五、阅读短文,回答问题
Nowadays,we have kinds of technologies(科技)to protect us from different disasters. We even know where and when some disasters,like the typhoon and the flood,will hit. While most of the new technologies are far away from us,some around us can help people in disasters.
The drone(无人机)is one of them. It can be used to send food and water when a natural disaster happens. Very often the buildings are too dangerous for rescue(救援)teams to get in. They can make the drones fly into the buildings to search for those who are still alive first. The drones are also a useful tool for firemen,helping them find and fight wildfires. In some faraway places,drones are the fastest way to send medicine to people in need.
Social media(社交媒体)is also a useful tool when it comes to natural disasters. With it,people can know about the natural disasters before they hit. And some social media platforms(平台)allow people to mark themselves as safe after disasters,so others can know their situations.
Social media is also a place for up-to-date(最新的)news,so people can learn what is going on in the disaster areas. Besides,many social media platforms allow people to raise money for those in disaster areas. The money will help them get back to normal(正常的)life as soon as possible. For example,livestreaming(直播)is one of the most popular social media platform. It helped raise a lot of money for Henan after the flood in 2021.
These technologies can help when there is a natural disaster,but we still need to prepare necessary tools and learn important skills to protect ourselves.
前 4 题每题的答案不超过 10 个词,第 5 题的答案词数不限。
1. How many kinds of technologies are talked about in the passage?
2. What can the drones do after disasters?
3. What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to(指的是)?
4. How did livestreaming help Henan after the flood?
5. What other technologies do you think can help us in disasters?
Nowadays,we have kinds of technologies(科技)to protect us from different disasters. We even know where and when some disasters,like the typhoon and the flood,will hit. While most of the new technologies are far away from us,some around us can help people in disasters.
The drone(无人机)is one of them. It can be used to send food and water when a natural disaster happens. Very often the buildings are too dangerous for rescue(救援)teams to get in. They can make the drones fly into the buildings to search for those who are still alive first. The drones are also a useful tool for firemen,helping them find and fight wildfires. In some faraway places,drones are the fastest way to send medicine to people in need.
Social media(社交媒体)is also a useful tool when it comes to natural disasters. With it,people can know about the natural disasters before they hit. And some social media platforms(平台)allow people to mark themselves as safe after disasters,so others can know their situations.
Social media is also a place for up-to-date(最新的)news,so people can learn what is going on in the disaster areas. Besides,many social media platforms allow people to raise money for those in disaster areas. The money will help them get back to normal(正常的)life as soon as possible. For example,livestreaming(直播)is one of the most popular social media platform. It helped raise a lot of money for Henan after the flood in 2021.
These technologies can help when there is a natural disaster,but we still need to prepare necessary tools and learn important skills to protect ourselves.
前 4 题每题的答案不超过 10 个词,第 5 题的答案词数不限。
1. How many kinds of technologies are talked about in the passage?
Two.
2. What can the drones do after disasters?
Search for people who are still alive.
3. What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to(指的是)?
The social media.
4. How did livestreaming help Henan after the flood?
It helped raise a lot of money.
5. What other technologies do you think can help us in disasters?
Small robots can enter the earthquake area to search for trapped people.
答案:1. Two.
2. Search for people who are still alive.
3. The social media.
4. It helped raise a lot of money.
5. Small robots can enter the earthquake area to search for trapped people.
2. Search for people who are still alive.
3. The social media.
4. It helped raise a lot of money.
5. Small robots can enter the earthquake area to search for trapped people.
解析:
翻译:
五、阅读短文,回答问题
如今,我们有各种各样的科技来保护我们免受不同灾害的侵害。我们甚至能知道一些灾害,比如台风和洪水,会在何时何地来袭。虽然大多数新技术离我们很遥远,但我们身边的一些技术能在灾害中帮助人们。
无人机就是其中之一。当自然灾害发生时,它可以用来运送食物和水。很多时候,建筑物对于救援队来说太危险了,无法进入。他们可以让无人机飞进建筑物,先搜寻那些还活着的人。无人机对于消防员来说也是一个有用的工具,能帮助他们发现并扑灭野火。在一些偏远地区,无人机是向有需要的人运送药品的最快方式。
当涉及到自然灾害时,社交媒体也是一个有用的工具。有了它,人们可以在自然灾害来袭之前了解到相关情况。而且一些社交媒体平台允许人们在灾害后标记自己为安全状态,这样其他人就能知道他们的情况。
社交媒体也是获取最新新闻的地方,所以人们可以了解到灾区正在发生什么。此外,许多社交媒体平台允许人们为灾区的人们筹款。这些钱将帮助他们尽快恢复正常生活。例如,直播是最受欢迎的社交媒体平台之一。在2021年洪水之后,它为河南筹集了大量资金。
这些技术在发生自然灾害时能提供帮助,但我们仍然需要准备必要的工具并学习重要的技能来保护自己。
前4题每题的答案不超过10个词,第5题的答案词数不限。
1. 文章中谈到了几种技术?______
2. 灾害发生后无人机能做什么?______
3. 第3段中划线的“it”指的是什么?______
4. 洪水过后直播是如何帮助河南的?______
5. 你认为还有哪些技术能在灾害中帮助我们?______
五、阅读短文,回答问题
如今,我们有各种各样的科技来保护我们免受不同灾害的侵害。我们甚至能知道一些灾害,比如台风和洪水,会在何时何地来袭。虽然大多数新技术离我们很遥远,但我们身边的一些技术能在灾害中帮助人们。
无人机就是其中之一。当自然灾害发生时,它可以用来运送食物和水。很多时候,建筑物对于救援队来说太危险了,无法进入。他们可以让无人机飞进建筑物,先搜寻那些还活着的人。无人机对于消防员来说也是一个有用的工具,能帮助他们发现并扑灭野火。在一些偏远地区,无人机是向有需要的人运送药品的最快方式。
当涉及到自然灾害时,社交媒体也是一个有用的工具。有了它,人们可以在自然灾害来袭之前了解到相关情况。而且一些社交媒体平台允许人们在灾害后标记自己为安全状态,这样其他人就能知道他们的情况。
社交媒体也是获取最新新闻的地方,所以人们可以了解到灾区正在发生什么。此外,许多社交媒体平台允许人们为灾区的人们筹款。这些钱将帮助他们尽快恢复正常生活。例如,直播是最受欢迎的社交媒体平台之一。在2021年洪水之后,它为河南筹集了大量资金。
这些技术在发生自然灾害时能提供帮助,但我们仍然需要准备必要的工具并学习重要的技能来保护自己。
前4题每题的答案不超过10个词,第5题的答案词数不限。
1. 文章中谈到了几种技术?______
2. 灾害发生后无人机能做什么?______
3. 第3段中划线的“it”指的是什么?______
4. 洪水过后直播是如何帮助河南的?______
5. 你认为还有哪些技术能在灾害中帮助我们?______