Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共15分)
[2024山东济南市中区期末]
As we grow older, it can be harder and harder to get our friends together. That's what makes this woman's simple idea such a (n) 1 one.
She created a "Cookbook Club". It is the 2 thing as a book club, but there is something far more different. In the club she and her friends 3 recipes(食谱) with each other. Who 4 such an idea? She is Alana Lav, a foodie(美食家).
At first, she tried to start one when she was in New York City 5 the idea did not work. Once she moved to London, she decided to give it another 6. Luckily, her friends in London are 7 foodies, so the idea actually 8 this time and things have been going well ever since. It is a 9 that she has had for some time. At last, it came true and 10 all kinds of inspiration(灵感) for other people.
Alana even started her social media account with a very funny 11. "The first 12 about the Cookbook Club is, 'Don't talk about the Cookbook Club! '" she said. But that is not 13, so don't worry if you decide to join the club.
The whole thing about Alana's 14 is that people will choose their own recipes from each cookbook. At the club, everyone 15 a dish, and then the group gets together to have a potluck dinner(百味餐).
1.A.crazy B.dangerous C.expensive D.great
2.A.simple B.delicious C.same D.difficult
3.A.practice B.compare C.share D.connect
4.A.came up with B.took care of C.got on with D.took part in
5.A.or B.and C.as D.but
6.A.chance B.choice C.change D.check
7.A.still B.also C.really D.only
8.A.lived B.played C.worked D.passed
9.A.dream B.lesson C.hobby D.game
10.A.picked B.asked C.saved D.provided
11.A.decision B.excuse C.joke D.story
12.A.way B.rule C.question D.plan
13.A.true B.honest C.funny D.easy
14.A.mistake B.idea C.promise D.habit
15.A.receives B.searches C.holds D.prepares
[2024山东济南市中区期末]
As we grow older, it can be harder and harder to get our friends together. That's what makes this woman's simple idea such a (n) 1 one.
She created a "Cookbook Club". It is the 2 thing as a book club, but there is something far more different. In the club she and her friends 3 recipes(食谱) with each other. Who 4 such an idea? She is Alana Lav, a foodie(美食家).
At first, she tried to start one when she was in New York City 5 the idea did not work. Once she moved to London, she decided to give it another 6. Luckily, her friends in London are 7 foodies, so the idea actually 8 this time and things have been going well ever since. It is a 9 that she has had for some time. At last, it came true and 10 all kinds of inspiration(灵感) for other people.
Alana even started her social media account with a very funny 11. "The first 12 about the Cookbook Club is, 'Don't talk about the Cookbook Club! '" she said. But that is not 13, so don't worry if you decide to join the club.
The whole thing about Alana's 14 is that people will choose their own recipes from each cookbook. At the club, everyone 15 a dish, and then the group gets together to have a potluck dinner(百味餐).
