B
“Amy! Milk!” Mama called.
Milk. It was Amy's turn to get it. Amy sighed and shut her first-aid book.
Amy tied the cow close to a tree. Somewhere down the mountain, some volunteer doctors were teaching medical skills to village nurses. Amy heard Betty drive off hours ago. “She should have taken me with her. She thinks I'm too young,” Amy thought. “But she's wrong. I am already 15!”
Amy carried the milk back to Mama, and then wandered up the road. Roy, a village boy, was trying to stand on a horse's back. “No wonder they don't trust kids with anything important,” Amy thought.
She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground. “Roy!” The kids nearby ran towards him. “Get Betty,” one said. Amy shook her head. “Betty's gone to the city.”
The kids didn't know what to do. Amy ran to Roy and saw one of his legs out of shape. A broken leg! She remembered what the first-aid book said about it.
“Victor!” Amy called to one of the boys. “Go get Roy's mama, and find someone with a truck.” She turned to the others. “Give me your shirts. We need something to tie his leg with.”
Amy then found a strong, straight stick. She carefully wrapped the shirts around Roy's leg and the stick. Roy cried out in pain. “I know it hurts,” Amy said softly. “But this will hold it still until you get to the hospital.”
When Amy was done, she looked up and saw Roy's mama and a man watching beside a truck. “Thank you, Amy,” Roy's mama said. Amy helped them lift Roy into the truck, and then they drove down the hillside towards the hospital.
The next day, Betty came to Amy's home. “I heard what you did,” Betty said. “You kept your head in an emergency. That's an important skill.”
Amy's face turned red. “I was afraid...”
Betty shook her head. “It's OK for a nurse to be afraid as long as she has a clear head. The volunteer doctors are coming tomorrow with vaccines(疫苗). We need some more hands. Can you help?”
“I'd love to,” Amy replied at once.
“Come early, then. There is a lot to learn.” Amy smiled. “I'll bring my first-aid book.”
(
A. Amy was busy reading.
B. Betty left too early in the morning.
C. Amy had to milk the cow.
D. Betty thought Amy wasn't old enough.
(
A. He fell off the horseback.
B. He was kicked by the horse.
C. He successfully stood on the horseback.
D. He was pulled off the horseback by the kids.
(
a. She found a strong, straight stick.
b. She helped lift Roy into the truck.
c. She asked the boys for some shirts.
d. She tied the shirts around the broken leg and the stick.
e. She sent someone to get Roy's mum and a truck.
A. c-e-a-b-d
B. a-c-e-d-b
C. e-c-a-d-b
D. e-c-a-b-d
(
A. Amy had done something like this before.
B. Amy was cool-headed when giving first aid.
C. Betty felt sorry for not taking Amy to the training.
D. Betty realized that Amy had become a good doctor.
(
A. Only trained doctors and nurses can provide first aid.
B. Knowledge from books can help solve real-life problems.
C. Children need enough practice before they can be helpful.
D. Helping with housework is important to children's health.
“Amy! Milk!” Mama called.
Milk. It was Amy's turn to get it. Amy sighed and shut her first-aid book.
Amy tied the cow close to a tree. Somewhere down the mountain, some volunteer doctors were teaching medical skills to village nurses. Amy heard Betty drive off hours ago. “She should have taken me with her. She thinks I'm too young,” Amy thought. “But she's wrong. I am already 15!”
Amy carried the milk back to Mama, and then wandered up the road. Roy, a village boy, was trying to stand on a horse's back. “No wonder they don't trust kids with anything important,” Amy thought.
She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground. “Roy!” The kids nearby ran towards him. “Get Betty,” one said. Amy shook her head. “Betty's gone to the city.”
The kids didn't know what to do. Amy ran to Roy and saw one of his legs out of shape. A broken leg! She remembered what the first-aid book said about it.
“Victor!” Amy called to one of the boys. “Go get Roy's mama, and find someone with a truck.” She turned to the others. “Give me your shirts. We need something to tie his leg with.”
Amy then found a strong, straight stick. She carefully wrapped the shirts around Roy's leg and the stick. Roy cried out in pain. “I know it hurts,” Amy said softly. “But this will hold it still until you get to the hospital.”
When Amy was done, she looked up and saw Roy's mama and a man watching beside a truck. “Thank you, Amy,” Roy's mama said. Amy helped them lift Roy into the truck, and then they drove down the hillside towards the hospital.
The next day, Betty came to Amy's home. “I heard what you did,” Betty said. “You kept your head in an emergency. That's an important skill.”
Amy's face turned red. “I was afraid...”
Betty shook her head. “It's OK for a nurse to be afraid as long as she has a clear head. The volunteer doctors are coming tomorrow with vaccines(疫苗). We need some more hands. Can you help?”
“I'd love to,” Amy replied at once.
“Come early, then. There is a lot to learn.” Amy smiled. “I'll bring my first-aid book.”
