole the child's coins?" The rock didn't reply,of course. Bao Zheng got mad and shouted angrily,"Rock,rock,tell the truth,or I'll beat you!"
The people around laughed and talked secretly,"How can a rock steal money?" "How can a rock speak?" "Everyone says that Bao Zheng is smart,but he looks like a fool to me!" Bao Zheng heard all these and felt very angry,so he shouted at these people,"How dare(敢)you say bad things behind me! Now I'm going to ask for coins from each of you!" Bao Zheng ordered his men to bring him a pot of water,and asked these people to throw their coins into it.
Suddenly,when one man put his coin into the pot,Bao Zheng ordered his men to catch him. "You are the thief!" Bao Zheng continued to explain calmly,"Look! When this man dropped his coin into the pot,some oil floated(漂浮)on the water. Only fried snack sellers carry coins with oil on them,so there is no doubt that this man has stolen the coins from the sleeping child."
Thanks to Bao Zheng,the boy got his money back. Everyone said that Bao Zheng was so wise.
(
C
)1. What can we know about the boy from Paragraph 1?A. He lived a poor life without parents.
B. He made a living by selling vegetables.
C. He played an important role in supporting his family.
D. He made much money and planned to take it home.
(
B
)2. What does the underlined word "Unfortunately" probably mean in Paragraph 1?A. Usually.
B. Unluckily.
C. Unclearly.
D. Unimportantly.
(
C
)3. Why did Bao Zheng question a rock?A. Because he had no idea how to find out the truth.
B. Because he thought the rock stole the boy's money.
C. Because he wanted to attract(吸引)the real thief to appear.
D. Because he supposed the rock could tell him the truth.
(
B
)4. Why did Bao Zheng think the man was the real thief in Paragraph 4?A. Because the man didn't put a coin into the pot.
B. Because the coin the man dropped had some oil on it.
C. Because the man told Bao Zheng that he was the real thief.
D. Because one of the people around them told Bao Zheng the truth.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和词汇在语境中的含义。题目给出了一个关于包拯断案的小故事,然后通过几个问题来检验学生对文章内容的理解。
1. 第一题是细节理解题,需要从文章第一段中找出关于男孩的信息。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文来推断“Unfortunately”这个词的含义。
3. 第三题是推理判断题,需要理解包拯为什么要质问石头,以及他这样做的目的。
4. 第四题是细节理解题,需要从文章第四段中找出包拯为什么认为那个男人是真正的贼的原因。
【答案】:
1. C。根据第一段,男孩通过卖油炸小吃为生,打算用赚来的钱给生病的母亲买药,这说明他在支撑家庭方面扮演了重要角色。A选项错误,因为文章没有提到男孩没有父母;B选项错误,因为男孩是卖油炸小吃,不是蔬菜;D选项错误,因为男孩并没有赚到很多钱,只是100个硬币。所以正确答案是C。
2. B。根据上下文,“Unfortunately”表示的是不幸的事情发生,即男孩发现他篮子里的钱不见了。所以正确答案是B,表示“不幸地”。
3. C。包拯质问石头是为了吸引真正的贼出现。他通过假装责怪石头,让周围的人觉得好笑并聚集在一起,这样真正的贼也会在场。所以正确答案是C。
4. B。根据第四段,当那个男人把硬币放进锅里时,水上漂浮起了一些油。只有卖油炸小吃的人才会在硬币上沾有油,所以包拯断定那个男人就是偷了男孩钱的贼。所以正确答案是B。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和词汇在语境中的含义。题目给出了一个关于包拯断案的小故事,然后通过几个问题来检验学生对文章内容的理解。
1. 第一题是细节理解题,需要从文章第一段中找出关于男孩的信息。
2. 第二题是词义猜测题,需要根据上下文来推断“Unfortunately”这个词的含义。
3. 第三题是推理判断题,需要理解包拯为什么要质问石头,以及他这样做的目的。
4. 第四题是细节理解题,需要从文章第四段中找出包拯为什么认为那个男人是真正的贼的原因。
【答案】:
1. C。根据第一段,男孩通过卖油炸小吃为生,打算用赚来的钱给生病的母亲买药,这说明他在支撑家庭方面扮演了重要角色。A选项错误,因为文章没有提到男孩没有父母;B选项错误,因为男孩是卖油炸小吃,不是蔬菜;D选项错误,因为男孩并没有赚到很多钱,只是100个硬币。所以正确答案是C。
2. B。根据上下文,“Unfortunately”表示的是不幸的事情发生,即男孩发现他篮子里的钱不见了。所以正确答案是B,表示“不幸地”。
3. C。包拯质问石头是为了吸引真正的贼出现。他通过假装责怪石头,让周围的人觉得好笑并聚集在一起,这样真正的贼也会在场。所以正确答案是C。
4. B。根据第四段,当那个男人把硬币放进锅里时,水上漂浮起了一些油。只有卖油炸小吃的人才会在硬币上沾有油,所以包拯断定那个男人就是偷了男孩钱的贼。所以正确答案是B。
解析:
翻译:
### 五、阅读理解
在中国历史上,很多人认为包拯是一位天才官员。一天,包拯看到一个男孩在街上伤心地哭泣。他问男孩发生了什么事。这个可怜的男孩告诉包拯,他以卖油炸小吃为生。今天,他辛苦工作赚了100枚铜钱,打算用这些钱给生病的母亲买药。由于他工作了一上午,感到很疲惫,就在一块石头旁边睡着了。不幸的是,当他醒来时,发现篮子里所有的铜钱都不见了。
听到这些后,包拯想了一会儿,说:“我明白了。肯定是这块石头偷了你的钱。我会审问它,帮你把钱找回来。”他们周围的每个人都觉得这很奇怪,兴奋地看着。包拯对石头说:“石头,石头,是你偷了孩子的铜钱吗?”当然,石头没有回答。包拯生气了,愤怒地喊道:“石头,石头,说出真相,否则我就打你!”
