C(2025·江苏南京鼓楼区期末)
If you walk around a park in the morning, you might see people doing these slow and graceful movements. T’ai chi, a kind of Chinese kung fu, is a special and valuable part of Chinese culture.
In 2020, UNESCO added t’ai chi to its Intangible Cultural Heritage List(非物质文化遗产). Many t’ai chi fans were happy to hear about this.
“This will make t’ai chi more popular around the world. Hopefully, more people will become healthier by practising it,” said Chen Bin, a t’ai chi master from the village of Chenjianggou, Henan. This village is the birthplace of Chen-style t’ai chi.
It’s true that doing t’ai chi is good for our health. It can make our muscles(肌肉) stronger and help us walk and move more freely. Our hearts can also work better by doing t’ai chi.
But t’ai chi is more than just a sport. “It shows traditional Chinese philosophy(哲学), such as being in harmony(和谐) with nature and using softness to beat hardness,” Chen said.
Today, more than 100 million people in over 150 countries are taking part in t’ai chi. It becomes an icon of Chinese culture. People all over the world get together to learn and practise it, sharing their own cultural understandings. It is such a good way for people from different countries to understand and experience(体验) our Chinese culture.
(
A. T’ai chi fans were very happy.
B. T’ai chi has many styles like the Chen-style.
C. T’ai chi is on the Intangible Cultural Heritage List now.
D. T’ai chi is a special and valuable part of Chinese culture.
(
A. Everyone in his hometown is good at t’ai chi.
B. Chen-style t’ai chi is popular around the world.
C. More people around the world will like t’ai chi.
D. There will be more healthy people in the future.
(
A. Because more people are taking part in t’ai chi.
B. Because it’s on the Intangible Cultural Heritage List.
C. Because it can make our muscles and hearts stronger.
D. Because it’s good for health and shows Chinese culture.
If you walk around a park in the morning, you might see people doing these slow and graceful movements. T’ai chi, a kind of Chinese kung fu, is a special and valuable part of Chinese culture.
In 2020, UNESCO added t’ai chi to its Intangible Cultural Heritage List(非物质文化遗产). Many t’ai chi fans were happy to hear about this.
“This will make t’ai chi more popular around the world. Hopefully, more people will become healthier by practising it,” said Chen Bin, a t’ai chi master from the village of Chenjianggou, Henan. This village is the birthplace of Chen-style t’ai chi.
It’s true that doing t’ai chi is good for our health. It can make our muscles(肌肉) stronger and help us walk and move more freely. Our hearts can also work better by doing t’ai chi.
But t’ai chi is more than just a sport. “It shows traditional Chinese philosophy(哲学), such as being in harmony(和谐) with nature and using softness to beat hardness,” Chen said.
Today, more than 100 million people in over 150 countries are taking part in t’ai chi. It becomes an icon of Chinese culture. People all over the world get together to learn and practise it, sharing their own cultural understandings. It is such a good way for people from different countries to understand and experience(体验) our Chinese culture.
(
C
)8. What does the underlined word “This” in Paragraph 3 refer to (指代)?A. T’ai chi fans were very happy.
B. T’ai chi has many styles like the Chen-style.
C. T’ai chi is on the Intangible Cultural Heritage List now.
D. T’ai chi is a special and valuable part of Chinese culture.
(
C
)9. Which sentence may Chen Bin agree with?A. Everyone in his hometown is good at t’ai chi.
B. Chen-style t’ai chi is popular around the world.
C. More people around the world will like t’ai chi.
D. There will be more healthy people in the future.
(
D
)10. Why is t’ai chi an important part in Chinese culture?A. Because more people are taking part in t’ai chi.