1.A.crazy B.dangerous C.expensive D.great
2.A.simple B.delicious C.same D.difficult
3.A.practice B.compare C.share D.connect
4.A.came up with B.took care of C.got on with D.took part in
5.A.or B.and C.as D.but
6.A.chance B.choice C.change D.check
7.A.still B.also C.really D.only
8.A.lived B.played C.worked D.passed
9.A.dream B.lesson C.hobby D.game
10.A.picked B.asked C.saved D.provided
11.A.decision B.excuse C.joke D.story
12.A.way B.rule C.question D.plan
13.A.true B.honest C.funny D.easy
14.A.mistake B.idea C.promise D.habit
15.A.receives B.searches C.holds D.prepares
答案:I.[语篇解读] 本文主要讲述美食家Alana Lav创建了一个食谱俱乐部,她和朋友们经常聚在一起分享食谱。
1.D 考查形容词。根据“As we grow older,it can be harder and harder to get our friends together.”及“In the club she and her friends...recipes with each other.”可知,随着我们长大,与朋友聚在一起变得越来越困难,Alana Lav创建了一个食谱俱乐部,她和朋友们经常聚在一起分享食谱,这一想法是很好的。故选D。
2.C 考查形容词。根据“but there is something far more different”可知,此处含转折之意,食谱俱乐部和读书俱乐部是一回事,但还有更多不同的东西。故选C。
3.C 考查动词。根据“In the club she and her friends...recipes with each other.”可知,此处指互相分享食谱。故选C。
4.A 考查短语。根据空后的“such an idea”可知,此处指想出了这样的主意。故选A。
5.D 考查连词。根据“At first,she tried to start one when she was in New York City...the idea did not work.”可知,她在纽约时尝试过一次,但是失败了,应用but表转折。故选D。
6.A 考查名词。根据“...when she was in New York City...the idea did not work. Once she moved to London,she decided to give it another...”可知,此处指当她搬到伦敦时,她决定再次尝试,即再给它一个机会。故选A。
7.B 考查副词。根据“She is Alana Lav,a foodie.”可知,Alana是一位美食家,所以此处表示她在伦敦的朋友们也是美食家。故选B。
8.C 考查动词。根据“things have been going well ever since”可知,这个想法这次奏效了。故选C。
9.A 考查名词。根据“At last,it came true”可知,此处指这是她长久以来的一个梦想。故选A。
10.D 考查动词。根据“At last,it came true and...all kinds of inspiration for other people.”可知,此处指为其他人提供了各种灵感。故选D。
11.C 考查名词。根据空前的“funny”以及下文可知,此处表示一个非常滑稽的玩笑。故选C。
12.B 考查名词。根据“Don’t talk about the Cookbook Club!”可知,此处表示关于食谱俱乐部的第一条规则。故选B。
13.A 考查形容词。根据空前的“But”及空后的“so don’t worry if you decide to join the club”可知,此处表示那条规则不是真的。故选A。
14.B 考查名词。根据空后的“people will choose their own recipes from each cookbook”可知,这是Alana的想法。故选B。
15.D 考查动词。根据“the group gets together to have a potluck dinner”可知,此处指每个人都准备一道菜。故选D。
1.D 考查形容词。根据“As we grow older,it can be harder and harder to get our friends together.”及“In the club she and her friends...recipes with each other.”可知,随着我们长大,与朋友聚在一起变得越来越困难,Alana Lav创建了一个食谱俱乐部,她和朋友们经常聚在一起分享食谱,这一想法是很好的。故选D。
2.C 考查形容词。根据“but there is something far more different”可知,此处含转折之意,食谱俱乐部和读书俱乐部是一回事,但还有更多不同的东西。故选C。
3.C 考查动词。根据“In the club she and her friends...recipes with each other.”可知,此处指互相分享食谱。故选C。
4.A 考查短语。根据空后的“such an idea”可知,此处指想出了这样的主意。故选A。
5.D 考查连词。根据“At first,she tried to start one when she was in New York City...the idea did not work.”可知,她在纽约时尝试过一次,但是失败了,应用but表转折。故选D。
