零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第149页解析答案
一、完形填空
Sir Arthur Ignatius Conan Doyle was a Scottish doctor and writer. He was (
C
) for his stories about the detective Sherlock Holmes. In his stories, Holmes solved mysteries in a most (
D
) way,which interested readers all over the world.
Arthur Conan Doyle was born in 1859,Scotland. He is now (
D
) as "Conan Doyle". Conan Doyle was sent to school at the age of nine. He then (
C
) on to study at Stonyhurst College. From 1876 to 1881 he studied medicine at the University of Edinburgh. While studying,Conan Doyle also began writing short stories. His first story (
B
) out before he was 20. After graduating from university,he had a job as a doctor on the ship. While waiting for (
C
),Conan Doyle began writing stories.
Sherlock Holmes was first known to the (
A
) in 1887. Sherlock Holmes was a clever detective. He was (
B
) to solve almost all difficult cases.
In 1885,Conan Doyle married Louise Hawkins. She got a (
D
) disease and died in 1906. The next year he married Jean Elizabeth Leckie,who he had first met and fallen in love with in 1897. The couple lived a happy life. When Conan Doyle died of a heart attack at the age of 71,his last words towards his wife were "You are (
A
)".
答案:【解析】:
这是一道英语完形填空题,主要考查对词汇、短语以及上下文理解的能力。题目给出了关于Arthur Ignatius Conan Doyle(阿瑟·伊格纳修斯·柯南·道尔)的生平介绍,需要根据上下文选择合适的词汇填入空白处。
1. 第一空需要描述柯南·道尔因其关于侦探夏洛克·福尔摩斯的故事而如何,根据常识和语境,应选“famous”(著名的)。
2. 第二空描述福尔摩斯以何种方式解决谜团,根据福尔摩斯的故事特点,应选“surprising”(令人惊讶的)。
3. 第三空考查“be known as”这一短语,意为“作为…而著名”。
4. 第四空描述柯南·道尔的学业历程,应选“went on”表示“继续”。
5. 第五空与“out”搭配,表示“出版,发表”,应选“came out”。
6. 第六空描述柯南·道尔在船上作为医生时等待的对象,根据语境应选“patients”(病人)。
7. 第七空描述福尔摩斯首次被哪个群体所知,应选“public”(公众)。
8. 第八空考查“be able to”短语,表示“能够”。
9. 第九空描述柯南·道尔第一任妻子的病情,应选“serious”(严重的)。
10. 第十空是柯南·道尔的遗言,表达对妻子的赞美,应选“wonderful”(极好的)。
【答案】:
1. C;2. D;3. D;4. C;5. B;6. C;7. A;8. B;9. D;10. A。
解析:
翻译:
### 一、完形填空
阿瑟·伊格纳修斯·柯南·道尔爵士是一位苏格兰医生兼作家。他因关于侦探夏洛克·福尔摩斯的故事而**闻名**。在他的故事中,福尔摩斯以一种非常**令人惊讶**的方式解开谜团,这引起了全世界读者的兴趣。
阿瑟·柯南·道尔于1859年出生在苏格兰。现在他以“柯南·道尔”被**熟知**。柯南·道尔9岁时被送进学校。然后他**继续**在斯托尼赫斯特学院学习。从1876年到1881年,他在爱丁堡大学学习医学。在学习期间,柯南·道尔也开始写短篇小说。他的第一篇小说在他20岁之前就**出版**了。大学毕业后,他在船上当了一名医生。在等待**病人**的时候,柯南·道尔开始写故事。
夏洛克·福尔摩斯于1887年首次为**公众**所知。夏洛克·福尔摩斯是一位聪明的侦探。他**能够**解决几乎所有的疑难案件。
1885年,柯南·道尔与路易丝·霍金斯结婚。她得了一种**严重的**疾病,于1906年去世。第二年,他与琼·伊丽莎白·莱基结婚,他于1897年第一次见到她并爱上了她。这对夫妇过着幸福的生活。当柯南·道尔71岁时因心脏病发作去世时,他对妻子说的最后一句话是“你很**棒**”。
( )1. A. 晚的 B. 令人愉快的 C. 著名的 D. 抱歉的
( )2. A. 普通的 B. 困难的 C. 无聊的 D. 令人惊讶的
( )3. A. 看 B. 放 C. 告诉 D. 知道
( )4. A. 来 B. 到达 C. 去 D. 得到
( )5. A. 得到 B. 来 C. 拿 D. 放
( )6. A. 访客 B. 教师 C. 病人 D. 医生
( )7. A. 公众 B. 孩子 C. 书 D. 朋友
( )8. A. 害怕的 B. 能够的 C. 惊讶的 D. 生气的
( )9. A. 强壮的 B. 高的 C. 轻的 D. 严重的
( )10. A. 极好的 B. 糟糕的 C. 愚蠢的 D. 可怕的
二、阅读理解
Criminals could soon be caught if they are cat owners. Using cat DNA,scientists can now look into one piece of cat hair and identify(确认)the cat,according to a new study.
In the past,scientists couldn't do that. It's because the hair doesn't have hair roots(发根),so it has little DNA. Also,cats' DNA is very similar. One piece of cat hair can seem like the hair of thousands of different cats.
Scientists from the University of Leicester,UK,found a new way. They found a special piece of DNA from the cat's hair. It has some parts that make a cat unique(独一无二的).
However,it's difficult to see the most unique parts because they are too small. So the scientists copy the DNA piece and make billions(数十亿)of copies. This way,they have a lot more pieces to look at. It's now much easier for them to identify a cat just by its hair.
