零五网 全部参考答案 听读空间答案 2025年英语听读空间八年级英语上册译林版加强版 第173页解析答案
Locals and researchers are working together to bring back these big cats—tigers.
A tiger, (1)
weighing
, 700 pounds, 10 feet long, walks quietly through the forest. (2)
Its
orange-and-black fur matches sunlight shining through the woods. Tigers are much (3)
larger
, more beautiful and more graceful than you think.
Tigers in (4)
trouble

Tigers once lived across all of Asia, in dense jungles, open grasslands and snow-covered forests. (5)
However
, people lived in these places too. They cut down trees for firewood and hunted deer and wild hogs, which tigers eat. Also, the living conditions of these tigers were becoming (6)
worse
than before. Some people killed tigers to use their bones for medicine, even though it was (7)
useless
.
On the mend
Tigers were protected by the US Endangered Species Act in 1973, making it illegal (非法的) to buy or sell tigers or their parts in the United States. Other countries took action as well. But these weren't (8)
enough
. Tigers would disappear very fast if things didn't change.
In 2010, all 13 countries where tigers lived agreed to work together to save the tigers. (9)
Locals
, to protect tiger habitats, many countries created new reserves for the animals.
Cat comeback
In 2023, conservationists found that the world's tiger numbers were 40 per cent higher than they thought, with up to 4,485 tigers in the world. Everybody loves tigers and tries to keep tigers (10)
safe
and free. They hope future generations will also have a chance to see tigers.
答案:(1) weighing
(2) Its
(3) larger
(4) trouble
(5) However
(6) worse
(7) useless
(8) enough
(9) Locals
(10) safe
解析:
翻译:
当地居民和研究人员正在共同努力,让这些大型猫科动物——老虎回归。
一只重(1)约700磅、长10英尺的老虎,正静静地穿过森林。它(2)橙黑相间的皮毛与透过树林的阳光相得益彰。老虎比你想象的要(3)大得多、漂亮得多、优雅得多。
(4)困境中的老虎
老虎曾经遍布整个亚洲,在茂密的丛林、开阔的草原和白雪覆盖的森林中都有它们的踪迹。(5)然而,人类也生活在这些地方。他们砍伐树木取火,还捕猎老虎的食物——鹿和野猪。而且,这些老虎的生存条件变得(6)比以前更差了。有些人杀害老虎,用它们的骨头入药,尽管这是(7)不合法的。
逐渐好转
1973年,老虎受到美国《濒危物种法案》的保护,在美国买卖老虎或其身体部位被视为非法行为。其他国家也采取了行动。但这些还(8)不够。如果情况不改变,老虎会很快消失。
2010年,所有有老虎栖息的13个国家都同意共同努力拯救老虎。(9)幸运的是,为了保护老虎的栖息地,许多国家为这些动物建立了新的保护区。
老虎回归
2023年,自然资源保护主义者发现,世界上老虎的数量比他们想象的要多40%,全球老虎数量多达4485只。每个人都喜爱老虎,并努力让老虎(10)安全且自由地生存。他们希望子孙后代也有机会看到老虎。
If you have no central brain, can you learn how to see and avoid bumping into things? Researchers have found that for jellyfish, this is no problem at all, said Smithsonian Magazine.
In the waters of the Caribbean, jellyfish avoid bumping into the roots of mangroves. The roots could hurt them, but the jellyfish carefully avoid them even when the water is not clear. So how do they do it?
Although they have no central brain, the jellyfish do have a nervous system. It's made of four main parts that look like hanging ropes. Each part has about 1,000 neurons (神经元) and six "simple" eyes. They let them see and avoid things and also help them find food. They even do this in dirty water that is hard to see. "They need to learn this," biologist Anders Garm said. "They have to learn, 'How is today's water quality? How is the contrast(明暗对比) changing today?'"
Garm and other scientists did a test to get the result. They put some jellyfish in a tank and lined the outside with stripes that looked like the mangroves. They found the jellyfish learnt in eight minutes not to bump into the tank. When there were no stripes, the jellyfish kept bumping into the tank. "This was because there was no visual cue(视觉提示). So they didn't learn anything," Jan Bielecki, one of the study's writers, explained. The result shows that the jellyfish can do associative learning and have short-term memory.
The findings may help scientists know the evolution(演变) of learning as scientists recently found a 508-million-year-old fossil(化石) of a jellyfish, reported Smithsonian Magazine.
回答下面 5 个问题,每题答案不超过 7 个词。
1. Why do jellyfish carefully avoid bumping into the roots of mangroves?
The roots could hurt them.