B. Because it’s on the Intangible Cultural Heritage List.
C. Because it can make our muscles and hearts stronger.
D. Because it’s good for health and shows Chinese culture.
答案:8.C 【点拨】根据上文可知,“This”指代的是太极拳被列入非物质文化遗产名录这件事。故选 C。
9.C 【点拨】根据“This will make tai chi more popular around the world. Hopefully,more people will become healthier by practising it”可知,全世界会有更多的人喜欢太极拳。故选 C。
10.D 【点拨】根据全文内容可知,太极拳之所以是中国文化的重要组成部分,是因为它不仅有益于健康,而且还展示了中国文化。故选 D。
9.C 【点拨】根据“This will make tai chi more popular around the world. Hopefully,more people will become healthier by practising it”可知,全世界会有更多的人喜欢太极拳。故选 C。
10.D 【点拨】根据全文内容可知,太极拳之所以是中国文化的重要组成部分,是因为它不仅有益于健康,而且还展示了中国文化。故选 D。
解析:
翻译:
(2025·江苏南京鼓楼区期末)
如果你早上在公园散步,你可能会看到人们在做这些缓慢而优美的动作。太极拳,一种中国功夫,是中国文化中特殊且珍贵的一部分。
2020年,联合国教科文组织将太极拳列入非物质文化遗产名录。许多太极拳爱好者听到这个消息都很高兴。
“这将使太极拳在全世界更受欢迎。希望更多的人通过练习太极拳变得更健康。”来自河南陈家沟村的太极拳大师陈斌说。这个村子是陈式太极拳的发源地。
的确,打太极拳对我们的健康有益。它能使我们的肌肉更强壮,帮助我们更自由地行走和活动。打太极拳也能让我们的心脏更好地工作。
但太极拳不仅仅是一项运动。“它体现了中国传统哲学,比如与自然和谐相处以及以柔克刚。”陈斌说。
如今,150多个国家的1亿多人都在练习太极拳。它成为了中国文化的一个标志。世界各地的人们聚在一起学习和练习太极拳,分享他们自己的文化理解。对于来自不同国家的人们来说,这是一种了解和体验我们中国文化的很好的方式。
( )8. 第三段中划线单词“这”指代的是什么?
A. 太极拳爱好者非常高兴。
B. 太极拳有很多流派,比如陈式。
C. 太极拳现在被列入非物质文化遗产名录。
D. 太极拳是中国文化中特殊且珍贵的一部分。
( )9. 陈斌可能会同意哪句话?
A. 他家乡的每个人都擅长太极拳。
B. 陈式太极拳在全世界都很受欢迎。
C. 世界上会有更多的人喜欢太极拳。
D. 未来会有更多健康的人。
( )10. 为什么太极拳是中国文化的重要组成部分?
A. 因为更多的人在练习太极拳。
B. 因为它被列入非物质文化遗产名录。
C. 因为它能使我们的肌肉和心脏更强壮。
D. 因为它对健康有益且体现了中国文化。
(2025·江苏南京鼓楼区期末)
如果你早上在公园散步,你可能会看到人们在做这些缓慢而优美的动作。太极拳,一种中国功夫,是中国文化中特殊且珍贵的一部分。
2020年,联合国教科文组织将太极拳列入非物质文化遗产名录。许多太极拳爱好者听到这个消息都很高兴。
“这将使太极拳在全世界更受欢迎。希望更多的人通过练习太极拳变得更健康。”来自河南陈家沟村的太极拳大师陈斌说。这个村子是陈式太极拳的发源地。
的确,打太极拳对我们的健康有益。它能使我们的肌肉更强壮,帮助我们更自由地行走和活动。打太极拳也能让我们的心脏更好地工作。
但太极拳不仅仅是一项运动。“它体现了中国传统哲学,比如与自然和谐相处以及以柔克刚。”陈斌说。
如今,150多个国家的1亿多人都在练习太极拳。它成为了中国文化的一个标志。世界各地的人们聚在一起学习和练习太极拳,分享他们自己的文化理解。对于来自不同国家的人们来说,这是一种了解和体验我们中国文化的很好的方式。
( )8. 第三段中划线单词“这”指代的是什么?
A. 太极拳爱好者非常高兴。
B. 太极拳有很多流派,比如陈式。
C. 太极拳现在被列入非物质文化遗产名录。
D. 太极拳是中国文化中特殊且珍贵的一部分。
( )9. 陈斌可能会同意哪句话?
A. 他家乡的每个人都擅长太极拳。
B. 陈式太极拳在全世界都很受欢迎。
C. 世界上会有更多的人喜欢太极拳。
D. 未来会有更多健康的人。
( )10. 为什么太极拳是中国文化的重要组成部分?
A. 因为更多的人在练习太极拳。
B. 因为它被列入非物质文化遗产名录。
C. 因为它能使我们的肌肉和心脏更强壮。
D. 因为它对健康有益且体现了中国文化。
D
Have you seen any advertisements like “zero calories and no weight gain?” It is an advertisement about diet soft drinks. Are diet soft drinks really a good choice? 11
Some people think diet soft drinks are healthier, because they don’t have sugar or calories. 12
In fact, diet soft drinks have some sugar, although very little. If there is 0.5 grams of sugar or less in a 100-gram drink, it can be described as a diet soft drink. 13
When you eat sweet tasting things like sugar, you seem to want more. Your brain tells your body to prepare itself for more sugar. 14
Some people don’t like to drink water. They like to drink diet soft drinks. 15
根据短文内容,从所给选项中选出能够填入空白处的最佳选项。(有一项多余)
A. Although diet soft drinks have little sugar, they still taste sweet.
B. When you drink diet soft drinks, your brain receives the sweet signal.
C. It is a question worth discussing.
D. In fact, this is not a good choice.
E. They think it is bad for them.
F. They think drinking this can help them lose weight.
11. 12. 13. 14. 15.
