F Read and write
My favourite festival by Li Ting
The Spring Festival is also called Chinese New Year. It is my favourite Chinese festival because I always have a lot of fun. At the Spring Festival, I go to my grandparents' home with my parents, my uncle and aunt and my cousin. My grandparents always cook a lot of yummy food for us and we have a big dinner together. My grandparents also give me and my cousin red packets (红包). After dinner, the elders (长辈) usually watch TV and chat in the living room. My cousin and I often play games in the yard (院子). Everyone has a good time at the Spring Festival.
1 What is the other name of the Spring Festival?
2 Why does Li Ting like the Spring Festival?
3 Where does Li Ting go at the Spring Festival?
4 Who can Li Ting see at the Spring Festival?
5 What do the elders do after dinner?
My favourite festival by Li Ting
The Spring Festival is also called Chinese New Year. It is my favourite Chinese festival because I always have a lot of fun. At the Spring Festival, I go to my grandparents' home with my parents, my uncle and aunt and my cousin. My grandparents always cook a lot of yummy food for us and we have a big dinner together. My grandparents also give me and my cousin red packets (红包). After dinner, the elders (长辈) usually watch TV and chat in the living room. My cousin and I often play games in the yard (院子). Everyone has a good time at the Spring Festival.
1 What is the other name of the Spring Festival?
2 Why does Li Ting like the Spring Festival?
3 Where does Li Ting go at the Spring Festival?
4 Who can Li Ting see at the Spring Festival?
5 What do the elders do after dinner?
答案:1 Chinese New Year.
解析:原文第一句“The Spring Festival is also called Chinese New Year.”明确指出春节的另一个名字是中国新年。
2 Because she always has a lot of fun.
解析:文中提到“It is my favourite Chinese festival because I always have a lot of fun.”,说明李婷喜欢春节是因为她总能玩得很开心。
3 She goes to her grandparents' home.
解析:“At the Spring Festival, I go to my grandparents' home...”表明李婷春节去祖父母家。
4 Her parents, her uncle and aunt, her cousin and her grandparents.
解析:根据“I go to my grandparents' home with my parents, my uncle and aunt and my cousin.”可知,李婷能见到父母、叔叔阿姨、堂兄弟姐妹和祖父母。
5 They usually watch TV and chat in the living room.
解析:“After dinner, the elders usually watch TV and chat in the living room.”说明长辈晚饭后通常在客厅看电视聊天。
解析:原文第一句“The Spring Festival is also called Chinese New Year.”明确指出春节的另一个名字是中国新年。
2 Because she always has a lot of fun.
解析:文中提到“It is my favourite Chinese festival because I always have a lot of fun.”,说明李婷喜欢春节是因为她总能玩得很开心。
3 She goes to her grandparents' home.
解析:“At the Spring Festival, I go to my grandparents' home...”表明李婷春节去祖父母家。
4 Her parents, her uncle and aunt, her cousin and her grandparents.
解析:根据“I go to my grandparents' home with my parents, my uncle and aunt and my cousin.”可知,李婷能见到父母、叔叔阿姨、堂兄弟姐妹和祖父母。
5 They usually watch TV and chat in the living room.
解析:“After dinner, the elders usually watch TV and chat in the living room.”说明长辈晚饭后通常在客厅看电视聊天。