6.A 考查名词。根据“...when she was in New York City...the idea did not work. Once she moved to London,she decided to give it another...”可知,此处指当她搬到伦敦时,她决定再次尝试,即再给它一个机会。故选A。
7.B 考查副词。根据“She is Alana Lav,a foodie.”可知,Alana是一位美食家,所以此处表示她在伦敦的朋友们也是美食家。故选B。
8.C 考查动词。根据“things have been going well ever since”可知,这个想法这次奏效了。故选C。
9.A 考查名词。根据“At last,it came true”可知,此处指这是她长久以来的一个梦想。故选A。
10.D 考查动词。根据“At last,it came true and...all kinds of inspiration for other people.”可知,此处指为其他人提供了各种灵感。故选D。
11.C 考查名词。根据空前的“funny”以及下文可知,此处表示一个非常滑稽的玩笑。故选C。
12.B 考查名词。根据“Don’t talk about the Cookbook Club!”可知,此处表示关于食谱俱乐部的第一条规则。故选B。
13.A 考查形容词。根据空前的“But”及空后的“so don’t worry if you decide to join the club”可知,此处表示那条规则不是真的。故选A。
14.B 考查名词。根据空后的“people will choose their own recipes from each cookbook”可知,这是Alana的想法。故选B。
15.D 考查动词。根据“the group gets together to have a potluck dinner”可知,此处指每个人都准备一道菜。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共15分)
[2024年山东济南市中区期末]
随着我们年龄的增长,把朋友们聚在一起会越来越难。这就是为什么这个女人的简单想法如此棒。
她创建了一个“食谱俱乐部”。它和读书俱乐部一样,但有一些非常不同的地方。在俱乐部里,她和她的朋友们互相分享食谱。谁想出了这样一个主意?她是阿拉娜·拉夫,一个美食家。
起初,她在纽约的时候就试图创办一个(这样的俱乐部),但这个想法没有成功。一旦她搬到了伦敦,她决定再给它一次机会。幸运的是,她在伦敦的朋友们也是美食家,所以这次这个想法真的奏效了,从那以后一切都很顺利。这是她有一段时间的一个梦想。最后,它实现了,并为其他人提供了各种各样的灵感。
阿拉娜甚至用一个非常有趣的笑话开设了她的社交媒体账号。“关于食谱俱乐部的第一条规则是,‘不要谈论食谱俱乐部!’”她说。但那不是真的,所以如果你决定加入这个俱乐部,不要担心。
阿拉娜的想法的全部内容是,人们会从每本食谱中选择自己的食谱。在俱乐部里,每个人都准备一道菜,然后大家聚在一起吃一顿百味餐。
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共15分)
[2024年山东济南市中区期末]
随着我们年龄的增长,把朋友们聚在一起会越来越难。这就是为什么这个女人的简单想法如此棒。
她创建了一个“食谱俱乐部”。它和读书俱乐部一样,但有一些非常不同的地方。在俱乐部里,她和她的朋友们互相分享食谱。谁想出了这样一个主意?她是阿拉娜·拉夫,一个美食家。
起初,她在纽约的时候就试图创办一个(这样的俱乐部),但这个想法没有成功。一旦她搬到了伦敦,她决定再给它一次机会。幸运的是,她在伦敦的朋友们也是美食家,所以这次这个想法真的奏效了,从那以后一切都很顺利。这是她有一段时间的一个梦想。最后,它实现了,并为其他人提供了各种各样的灵感。
阿拉娜甚至用一个非常有趣的笑话开设了她的社交媒体账号。“关于食谱俱乐部的第一条规则是,‘不要谈论食谱俱乐部!’”她说。但那不是真的,所以如果你决定加入这个俱乐部,不要担心。
阿拉娜的想法的全部内容是,人们会从每本食谱中选择自己的食谱。在俱乐部里,每个人都准备一道菜,然后大家聚在一起吃一顿百味餐。
Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共10分)
[2024云南昆明官渡期末]
It's Saturday evening. Henry plans to make a fruit pizza(比萨饼) for his friends because they will visit him on Sunday afternoon. But Henry doesn't know how to make it, so he asks Uncle Bob for help on WeChat.


16.When will Henry's friends visit him?
A.On Saturday afternoon.
B.On Sunday afternoon.
C.On Saturday evening.
D.On Sunday evening.
17.Who does Henry ask for help?
A.His uncle.
B.His mother.
C.His friend.
D.His father.
18.How much sugar does Henry need?
A.One spoon.
B.Two spoons.
C.Three spoons.
D.Four spoons.
19.新中考 信息排序题 What are the right steps of making a fruit pizza according to the passage?
①Make it cool down.
②Put the fruit pieces on the dough.
③Cook the dough for another 2 minutes.
④ Cook the dough in a hot oven for 10 minutes.
⑤Mix the cheese, sugar and water together, and put them on the dough.
A.④①⑤②③ B.④①③⑤② C.③④⑤②① D.③④②⑤①
20.What's the main idea of the passage?
