Ⅲ. 阅读还原(每小题2分,共10分)[2024江西赣州章贡期末] 生态和谐请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从文后的七个选项中选择五个还原到文章中,使短文意思通顺、结构完整。Think about a world without insects(昆虫). It might sound nice at first. There would be no flies in your room.

C
14The number of insects is becoming less and less, according to British biologist Dave Goulson. "In the 27 years from 1989 to 2016, the number of insects fell by 75 percent," Goulson wrote.G
15 They are bad for the places that insects live in.What would happen without insects? 16 But the results would be far-reaching(深远的). We need insects to pollinate crops(给庄稼授粉). They also break down dead plants and animals and turn them into new useful things. We need them to keep the soil(土壤) healthy and do much more.E
17 They would go hungry and die. The ecosystem(生态系统) would be off balance(不平衡的)."The first step to stop this is to let more people understand the values(价值) of the natural world," Goulson said.D
" 18 We should encourage them to protect the environment from an early age."答案:[语篇解读] 本文主要讨论了没有昆虫对整个生态系统可能造成的影响,由此提出保护环境的重要性。
14.C 根据上下文可知,如果世界上没有昆虫,最开始可能很好,后面会发生变化。选项C“但事实上,这可能是坏消息”符合语境。
15.G 根据下句可知,此处是解释昆虫减少的原因。选项G“科学家说,发生这种情况的主要原因是农药的使用”符合语境。
16.B 根据上句可知,此处是对“没有昆虫后会发生什么?”这一问题做出回答。选项B“几乎不可能给出一个答案”符合语境。
17.E 根据下句可知,此处是描述没有昆虫后对其他动物造成的影响。选项E“没有昆虫,许多动物将没有东西可以吃”符合语境。
18.D 根据下句可知,我们要鼓励他们从小就保护环境,此处和“他们”有关。选项D“最好的起点是我们的孩子”符合语境。
14.C 根据上下文可知,如果世界上没有昆虫,最开始可能很好,后面会发生变化。选项C“但事实上,这可能是坏消息”符合语境。
15.G 根据下句可知,此处是解释昆虫减少的原因。选项G“科学家说,发生这种情况的主要原因是农药的使用”符合语境。
16.B 根据上句可知,此处是对“没有昆虫后会发生什么?”这一问题做出回答。选项B“几乎不可能给出一个答案”符合语境。
17.E 根据下句可知,此处是描述没有昆虫后对其他动物造成的影响。选项E“没有昆虫,许多动物将没有东西可以吃”符合语境。
18.D 根据下句可知,我们要鼓励他们从小就保护环境,此处和“他们”有关。选项D“最好的起点是我们的孩子”符合语境。
解析:
翻译:
### Ⅲ. 阅读还原(每小题2分,共10分)[2024江西赣州章贡期末] 生态和谐
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从文后的七个选项中选择五个还原到文章中,使短文意思通顺、结构完整。
试想一个没有昆虫的世界。一开始这听起来可能很不错。你的房间里不会有苍蝇。
根据英国生物学家戴夫·古尔森的说法,昆虫的数量正变得越来越少。“从1989年到2016年的27年间,昆虫的数量下降了75%,”古尔森写道。
它们对昆虫的栖息地有害。
没有昆虫会发生什么?
但结果会影响深远。我们需要昆虫给庄稼授粉。它们还能分解死去的植物和动物,并将它们转化为新的有用物质。我们需要它们来保持土壤健康,还需要它们做更多的事情。
它们会挨饿并死亡。生态系统会失去平衡。
“阻止这种情况的第一步是让更多的人了解自然界的价值,”古尔森说。
“我们应该鼓励他们从小保护环境。”
### Ⅲ. 阅读还原(每小题2分,共10分)[2024江西赣州章贡期末] 生态和谐
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从文后的七个选项中选择五个还原到文章中,使短文意思通顺、结构完整。
试想一个没有昆虫的世界。一开始这听起来可能很不错。你的房间里不会有苍蝇。
根据英国生物学家戴夫·古尔森的说法,昆虫的数量正变得越来越少。“从1989年到2016年的27年间,昆虫的数量下降了75%,”古尔森写道。
它们对昆虫的栖息地有害。
没有昆虫会发生什么?
