零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第72页解析答案
四、阅读理解
I've noticed that conversations with my children have started to turn into something that I don't like. It could be my fault(过错). I don't always think before I open my mouth.
For example,my kids would call me to tell me about something that's been worrying them. Then,as soon as they've finished,I go into mum mode(模式). I can't help it. It's my default setting(默认设置).
“You should...” “You need to consider...” “Have you thought of...” “If I were you,I'd...”
“Mum!” The tone(语气)is full of frustration(沮丧)and anger. The meaning is obvious(明显的)— “Stop!”
I am the queen of unwanted advice. When I get one of my adult kids on the phone,I become an expert(专家)on everything and anything,which I'm obviously not.
I want to be part of their lives. More importantly,I want to prevent them from making mistakes that seem so obvious to me. But they just want a listening ear and an open heart.
I'm hardly alone in this. Over lunch the other day,a friend told me that her son rarely listened to anything she said. “It's like talking to a wall,” she added.
I know that feeling all too well. But I'm learning — very slowly — that talking at is not the same as talking with.
Giving advice to children can be full of problems. Though we may see ourselves sharing the wisdom of our years,they see something else. They see a controlling parent who hasn't accepted the fact that they're adults with their own thoughts and feelings.
They're not looking for any tips or advice. They may not even want an immediate(立刻的)solution(解决办法)to a difficult problem. What they're hoping for is a safe place to talk with a person who loves and supports them no matter what.
Because of this,I've given myself the goal(目标)of becoming a better parent by being a better listener. It's not an easy task for parents like me who think they're just being helpful. But I'm determined(坚定的),and I'm strong.

(
C
)1. What can we know about the writer's “mum mode”?
A. It's the best way of communication.
B. Her kids like it very much.
C. It's just hard for her to stop it.
D. It makes her and her children close.
(
D
)2. Why can giving advice to children cause problems?
A. Because the advice cannot solve the problem.
B. Because children can't learn to be independent(独立的).
C. Because parents love to show off their wisdom.
D. Because parents and kids want different things.
(
B
)3. What has the writer finally decided to do?
A. Be more helpful. B. Lend a listening ear.
C. Be patient when talking. D. Stop giving any advice.
答案:【解析】:本题主要考查了阅读理解的能力,包括细节理解、推理判断等。
1. 第一题询问的是关于作者的“妈妈模式”我们能知道什么。根据文章中的“Then,as soon as they've finished,I go into mum mode(模式). I can't help it. It's my default setting(默认设置).”可知,作者一听到孩子们说完,就会进入“妈妈模式”,情不自禁地给出建议,这是她的默认设置,很难停止。因此,选项C“她很难停止”是正确的。
2. 第二题询问的是为什么给孩子提建议会引起问题。根据文章中的“Though we may see ourselves sharing the wisdom of our years,they see something else. They see a controlling parent who hasn't accepted the fact that they're adults with their own thoughts and feelings.”以及“They're not looking for any tips or advice. They may not even want an immediate(立刻的)solution(解决办法)to a difficult problem. What they're hoping for is a safe place to talk with a person who loves and supports them no matter what.”可知,父母和孩子想要的东西不同,父母可能认为自己是在分享智慧,而孩子看到的是控制欲强的父母,他们只希望有一个安全的地方和一个爱他们、支持他们的人交谈,而不是寻求建议或解决办法。因此,选项D“因为父母和孩子想要的东西不同”是正确的。
3. 第三题询问的是作者最终决定做什么。根据文章中的“Because of this,I've given myself the goal(目标)of becoming a better parent by being a better listener.”可知,作者决定通过成为一个更好的倾听者来成为一个更好的父母。因此,选项B“倾听”是正确的。
【答案】:
1. C
2. D
3. B
解析:
翻译:
### 四、阅读理解
我注意到,我和孩子们的谈话开始变成我不喜欢的样子了。这可能是我的错。我开口说话前并不总是思考。
例如,我的孩子们会打电话给我,告诉我一些让他们担心的事情。然后,他们一说完,我就进入了妈妈模式。我忍不住这样做。这是我的默认设置。
“你应该……”“你需要考虑……”“你有没有想过……”“如果我是你,我会……”
“妈妈!”语气中充满了沮丧和愤怒。意思很明显——“别说了!”
我是不受欢迎的建议女王。当我和我的一个成年孩子通电话时,我就成了万事通,而显然我并不是。
我想参与他们的生活。更重要的是,我想阻止他们犯在我看来很明显的错误。但他们只想要一个倾听的耳朵和一颗包容的心。
不止我一个人这样。前几天吃午饭的时候,一个朋友告诉我,她的儿子很少听她的话。“这就像对着一堵墙说话,”她补充道。
我太了解那种感觉了。但我正在学习——非常缓慢地——对人说教和与人交谈是不一样的。
给孩子提建议可能会带来很多问题。虽然我们可能认为自己在分享多年的智慧,但他们看到的是另一回事。他们看到的是一个控制欲强的家长,这个家长还没有接受他们已经是有自己想法和感受的成年人这个事实。
他们不是在寻求任何提示或建议。他们甚至可能不想要一个困难问题的即时解决方案。他们所希望的是一个安全的地方,能和一个无论发生什么都爱他们、支持他们的人交谈。
正因为如此,我给自己设定了一个目标,通过成为一个更好的倾听者来成为一个更好的家长。对于像我这样认为自己只是在帮忙的家长来说,这不是一项容易的任务。但我很坚定,而且我很坚强。
1. 关于作者的“妈妈模式”,我们能知道什么?
A. 这是最好的沟通方式。
B. 她的孩子们非常喜欢它。
C. 她很难停止这种模式。
D. 这让她和她的孩子们关系更亲密。
2. 为什么给孩子提建议会引发问题?
A. 因为这些建议不能解决问题。
B. 因为孩子们无法学会独立。
C. 因为父母喜欢炫耀自己的智慧。
D. 因为父母和孩子想要的东西不一样。
3. 作者最后决定做什么?
A. 更乐于助人。
B. 倾听(孩子的心声)。
C. 交谈时要有耐心。
D. 不再提任何建议。
上一页 下一页