A.How to ask for help.
B.How to be a cook.
C.How to use an oven.
D.How to make a fruit pizza.
[2024云南昆明官渡期末]
It's Saturday evening. Henry plans to make a fruit pizza(比萨饼) for his friends because they will visit him on Sunday afternoon. But Henry doesn't know how to make it, so he asks Uncle Bob for help on WeChat.
16.When will Henry's friends visit him?
A.On Saturday afternoon.
B.On Sunday afternoon.
C.On Saturday evening.
D.On Sunday evening.
17.Who does Henry ask for help?
A.His uncle.
B.His mother.
C.His friend.
D.His father.
18.How much sugar does Henry need?
A.One spoon.
B.Two spoons.
C.Three spoons.
D.Four spoons.
19.新中考 信息排序题 What are the right steps of making a fruit pizza according to the passage?
①Make it cool down.
②Put the fruit pieces on the dough.
③Cook the dough for another 2 minutes.
④ Cook the dough in a hot oven for 10 minutes.
⑤Mix the cheese, sugar and water together, and put them on the dough.
A.④①⑤②③ B.④①③⑤② C.③④⑤②① D.③④②⑤①
20.What's the main idea of the passage?
A.How to ask for help.
B.How to be a cook.
C.How to use an oven.
D.How to make a fruit pizza.
答案:II.[语篇解读] 本文主要讲述了亨利在社交媒体上问鲍勃叔叔怎么制作水果比萨。
16.B 细节理解题。根据“Henry plans to make a fruit pizza for his friends because they will visit him on Sunday afternoon.”可知,亨利的朋友们将在周日下午拜访他。故选B。
17.A 细节理解题。根据“But Henry doesn’t know how to make it,so he asks Uncle Bob for help”可知,亨利向他的叔叔鲍勃寻求帮助。故选A。
18.B 细节理解题。根据“* Two spoons of sugar.”可知,亨利需要两勺糖。故选B。
19.A 信息排序题。根据鲍勃说的话可知,制作水果比萨的步骤是:先将面团在热烤箱里烤10分钟,然后冷却,接着把奶酪、糖和水混合后放在面团上,再把水果切成块放在面团上,最后再将面团放入烤箱烤2分钟。故选A。
【技巧点拨】 阅读理解中的信息排序题要求学生根据文章内容,将事件、步骤等信息按照正确的顺序排列。
1.在开始排序之前,先快速通读全文,了解文章的主旨和结构。在阅读过程中,用笔标记重要的时间线索、事件顺序或与逻辑关系有关的关键词或句子,以便在排序时快速定位。关注文章中的衔接词,如“first”“then”“after that”“finally”“lastly”等。
2.仔细阅读题目要求,明确需要排序的信息类型,从文章中提取与排序对象相关的全部信息,并记录下来。
3.在排序时,先排除那些明显不符合逻辑或时间顺序的选项,这样可以减少错误的可能性,提高解题效率。将剩余的选项进行对比,找出最符合文章逻辑和顺序的选项。如果有两个选项非常相似,需要仔细分析它们的细微差别。确保排序后的信息与文章中的时间线索、逻辑关系和语境保持一致。如果有任何不一致的地方,重新调整顺序。