周围的人笑着私下议论:“石头怎么会偷钱呢?”“石头怎么会说话呢?”“大家都说包拯很聪明,但在我看来他就像个傻瓜!”包拯听到了所有这些话,感到非常生气,所以他对这些人喊道:“你们怎么敢在我背后说坏话!现在我要向你们每个人要一枚铜钱!”包拯命令他的手下给他拿一壶水,并让这些人把他们的铜钱扔进水里。
突然,当一个人把他的铜钱放进壶里时,包拯命令他的手下抓住他。“你就是小偷!”包拯继续平静地解释道,“看!当这个人把他的铜钱掉进壶里时,一些油浮在了水面上。只有卖油炸小吃的人会带着沾有油的铜钱,所以毫无疑问这个人从睡着的孩子那里偷了铜钱。”
多亏了包拯,男孩拿回了他的钱。每个人都说包拯非常聪明。
( )1. 从第一段中我们能了解到关于这个男孩的什么信息?
A. 他过着没有父母的贫穷生活。
B. 他以卖蔬菜为生。
C. 他在养家糊口方面起着重要作用。
D. 他赚了很多钱并打算把钱带回家。
( )2. 第一段中划线单词“Unfortunately”可能是什么意思?
A. 通常。
B. 不幸地。
C. 不清楚地。
D. 不重要地。
( )3. 包拯为什么审问一块石头?
A. 因为他不知道如何查明真相。
B. 因为他认为石头偷了男孩的钱。
C. 因为他想吸引真正的小偷出现。
D. 因为他认为石头能告诉他真相。
( )4. 为什么包拯在第四段中认为这个人是真正的小偷?
A. 因为这个人没有把铜钱放进壶里。
B. 因为这个人扔的铜钱上有一些油。
C. 因为这个人告诉包拯他是真正的小偷。
D. 因为他们周围的一个人告诉了包拯真相。
### 五、阅读理解
在中国历史上,很多人认为包拯是一位天才官员。一天,包拯看到一个男孩在街上伤心地哭泣。他问男孩发生了什么事。这个可怜的男孩告诉包拯,他以卖油炸小吃为生。今天,他辛苦工作赚了100枚铜钱,打算用这些钱给生病的母亲买药。由于他工作了一上午,感到很疲惫,就在一块石头旁边睡着了。不幸的是,当他醒来时,发现篮子里所有的铜钱都不见了。
听到这些后,包拯想了一会儿,说:“我明白了。肯定是这块石头偷了你的钱。我会审问它,帮你把钱找回来。”他们周围的每个人都觉得这很奇怪,兴奋地看着。包拯对石头说:“石头,石头,是你偷了孩子的铜钱吗?”当然,石头没有回答。包拯生气了,愤怒地喊道:“石头,石头,说出真相,否则我就打你!”
周围的人笑着私下议论:“石头怎么会偷钱呢?”“石头怎么会说话呢?”“大家都说包拯很聪明,但在我看来他就像个傻瓜!”包拯听到了所有这些话,感到非常生气,所以他对这些人喊道:“你们怎么敢在我背后说坏话!现在我要向你们每个人要一枚铜钱!”包拯命令他的手下给他拿一壶水,并让这些人把他们的铜钱扔进水里。
突然,当一个人把他的铜钱放进壶里时,包拯命令他的手下抓住他。“你就是小偷!”包拯继续平静地解释道,“看!当这个人把他的铜钱掉进壶里时,一些油浮在了水面上。只有卖油炸小吃的人会带着沾有油的铜钱,所以毫无疑问这个人从睡着的孩子那里偷了铜钱。”
多亏了包拯,男孩拿回了他的钱。每个人都说包拯非常聪明。
( )1. 从第一段中我们能了解到关于这个男孩的什么信息?
A. 他过着没有父母的贫穷生活。
B. 他以卖蔬菜为生。
C. 他在养家糊口方面起着重要作用。
D. 他赚了很多钱并打算把钱带回家。
( )2. 第一段中划线单词“Unfortunately”可能是什么意思?
A. 通常。
B. 不幸地。
C. 不清楚地。
D. 不重要地。
( )3. 包拯为什么审问一块石头?
A. 因为他不知道如何查明真相。
B. 因为他认为石头偷了男孩的钱。
C. 因为他想吸引真正的小偷出现。
D. 因为他认为石头能告诉他真相。
( )4. 为什么包拯在第四段中认为这个人是真正的小偷?
A. 因为这个人没有把铜钱放进壶里。
B. 因为这个人扔的铜钱上有一些油。
C. 因为这个人告诉包拯他是真正的小偷。
D. 因为他们周围的一个人告诉了包拯真相。