七、阅读表达。(2025·江苏无锡天一实验中学期中)
阅读短文,回答下列问题。
Fiona was a popular girl at school. She was smart and funny. From an early age, she tried to be kind and friendly to everyone. She invited(邀请) all her classmates to her birthday party. She gave gifts to everybody. She was very busy because she had many friends. She felt very lucky. But everything changed(改变) on National Friendship Day. On that day, at school, everyone had to give three gifts to their three best friends. Fiona enjoyed choosing three from all her friends. However, after giving the three gifts, Fiona didn't get one! Even Lily, a girl who played with her every day, didn't give her a gift.
When she got home that day, Fiona told her mother what had happened. Her mother patted her and said, "You can't buy friends with a smile or a few good words. For most of your classmates, you're only a playmate(玩伴). If you want true friends, you should really care about your friends."
That night, Fiona thought about her mother's words. Then she thought that her mother always helped her and stayed with her at anytime. Until that moment, Fiona knew the meaning (含义) of true friends.
注:每题答案不超过5个词。
1. Who did Fiona invite to her birthday party?
2. Why was Fiona very busy?
3. How many gifts did Fiona get on National Friendship Day?
4. What should people do if they want true friends?
5. What did Fiona know after talking with her mother?
阅读短文,回答下列问题。
Fiona was a popular girl at school. She was smart and funny. From an early age, she tried to be kind and friendly to everyone. She invited(邀请) all her classmates to her birthday party. She gave gifts to everybody. She was very busy because she had many friends. She felt very lucky. But everything changed(改变) on National Friendship Day. On that day, at school, everyone had to give three gifts to their three best friends. Fiona enjoyed choosing three from all her friends. However, after giving the three gifts, Fiona didn't get one! Even Lily, a girl who played with her every day, didn't give her a gift.
When she got home that day, Fiona told her mother what had happened. Her mother patted her and said, "You can't buy friends with a smile or a few good words. For most of your classmates, you're only a playmate(玩伴). If you want true friends, you should really care about your friends."
That night, Fiona thought about her mother's words. Then she thought that her mother always helped her and stayed with her at anytime. Until that moment, Fiona knew the meaning (含义) of true friends.
注:每题答案不超过5个词。
1. Who did Fiona invite to her birthday party?
All her classmates.
2. Why was Fiona very busy?
Because she had many friends.
3. How many gifts did Fiona get on National Friendship Day?
None.
4. What should people do if they want true friends?
Care about their friends.
5. What did Fiona know after talking with her mother?
The meaning of true friends.
答案:1. All her classmates. 2. Because she had many friends. 3. None. 4. Care about their friends. 5. The meaning of true friends.
解析:
翻译:
七、阅读表达。(2025·江苏无锡天一实验中学期中)
阅读短文,回答下列问题。
菲奥娜在学校是个受欢迎的女孩。她既聪明又有趣。从很小的时候起,她就努力对每个人都友善亲切。她邀请所有同学参加她的生日派对。她给每个人都送礼物。她很忙,因为她有很多朋友。她觉得自己很幸运。但在全国友谊日那天,一切都改变了。那天在学校,每个人都必须给他们的三个最好的朋友送三份礼物。菲奥娜很乐意从她所有的朋友中选出三个。然而,送了三份礼物后,菲奥娜一份礼物都没收到!甚至连每天和她一起玩的莉莉也没给她送礼物。
那天回到家,菲奥娜把发生的事告诉了妈妈。妈妈拍了拍她,说:“你不能用一个微笑或几句好话就买到朋友。对你的大多数同学来说,你只是个玩伴。如果你想要真正的朋友,你应该真正关心你的朋友。”
那天晚上,菲奥娜思考着妈妈的话。然后她想到妈妈总是帮助她,随时都陪着她。直到那一刻,菲奥娜才明白真正的朋友的含义。
注:每题答案不超过5个词。
1. 菲奥娜邀请谁参加她的生日派对?
2. 菲奥娜为什么很忙?
3. 菲奥娜在全国友谊日收到了多少份礼物?
4. 如果人们想要真正的朋友,应该怎么做?
5. 和妈妈交谈后,菲奥娜知道了什么?
七、阅读表达。(2025·江苏无锡天一实验中学期中)
阅读短文,回答下列问题。
菲奥娜在学校是个受欢迎的女孩。她既聪明又有趣。从很小的时候起,她就努力对每个人都友善亲切。她邀请所有同学参加她的生日派对。她给每个人都送礼物。她很忙,因为她有很多朋友。她觉得自己很幸运。但在全国友谊日那天,一切都改变了。那天在学校,每个人都必须给他们的三个最好的朋友送三份礼物。菲奥娜很乐意从她所有的朋友中选出三个。然而,送了三份礼物后,菲奥娜一份礼物都没收到!甚至连每天和她一起玩的莉莉也没给她送礼物。
那天回到家,菲奥娜把发生的事告诉了妈妈。妈妈拍了拍她,说:“你不能用一个微笑或几句好话就买到朋友。对你的大多数同学来说,你只是个玩伴。如果你想要真正的朋友,你应该真正关心你的朋友。”
那天晚上,菲奥娜思考着妈妈的话。然后她想到妈妈总是帮助她,随时都陪着她。直到那一刻,菲奥娜才明白真正的朋友的含义。
注:每题答案不超过5个词。
1. 菲奥娜邀请谁参加她的生日派对?
2. 菲奥娜为什么很忙?
3. 菲奥娜在全国友谊日收到了多少份礼物?
4. 如果人们想要真正的朋友,应该怎么做?
5. 和妈妈交谈后,菲奥娜知道了什么?