In their study,the scientists said they can also use the same way to identify other pets based on their hair,such as dogs. So it will be easier for the police to catch criminals. There is usually pet hair at crime scenes. Although the "bad guys" try not to leave their DNA behind,it's difficult for them to clear away all the pet hairs,such as those on their clothes.
DNA to solve crimes
DNA is the genetic(遗传的)material found in all living things. It's unique,so it's usually used to identify people or animals. DNA can be found in blood,hair,skin(皮肤)and many other parts of the body. Police can take a very small piece of DNA and find out who it is from.
(
D
)1. Why is it easier for the police to catch criminals if they are cat owners?
A. Because a cat's DNA is easier to tell apart from a human's.
B. Because a cat owner's DNA is unique.
C. Because a cat owner is more likely to lose hair.
D. Because the police can now find their cats by DNA.
(
B
)2. What do scientists do to identify cats?
A. They tell the special smell of different cats' hair.
B. They find DNA in cats' hair and make copies of it.
C. They collect cats' hair and look at it carefully.
D. They find the DNA from the hair roots of cats.
(
D
)3. The study suggests that ______.
A. pets usually have the same DNA pieces
B. one without a pet is hard to be caught
C. bad guys usually leave their own DNA at crime scenes
D. it is hard for criminals to clean all their pet hair
(
C
)4. Who will most probably be interested in this text?
A. Cat sellers. B. Hairdressers. C. Police officers. D. Animal protectors.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题目,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。文章主要讲述了科学家通过猫的DNA来识别猫,进而可能帮助警察抓住罪犯的新方法。题目类型为选择题,需要从提供的选项中选择最佳答案。
1. 第一题考查的是对文章中提到的警察更容易抓住养猫罪犯的原因的理解。需要找到文章中提到警察能通过猫的DNA找到罪犯的相关描述。
2. 第二题考查的是科学家如何通过猫的毛发来识别猫的方法。需要找到文章中关于科学家复制猫毛发中的DNA片段来进行识别的描述。
3. 第三题考查的是对文章整体内容的理解,特别是关于罪犯和宠物毛发关系的部分。需要找到文章中关于罪犯难以清除所有宠物毛发的描述。
4. 第四题考查的是对文章主题和内容的理解,以及推测哪类人群可能对这篇文章感兴趣。需要理解文章的主旨,并考虑不同人群对文章内容的兴趣程度。
【答案】:
1. D。根据文章中的描述,科学家现在可以通过猫的DNA来识别猫,进而可能帮助警察抓住罪犯。因此,如果罪犯是养猫人,警察就更容易通过猫的DNA找到他们。选项D正确。
2. B。文章中提到,科学家从猫的毛发中找到特殊的DNA片段,并通过复制这些片段来制作数十亿份拷贝,从而更容易地识别猫。因此,选项B正确。
3. D。文章中提到,虽然罪犯试图不留下他们的DNA,但他们很难清除所有的宠物毛发,比如那些粘在他们衣服上的毛发。因此,选项D正确。
4. C。文章主要讲述了科学家通过猫的DNA来识别猫,进而可能帮助警察抓住罪犯的新方法。因此,警察可能对这篇文章最感兴趣,因为他们可以利用这种方法来破案。选项C正确。
解析:
翻译:
二、阅读理解
如果罪犯养猫,他们可能很快就会被抓住。根据一项新的研究,利用猫的DNA,科学家现在可以通过一根猫毛来确认这只猫的身份。
在过去,科学家无法做到这一点。这是因为毛发没有发根,所以它含有的DNA很少。而且,猫的DNA非常相似。一根猫毛看起来可能就像成千上万只不同猫的毛发。
英国莱斯特大学的科学家们找到了一种新方法。他们从猫的毛发中发现了一段特殊的DNA。它有一些能让猫独一无二的部分。
然而,要看到最独特的部分很困难,因为它们太小了。所以科学家们复制这段DNA,并制造出数十亿份拷贝。这样,他们就有更多的片段可以研究。现在,他们只通过猫的毛发来确认猫的身份要容易得多。
在他们的研究中,科学家们表示,他们也可以用同样的方法根据其他宠物的毛发来确认它们的身份,比如狗。所以警察抓住罪犯会更容易。犯罪现场通常会有宠物毛发。尽管“坏人”试图不留下他们的DNA,但他们很难清除所有的宠物毛发,比如他们衣服上的毛发。
利用DNA破案
DNA是所有生物体内都含有的遗传物质。它是独一无二的,所以通常被用来识别人或动物。DNA可以在血液、毛发、皮肤和身体的许多其他部位中找到。警察可以提取非常少量的DNA,然后查明它来自谁。
( )1. 为什么如果罪犯养猫,警察更容易抓住他们?
A. 因为猫的DNA更容易和人的DNA区分开。
B. 因为养猫人的DNA是独一无二的。
C. 因为养猫人更有可能掉毛。
D. 因为警察现在可以通过DNA找到他们的猫。
( )2. 科学家们做什么来确认猫的身份?
A. 他们辨别不同猫毛发的特殊气味。
B. 他们在猫的毛发中找到DNA并复制它。
C. 他们收集猫的毛发并仔细观察。
D. 他们从猫的发根中找到DNA。
( )3. 这项研究表明______。
A. 宠物通常有相同的DNA片段
B. 没有宠物的人很难被抓住
C. 坏人通常会在犯罪现场留下他们自己的DNA
D. 罪犯很难清理掉他们所有的宠物毛发
( )4. 谁最有可能对这篇文章感兴趣?
A. 卖猫的人。
B. 理发师。
C. 警察。
D. 动物保护者。
上一页 下一页