零五网 全部参考答案 启东中学作业本 2025年启东中学作业本八年级英语上册译林版宿迁专版 第82页解析答案
五、热点素材阅读理解。
Think back to a time in your life when you tried something new.
When I was a teenager, I volunteered to pass out water at a local race. I was so excited to see all the different runners who passed by and quickly took a cup of water. Some ran past, some walked past and a few wheeled themselves past.
I saw so many kinds of people doing it. I thought maybe I could do it too! The next year, I decided to run for the race, but I had little running practice. I just wanted to finish.
On the day of the race, it was terribly hot. After running for about 5 km, I was thinking, "I must be crazy. Why did I do this? What was I thinking?" And at one moment, I said to myself, "I will never do this again!"
That first 10 km of the race was quite an experience. I struggled through a mix of jogging and walking. At times, I didn't know if I could finish. Near the end, a 70 - year - old man ran past me, very fast, and I felt a little embarrassed(尴尬的) that I was more than 50 years younger than he, and I couldn't even keep up with him. But then I realized something. He was running his race and I was running mine. How often in life do we compare ourselves with others when we really shouldn't? I decided that I would not give up on running races and that one day I would be one of those 70 - year - olds who were still running.
As I crossed the finishing line, I was so proud of myself. I didn't regret(后悔) having such an experience.
(
B
)1. Why did the writer join in the running race?
A. Because he was crazy about running races.
B. Because he just wanted to try something new.
C. Because he thought he had rich running experience.
D. Because he expected to see if he was strong enough.
(
D
)2. How did the writer's feeling change during the race?
①He decided to keep on running.
②He felt very proud of himself.
③He was kind of embarrassed.
④He regretted joining in the race.
A. ①→②→③→④
B. ②→③→④→①
C. ③→①→④→②
D. ④→③→①→②
(
C
)3. What did the writer try to tell us?
A. We should volunteer as teenagers.
B. We should cheer for old people.
C. We should run our own race in life.
D. We should try our best to be No. 1.
答案:1. B
 【点拨】根据第三段中“I saw so many kinds of people doing it. I thought maybe I could do it too!”可知,作者之所以决定参加跑步比赛是因为看到别人这么做,自己也想这么做,由此推知作者想要尝试新事物。故选 B。
2. D
 【点拨】根据第四段中“I must be crazy. Why did I do this? What was I thinking?”可知,作者后悔参加跑步比赛了;根据第五段中“Near the end,a 70-year-old man ran past me,very fast,and I felt a little embarrassed(尴尬的)”可知,看到 70 岁的老人超过自己,作者感到有点儿尴尬;根据第五段中“I decided that I would not give up on running races”可知,作者决定继续跑;根据最后一段中“As I crossed the finishing line,I was so proud of myself.”可知,冲过终点线后作者感到很骄傲。故选 D。
3. C
 【点拨】根据全文内容可知,作者通过曾经参加跑步比赛的经历,告诉我们在人生的赛道上,跑自己的比赛,不要和他人比较。故选 C。
解析:
翻译:
### 五、热点素材阅读理解
回想你生活中尝试新事物的某个时刻。
当我还是个青少年的时候,我自愿在当地的一场比赛中分发水。看到所有不同的跑步者经过并迅速拿起一杯水,我非常兴奋。有些人跑过去,有些人走过去,还有一些人坐着轮椅过去。
我看到这么多种人都在参加这项活动。我想也许我也能做到!第二年,我决定参加这场比赛,但我几乎没有跑步训练。我只是想完成比赛。
比赛当天,天气非常炎热。跑了大约5公里后,我在想:“我一定是疯了。我为什么要这么做?我当时是怎么想的?”有那么一刻,我对自己说:“我再也不会这么做了!”
比赛的前10公里是一段相当特别的经历。我在慢跑和步行的交替中挣扎着前进。有时,我都不知道自己是否能完成比赛。快到终点时,一位70岁的老人很快地从我的身边跑过,我感到有点尴尬,因为我比他年轻50多岁,却甚至跟不上他。但后来我意识到了一些事情。他在跑他的比赛,而我在跑我的比赛。在生活中,我们有多少次在本不该比较的时候却拿自己和别人比较呢?我决定我不会放弃参加跑步比赛,并且总有一天我会成为那些还在跑步的70岁老人中的一员。
当我冲过终点线时,我为自己感到非常骄傲。我并不后悔有这样一次经历。
( )1. 作者为什么参加跑步比赛?
A. 因为他痴迷于跑步比赛。
B. 因为他只是想尝试新事物。
C. 因为他认为自己有丰富的跑步经验。
D. 因为他期望看看自己是否足够强壮。
( )2. 作者在比赛中的感受是如何变化的?
①他决定继续跑步。
②他为自己感到非常骄傲。
③他有点尴尬。
④他后悔参加了比赛。
A. ①→②→③→④
B. ②→③→④→①
C. ③→①→④→②
D. ④→③→①→②
( )3. 作者试图告诉我们什么?
A. 我们在青少年时期应该做志愿者。
B. 我们应该为老年人加油。
C. 我们应该在生活中跑自己的“比赛”。
D. 我们应该尽最大努力成为第一名。
上一页 下一页