但结果会影响深远。我们需要昆虫给庄稼授粉。它们还能分解死去的植物和动物,并将它们转化为新的有用物质。我们需要它们来保持土壤健康,还需要它们做更多的事情。
它们会挨饿并死亡。生态系统会失去平衡。
“阻止这种情况的第一步是让更多的人了解自然界的价值,”古尔森说。
“我们应该鼓励他们从小保护环境。”
Ⅳ. 任务型阅读(每小题2分,共8分)[2025辽宁沈阳沈河期末] 环保意识阅读短文,根据内容回答问题。After a 10-year project to count tuna(金枪鱼) and other large fish in the world's oceans, scientists have made a very surprising discovery: these fish are almost gone. Because of too much fishing, almost 90 percent of the worldwide population of large fish—the ones we usually eat—has disappeared. If we don't act, these animals will totally disappear.That will do harm to every animal in the ocean.The need for fish is growing. Almost a billion people around the world get their protein(蛋白质) mostly from fish. Doctors praise seafood for being low in fat. But what seems like a healthy choice for humans is causing a disaster(灾难) to our oceans. "People are using too much," says Lance Morgan, a scientist at Marine Conservation Institute.A dish of tuna in restaurants costs more than just one animal's life. When fish like tuna disappear from the ecosystem(生态系统), the ocean's food chain(链) breaks down. Animals such as sharks, which normally eat tuna, may die because they find no food.The news may be scary, but taking action from now on can prevent harm that hasn't happened yet. World organizations are ordering countries to stop fishing too much. The Monterey Bay Aquarium gives seafood choices to anyone hoping to keep healthy without destroying the environment."If you care about wildlife, first spend time and think about your own values and beliefs," says Morgan. "Then decide what you're going to eat."19.Why are large fish almostgone?20.What are the reasons that people like eating fish?21.What might happen to sharks if tuna disappear?22.新中考 开放性试题What can we do to protect the ocean ecosystem? Write 30 words or more.
答案:[语篇解读] 本文通过描述对金枪鱼的研究,号召人们停止过度捕捞,保护海洋生物。
19.Because of too much fishing. 根据文章第一段中的“Because of too much fishing,almost 90 percent of the worldwide population of large fish—the ones we usually eat—has disappeared.”可知,因为过度捕捞,大鱼几乎消失。
20.Because doctors praise seafood for being low in fat and almost a billion people get their protein mostly from fish. 根据文章第二段中的“Almost a billion people around the world get their protein mostly from fish. Doctors praise seafood for being low in fat.”可知,人们喜欢吃鱼的原因是其脂肪含量低,近10亿人主要从鱼类中获取蛋白质。
21.Sharks may die (because they find no food). 根据第三段中的“When fish like tuna disappear from the ecosystem... Animals such as sharks,which normally eat tuna,may die because they find no food.”可知,如果金枪鱼消失,鲨鱼可能会因为找不到食物而死。