Have you seen any advertisements like “zero calories and no weight gain?” It is an advertisement about diet soft drinks. Are diet soft drinks really a good choice? 11
C
Some people think diet soft drinks are healthier, because they don’t have sugar or calories. 12
F
In fact, diet soft drinks have some sugar, although very little. If there is 0.5 grams of sugar or less in a 100-gram drink, it can be described as a diet soft drink. 13
A
That is because there are artificial sweeteners(人工甜味剂) in these drinks.When you eat sweet tasting things like sugar, you seem to want more. Your brain tells your body to prepare itself for more sugar. 14
B
Then you may want to drink more.Some people don’t like to drink water. They like to drink diet soft drinks. 15
D
Diet soft drinks can damage your teeth. The artificial sweeteners inside are also bad for your health. If you want to stay healthy, you should drink water instead of diet soft drinks.根据短文内容,从所给选项中选出能够填入空白处的最佳选项。(有一项多余)
A. Although diet soft drinks have little sugar, they still taste sweet.
B. When you drink diet soft drinks, your brain receives the sweet signal.
C. It is a question worth discussing.
D. In fact, this is not a good choice.
E. They think it is bad for them.
F. They think drinking this can help them lose weight.
11. 12. 13. 14. 15.
答案:11.C 12.F 13.A 14.B 15.D
解析:
翻译:
D
你见过任何像“零卡路里且不会增重”这样的广告吗?这是一则关于无糖汽水的广告。无糖汽水真的是一个好的选择吗?11
一些人认为无糖汽水更健康,因为它们不含糖和卡路里。12
事实上,无糖汽水含有一些糖,尽管非常少。如果100克的饮料中含有0.5克或更少的糖,它就可以被描述为无糖汽水。13 那是因为这些饮料中有人工甜味剂。
当你吃像糖这样有甜味的东西时,你似乎会想要更多。你的大脑会告诉你的身体为更多的糖做准备。14 然后你可能会想要喝更多。
一些人不喜欢喝水。他们喜欢喝无糖汽水。15 无糖汽水会损害你的牙齿。里面的人工甜味剂也对你的健康有害。如果你想要保持健康,你应该喝水而不是无糖汽水。
根据短文内容,从所给选项中选出能够填入空白处的最佳选项。(有一项多余)
A. 虽然无糖汽水含糖量很少,但它们尝起来仍然是甜的。
B. 当你喝无糖汽水时,你的大脑会接收到甜味信号。
C. 这是一个值得讨论的问题。
D. 事实上,这不是一个好的选择。
E. 他们认为这对他们有害。
F. 他们认为喝这个能帮助他们减肥。
11.
12.
13.
14.
15.
D
你见过任何像“零卡路里且不会增重”这样的广告吗?这是一则关于无糖汽水的广告。无糖汽水真的是一个好的选择吗?11
一些人认为无糖汽水更健康,因为它们不含糖和卡路里。12
事实上,无糖汽水含有一些糖,尽管非常少。如果100克的饮料中含有0.5克或更少的糖,它就可以被描述为无糖汽水。13 那是因为这些饮料中有人工甜味剂。
当你吃像糖这样有甜味的东西时,你似乎会想要更多。你的大脑会告诉你的身体为更多的糖做准备。14 然后你可能会想要喝更多。
一些人不喜欢喝水。他们喜欢喝无糖汽水。15 无糖汽水会损害你的牙齿。里面的人工甜味剂也对你的健康有害。如果你想要保持健康,你应该喝水而不是无糖汽水。
根据短文内容,从所给选项中选出能够填入空白处的最佳选项。(有一项多余)
A. 虽然无糖汽水含糖量很少,但它们尝起来仍然是甜的。
B. 当你喝无糖汽水时,你的大脑会接收到甜味信号。
C. 这是一个值得讨论的问题。
D. 事实上,这不是一个好的选择。
E. 他们认为这对他们有害。
F. 他们认为喝这个能帮助他们减肥。
11.
12.
13.
14.
15.