(
D
) 4. Why didn't Betty take Amy with her to the medical training?A. Amy was busy reading.
B. Betty left too early in the morning.
C. Amy had to milk the cow.
D. Betty thought Amy wasn't old enough.
(
A
) 5. What happened to Roy?A. He fell off the horseback.
B. He was kicked by the horse.
C. He successfully stood on the horseback.
D. He was pulled off the horseback by the kids.
(
C
) 6. What is the CORRECT order of Amy's first-aid actions?a. She found a strong, straight stick.
b. She helped lift Roy into the truck.
c. She asked the boys for some shirts.
d. She tied the shirts around the broken leg and the stick.
e. She sent someone to get Roy's mum and a truck.
A. c-e-a-b-d
B. a-c-e-d-b
C. e-c-a-d-b
D. e-c-a-b-d
(
B
) 7. Why did Betty invite Amy to help the doctors in the end?A. Amy had done something like this before.
B. Amy was cool-headed when giving first aid.
C. Betty felt sorry for not taking Amy to the training.
D. Betty realized that Amy had become a good doctor.
(
B
) 8. Which sentence best describes a lesson from the story?A. Only trained doctors and nurses can provide first aid.
B. Knowledge from books can help solve real-life problems.
C. Children need enough practice before they can be helpful.
D. Helping with housework is important to children's health.
答案:【解析】:本题主要考查了阅读理解的能力,包括细节理解、推理判断等。需要从文章中提取相关信息,然后对比选项,找出正确答案。
4. 题干询问Betty没有带Amy去参加医疗培训的原因。根据文章中的“She should have taken me with her. She thinks I'm too young,” Amy thought.可知,Betty认为Amy太小,所以没有带她去。对比选项,D选项“Betty thought Amy wasn't old enough.”与此相符,故D为正确答案。
5. 题干询问Roy发生了什么。根据文章中的“Roy, a village boy, was trying to stand on a horse's back.”和“She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground.”可知,Roy从马背上摔了下来。对比选项,A选项“He fell off the horseback.”与此相符,故A为正确答案。
6. 题干询问Amy实施急救的正确顺序。根据文章中的描述,Amy首先派人去叫Roy的妈妈和找卡车(e),然后向其他孩子要衬衫(c),接着找到一根又直又结实的棍子(a),用衬衫将Roy的腿和棍子绑在一起(d),最后帮助将Roy抬上卡车(b)。所以正确顺序是e-c-a-d-b,对比选项,C选项与此相符,故C为正确答案。
7. 题干询问Betty最后为什么邀请Amy帮助医生。根据文章中的“You kept your head in an emergency. That's an important skill.”可知,Betty认为Amy在紧急情况下能够保持冷静,这是一项重要的技能。对比选项,B选项“Amy was cool-headed when giving first aid.”与此相符,故B为正确答案。
8. 题干询问哪句话最能描述这个故事给我们的启示。根据文章中的描述,Amy通过运用她在急救书籍中学到的知识,成功地帮助了Roy。这说明书本上的知识可以帮助解决实际问题。对比选项,B选项“Knowledge from books can help solve real-life problems.”与此相符,故B为正确答案。
【答案】:
4. D
5. A
6. C
7. B
8. B
4. 题干询问Betty没有带Amy去参加医疗培训的原因。根据文章中的“She should have taken me with her. She thinks I'm too young,” Amy thought.可知,Betty认为Amy太小,所以没有带她去。对比选项,D选项“Betty thought Amy wasn't old enough.”与此相符,故D为正确答案。
5. 题干询问Roy发生了什么。根据文章中的“Roy, a village boy, was trying to stand on a horse's back.”和“She had just turned away when she heard a heavy fall and a few cries. Roy was on the ground.”可知,Roy从马背上摔了下来。对比选项,A选项“He fell off the horseback.”与此相符,故A为正确答案。
6. 题干询问Amy实施急救的正确顺序。根据文章中的描述,Amy首先派人去叫Roy的妈妈和找卡车(e),然后向其他孩子要衬衫(c),接着找到一根又直又结实的棍子(a),用衬衫将Roy的腿和棍子绑在一起(d),最后帮助将Roy抬上卡车(b)。所以正确顺序是e-c-a-d-b,对比选项,C选项与此相符,故C为正确答案。
7. 题干询问Betty最后为什么邀请Amy帮助医生。根据文章中的“You kept your head in an emergency. That's an important skill.”可知,Betty认为Amy在紧急情况下能够保持冷静,这是一项重要的技能。对比选项,B选项“Amy was cool-headed when giving first aid.”与此相符,故B为正确答案。
8. 题干询问哪句话最能描述这个故事给我们的启示。根据文章中的描述,Amy通过运用她在急救书籍中学到的知识,成功地帮助了Roy。这说明书本上的知识可以帮助解决实际问题。对比选项,B选项“Knowledge from books can help solve real-life problems.”与此相符,故B为正确答案。
【答案】:
4. D
5. A
6. C
7. B
8. B