22.First,we can tell our friends and family not to waste fish. Second,we can join in activities to clean the beach and draw pictures about protecting the ocean. Then,we can learn more about the ocean and tell others how important it is. 开放性试题,言之有理即可。
19.Because of too much fishing. 根据文章第一段中的“Because of too much fishing,almost 90 percent of the worldwide population of large fish—the ones we usually eat—has disappeared.”可知,因为过度捕捞,大鱼几乎消失。
20.Because doctors praise seafood for being low in fat and almost a billion people get their protein mostly from fish. 根据文章第二段中的“Almost a billion people around the world get their protein mostly from fish. Doctors praise seafood for being low in fat.”可知,人们喜欢吃鱼的原因是其脂肪含量低,近10亿人主要从鱼类中获取蛋白质。
21.Sharks may die (because they find no food). 根据第三段中的“When fish like tuna disappear from the ecosystem... Animals such as sharks,which normally eat tuna,may die because they find no food.”可知,如果金枪鱼消失,鲨鱼可能会因为找不到食物而死。
22.First,we can tell our friends and family not to waste fish. Second,we can join in activities to clean the beach and draw pictures about protecting the ocean. Then,we can learn more about the ocean and tell others how important it is. 开放性试题,言之有理即可。
解析:
翻译:
### Ⅳ. 任务型阅读(每小题2分,共8分)[2025辽宁沈阳沈河期末] 环保意识
阅读短文,根据内容回答问题。
经过一项为期10年、旨在统计世界海洋中金枪鱼和其他大型鱼类数量的研究项目,科学家们有了一个非常惊人的发现:这些鱼类几乎消失了。由于过度捕捞,全球范围内我们通常食用的大型鱼类种群中,近90%已经消失。如果我们不采取行动,这些动物将会彻底灭绝。
这将对海洋中的每一种动物都造成危害。
人们对鱼类的需求正在增长。全球有近10亿人的蛋白质主要来源于鱼类。医生称赞海鲜脂肪含量低。但对人类来说看似健康的选择,却正在给我们的海洋带来灾难。“人们的捕捞量太大了,”海洋保护研究所的科学家兰斯·摩根说道。
餐厅里的一盘金枪鱼,其代价远不止一条鱼的生命。当像金枪鱼这样的鱼类从生态系统中消失时,海洋的食物链就会断裂。像鲨鱼这样通常以金枪鱼为食的动物,可能会因为找不到食物而死亡。
这个消息可能令人恐惧,但从现在开始采取行动可以防止尚未发生的危害。世界组织正要求各国停止过度捕捞。蒙特雷湾水族馆为任何希望在不破坏环境的前提下保持健康的人提供海鲜选择建议。
“如果你关心野生动物,首先花时间思考一下你自己的价值观和信念,”摩根说,“然后决定你要吃什么。”
19. 大型鱼类为什么几乎消失了?
20. 人们喜欢吃鱼的原因是什么?
21. 如果金枪鱼消失了,鲨鱼可能会发生什么?
22. 新中考 开放性试题
我们能做些什么来保护海洋生态系统?请写出30字或更多内容。
### Ⅳ. 任务型阅读(每小题2分,共8分)[2025辽宁沈阳沈河期末] 环保意识
阅读短文,根据内容回答问题。
经过一项为期10年、旨在统计世界海洋中金枪鱼和其他大型鱼类数量的研究项目,科学家们有了一个非常惊人的发现:这些鱼类几乎消失了。由于过度捕捞,全球范围内我们通常食用的大型鱼类种群中,近90%已经消失。如果我们不采取行动,这些动物将会彻底灭绝。
这将对海洋中的每一种动物都造成危害。
人们对鱼类的需求正在增长。全球有近10亿人的蛋白质主要来源于鱼类。医生称赞海鲜脂肪含量低。但对人类来说看似健康的选择,却正在给我们的海洋带来灾难。“人们的捕捞量太大了,”海洋保护研究所的科学家兰斯·摩根说道。
餐厅里的一盘金枪鱼,其代价远不止一条鱼的生命。当像金枪鱼这样的鱼类从生态系统中消失时,海洋的食物链就会断裂。像鲨鱼这样通常以金枪鱼为食的动物,可能会因为找不到食物而死亡。
这个消息可能令人恐惧,但从现在开始采取行动可以防止尚未发生的危害。世界组织正要求各国停止过度捕捞。蒙特雷湾水族馆为任何希望在不破坏环境的前提下保持健康的人提供海鲜选择建议。
“如果你关心野生动物,首先花时间思考一下你自己的价值观和信念,”摩根说,“然后决定你要吃什么。”
19. 大型鱼类为什么几乎消失了?
20. 人们喜欢吃鱼的原因是什么?
21. 如果金枪鱼消失了,鲨鱼可能会发生什么?
22. 新中考 开放性试题
我们能做些什么来保护海洋生态系统?请写出30字或更多内容。