零五网 全部参考答案 听读空间答案 2025年英语听读空间九年级全一册译林版加强版 第100页解析答案
阅读下列材料,从材料后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。
A
When I was growing up, I had an old neighbour named Dr Gibbs. He didn't look like any doctors I'd ever known. He never invited us to play in his yard, but he was a very kind person.
When Dr Gibbs wasn't saving lives, he was planting trees. He owned a large field and wanted to make it a forest.
The good doctor had some interesting ideas about planting trees. He never watered his new trees. Once I asked why. He said that watering plants spoiled(惯坏) them, and that if you watered them, each baby tree would grow weaker and weaker. So you had to make things difficult for them and weed(除去) out the weaker trees early on.
He talked about how watering trees made for shallow roots(浅根), and how trees that weren't watered had to grow deep roots in search of water under the earth by themselves. Deep roots were very important.
So he never watered his trees. He'd planted an oak and, instead of watering it every morning, he'd beaten it with a rolled-up newspaper. Smack! Slap! Pow! I asked him why he did that, and he said it was to get the tree's attention.
Dr Gibbs died a couple of years after I left home. Every now and then, I walk by his house and look at the trees that I watched him plant about twenty-five years ago. They're very tall, big and strong now. I planted some trees a few years back and watched them for a whole summer. After two years of too much care, they shake a lot whenever a cold wind blows.
Every night before I go to bed, I check on my two sons. Mostly I pray(祈祷) that their lives will be easy. But lately I've been thinking that it's time to change my prayer. I know my children are going to face difficulties. There is always a cold wind blowing somewhere, so what we need to do is pray for roots that reach deep into the brave heart, so when the rains fall and the winds blow, we can face them strongly and not be beaten down.
(
A
) 1. When Dr Gibbs said "weed out the weaker trees early on", what did he mean?
A. The weak trees would be easily discovered in the beginning.
B. The weak trees would be sent to his patients later.
C. He would not plant weak trees so early any more.
D. He would choose the weak trees to water earlier.
(
B
) 2. What can we know from the passage?
A. The writer beat his trees with a rolled-up newspaper.
B. The writer took too much care of his trees.
C. The writer didn't often water his trees.
D. The writer didn't have a large field.
(
C
) 3. The writer wants to change his prayer, hoping that .
A. his trees will be stronger than Dr Gibbs's
B. his sons will be better at planting trees
C. his sons will be able to face difficulties
D. his trees will not be beaten down
(
B
) 4. Which is the best title for the passage?
A. Watering trees B. Growing roots
C. A doctor and his neighbour D. Father and his children
答案:1. A
2. B
3. C
4. B
1. 根据He said that watering plants spoiled them, and that if you watered them, each baby tree would grow weaker and weaker, so you had to make things difficult for them and pick out the weaker trees early on.可知,此处他的意思是一些脆弱的树在开始时很容易被发现。
2. 第二题需要从文章中获取信息。文章中提到,作者自己种植树木时,过于关心,两年后,树木在冷风中摇曳。这说明作者过于照顾他的树木。
3. 第三题考查的是作者想要改变祈祷的内容。文章最后一段,作者提到他希望他的儿子能面对困难,有深入勇敢心灵的根,这样当风雨来临时,他们能坚强面对,不被打败。
4. 第四题要求选择最佳标题。文章主要讲述了种植树木和孩子教育的故事,强调的是根的重要性,因此"Growing roots"是最佳标题。
解析:
翻译:
阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
在我成长的过程中,我有一位名叫吉布斯医生的老邻居。他看起来和我认识的任何医生都不一样。他从不邀请我们去他的院子里玩,但他是一个非常善良的人。
当吉布斯医生不救人的时候,他就在种树。他拥有一大片田地,想把它变成一片森林。
这位好医生对于种树有一些有趣的想法。他从不给他的新树浇水。有一次我问他为什么。他说浇水会把植物惯坏,而且如果你给它们浇水,每一棵小树都会变得越来越弱。所以你必须给它们制造困难,并且尽早除去较弱的树。
他谈到浇水是如何导致树根变浅的,以及没有被浇水的树是如何必须自己扎根深处去地下寻找水源的。深根非常重要。
所以他从不给他的树浇水。他种了一棵橡树,他没有每天早上给它浇水,而是用一张卷起来的报纸打它。啪!拍!砰!我问他为什么要那样做,他说那是为了引起树的注意。
我离开家几年后,吉布斯医生去世了。我时常路过他的房子,看着那些大约25年前我看着他种下的树。现在它们非常高大、粗壮且坚固。几年前我种了一些树,并且观察了它们一整个夏天。在过多的照料两年之后,每当寒风吹来,它们就会剧烈摇晃。
每天晚上睡觉前,我都会看看我的两个儿子。大多数时候我祈祷他们的生活将会一帆风顺。但最近我一直在想,是时候改变我的祈祷了。我知道我的孩子们将会面临困难。总有寒风吹拂的地方,所以我们需要做的是祈祷他们能拥有深入勇敢内心的根,这样当风雨来袭时,我们就能坚强地面对它们,而不会被打倒。
( )1. 当吉布斯医生说“尽早除去较弱的树”时,他是什么意思?
A. 较弱的树一开始会很容易被发现。
B. 较弱的树之后会被送给他的病人。
C. 他不会再这么早种较弱的树了。
D. 他会更早地选择较弱的树来浇水。
( )2. 从这篇文章中我们能知道什么?
A. 作者用一张卷起来的报纸打他的树。
B. 作者对他的树照料得太多了。
C. 作者不常给他的树浇水。
D. 作者没有一大片田地。
( )3. 作者想要改变他的祈祷,希望______。
A. 他的树会比吉布斯医生的树更粗壮
B. 他的儿子们会更擅长种树
C. 他的儿子们能够面对困难
D. 他的树不会被打倒
( )4. 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 给树浇水
B. 扎根生长
C. 一位医生和他的邻居
D. 父亲和他的孩子
上一页 下一页