2. How many main parts does jellyfish's nervous system have?
Four.

3. How did scientists get the result that jellyfish learn to see and avoid things?
By doing a test.

4. What happened when there were no stripes outside the tank for jellyfish?
They kept bumping into the tank.

5. What do you think of jellyfish?
They are amazing.

答案:【解析】:本题主要考查阅读理解及信息提取能力。题目给出了一个关于水母的阅读材料,并要求根据材料内容回答五个问题。对于每个问题,我们需要从文章中找到相关的信息来得出答案。
1. 第一个问题问水母为什么要小心避免撞到红树的根,可以从文章第二段找到答案,文中提到“The roots could hurt them”,即这些根可能会伤害到它们。
2. 第二个问题问水母的神经系统有几个主要部分,可以从文章第三段找到答案,文中提到“the jellyfish do have a nervous system. It's made of four main parts”,即水母的神经系统由四个主要部分组成。
3. 第三个问题问科学家是如何得出水母学会看东西并避免碰撞的结果的,可以从文章第四段找到答案,文中提到科学家们进行了一个实验,通过观察水母在类似红树根的条纹环境中的行为变化,从而得出了这个结论。
4. 第四个问题问当水槽外面没有条纹时水母发生了什么,可以从文章第四段找到答案,文中提到“When there were no stripes, the jellyfish kept bumping into the tank.”,即当没有条纹时,水母不断地撞到水槽上。
5. 第五个问题问对水母的看法,这是一个开放性问题,可以根据文章内容和个人理解来回答。
【答案】:
1. The roots could hurt them.
2. Four.
3. By doing a test. / They did a test.
4. They kept bumping into the tank.
5. They are amazing / clever / interesting. (答案不唯一,合理即可)
解析:
翻译:
如果你没有中枢大脑,你能学会如何视物并避开障碍物吗?《史密森尼杂志》称,研究人员发现,对于水母来说,这根本不是问题。
在加勒比海的水域中,水母会避开红树的树根。这些树根可能会伤害到它们,但即使在水不清澈的时候,水母也会小心地避开它们。那么它们是如何做到的呢?
虽然水母没有中枢大脑,但它们确实有神经系统。它由四个看起来像悬挂绳索的主要部分组成。每个部分大约有1000个神经元和6只“简单的”眼睛。这些眼睛让它们能够视物、避开障碍物,还能帮助它们寻找食物。即使在难以视物的浑浊水域中,它们也能做到这些。生物学家安德斯·加姆说:“它们需要学习这些。它们必须了解,‘今天的水质如何?今天的明暗对比有什么变化?’”
加姆和其他科学家做了一项测试来得出结果。他们把一些水母放在一个水箱里,并在水箱外面贴上看起来像红树的条纹。他们发现水母在8分钟内就学会了不撞到水箱上。当没有条纹时,水母就会一直撞到水箱上。该研究的作者之一扬·别列茨基解释说:“这是因为没有视觉提示。所以它们什么也学不到。”这个结果表明,水母能够进行联想学习,并且有短期记忆。
《史密森尼杂志》报道称,这些发现可能有助于科学家了解学习的演变,因为科学家最近发现了一个有5.08亿年历史的水母化石。
回答以下5个问题,每题答案不超过7个词。
1. 水母为什么会小心避开红树的树根?______
2. 水母的神经系统有多少个主要部分?______
3. 科学家是如何得出水母学会视物和避开障碍物这一结论的?______
4. 当水箱外没有条纹时,水母发生了什么?______
5. 你觉得水母怎么样?______
上一页 下一页