20.D 主旨大意题。本文主要讲述了亨利在社交媒体上问鲍勃叔叔怎么制作水果比萨,鲍勃叔叔详细介绍了制作水果比萨的原料及步骤。故选D。
16.B 细节理解题。根据“Henry plans to make a fruit pizza for his friends because they will visit him on Sunday afternoon.”可知,亨利的朋友们将在周日下午拜访他。故选B。
17.A 细节理解题。根据“But Henry doesn’t know how to make it,so he asks Uncle Bob for help”可知,亨利向他的叔叔鲍勃寻求帮助。故选A。
18.B 细节理解题。根据“* Two spoons of sugar.”可知,亨利需要两勺糖。故选B。
19.A 信息排序题。根据鲍勃说的话可知,制作水果比萨的步骤是:先将面团在热烤箱里烤10分钟,然后冷却,接着把奶酪、糖和水混合后放在面团上,再把水果切成块放在面团上,最后再将面团放入烤箱烤2分钟。故选A。
【技巧点拨】 阅读理解中的信息排序题要求学生根据文章内容,将事件、步骤等信息按照正确的顺序排列。
1.在开始排序之前,先快速通读全文,了解文章的主旨和结构。在阅读过程中,用笔标记重要的时间线索、事件顺序或与逻辑关系有关的关键词或句子,以便在排序时快速定位。关注文章中的衔接词,如“first”“then”“after that”“finally”“lastly”等。
2.仔细阅读题目要求,明确需要排序的信息类型,从文章中提取与排序对象相关的全部信息,并记录下来。
3.在排序时,先排除那些明显不符合逻辑或时间顺序的选项,这样可以减少错误的可能性,提高解题效率。将剩余的选项进行对比,找出最符合文章逻辑和顺序的选项。如果有两个选项非常相似,需要仔细分析它们的细微差别。确保排序后的信息与文章中的时间线索、逻辑关系和语境保持一致。如果有任何不一致的地方,重新调整顺序。
20.D 主旨大意题。本文主要讲述了亨利在社交媒体上问鲍勃叔叔怎么制作水果比萨,鲍勃叔叔详细介绍了制作水果比萨的原料及步骤。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共10分)
[2024年云南昆明官渡区期末考试]
周六晚上。亨利计划为他的朋友们做一个水果比萨饼,因为他们将在周日下午来看望他。但是亨利不知道怎么做,所以他在微信上向鲍勃叔叔求助。
16. 亨利的朋友们什么时候来看望他?
A. 周六下午。
B. 周日下午。
C. 周六晚上。
D. 周日晚上。
17. 亨利向谁求助?
A. 他的叔叔。
B. 他的妈妈。
C. 他的朋友。
D. 他的爸爸。
18. 亨利需要多少糖?
A. 一勺。
B. 两勺。
C. 三勺。
D. 四勺。
19. 新中考 信息排序题 根据文章,制作水果比萨饼的正确步骤是什么?
①让它冷却。
②把水果块放在面团上。
③把面团再烤2分钟。
④把面团放在热烤箱里烤10分钟。
⑤把奶酪、糖和水混合在一起,然后放在面团上。
A. ④①⑤②③
B. ④①③⑤②
C. ③④⑤②①
D. ③④②⑤①
20. 这篇文章的主旨是什么?
A. 如何求助。
B. 如何成为一名厨师。
C. 如何使用烤箱。
D. 如何制作水果比萨饼。
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共10分)
[2024年云南昆明官渡区期末考试]
周六晚上。亨利计划为他的朋友们做一个水果比萨饼,因为他们将在周日下午来看望他。但是亨利不知道怎么做,所以他在微信上向鲍勃叔叔求助。
16. 亨利的朋友们什么时候来看望他?
A. 周六下午。
B. 周日下午。
C. 周六晚上。
D. 周日晚上。
17. 亨利向谁求助?
A. 他的叔叔。
B. 他的妈妈。
C. 他的朋友。
D. 他的爸爸。
18. 亨利需要多少糖?
A. 一勺。
B. 两勺。
C. 三勺。
D. 四勺。
19. 新中考 信息排序题 根据文章,制作水果比萨饼的正确步骤是什么?
①让它冷却。
②把水果块放在面团上。
③把面团再烤2分钟。
④把面团放在热烤箱里烤10分钟。
⑤把奶酪、糖和水混合在一起,然后放在面团上。
A. ④①⑤②③
B. ④①③⑤②
C. ③④⑤②①
D. ③④②⑤①
20. 这篇文章的主旨是什么?
A. 如何求助。
B. 如何成为一名厨师。
C. 如何使用烤箱。
D. 如何制作水果比萨饼。