零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第113页解析答案
一、完形填空
Have you seen the guitar-playing of a man born with no arms? The musician who was born without arms is showing his guitar-playing skills in a short documentary video. In the video he plays the instrument with his (
B
).
Mark Goffeney,46,of San Diego,who is (
B
) as "Big Toe" because of the way he plays the guitar,shows how he became a talented performer(表演者) despite(尽管) his (
A
). "I first took up(开始喜欢) the (
C
) when I was nine,after my father brought home a beat-up guitar with only four strings(弦). My first guitar came from some place like a landfill(垃圾场)," says Mark,who adds that he became (
A
) about becoming a musician at age 12.
Mark devoted every waking hour to searching his town and trying to join a band(乐队),but ran into (
B
) because he has no arms. So he started his own rock band,called Wicked Misfit,and began giving shows in California.
Things were (
C
) hard for Mark at first. But everything (
C
) when he started playing music from the heart.
"When I started playing music to make money to provide my family (
D
) a better life,everything started feeling good and working out for me," he also shares.
Today,Mark performs with his band,Big Toe,and also becomes a street-performer in California,where he makes quite good money (
D
) by passers-by(路人).
答案:【解析】:
这是一道英语完形填空题,主要考查学生对上下文的理解、词汇辨析以及语法运用能力。文章讲述了一个天生没有手臂的音乐家Mark Goffeney如何用脚弹奏吉他并成为表演者的故事。
1. 题目要求选择他用哪个部位弹奏吉他,根据文章内容可知他用脚弹奏,因此选择B。
2. 题目考查固定搭配,be known as意为“被称为”,因此选择B。
3. 题目要求选择描述Mark身体状况的词,根据文章可知他天生没有手臂,即身体有残疾,因此选择A。
4. 题目要求选择Mark九岁时开始喜欢的东西,根据文章可知他九岁时开始喜欢吉他,因此选择C。
5. 题目要求选择描述Mark12岁时对成为音乐家态度的词,根据文章可知他变得认真起来,因此选择A。
6. 题目要求选择描述Mark在寻找乐队时遇到的东西,根据文章可知他遇到了困难,因此选择B。
7. 题目要求选择描述事情对Mark来说有多难的词,根据文章可知事情对他来说尤其难,因此选择C。
8. 题目要求选择描述事情发生变化的词,根据文章可知当他开始用心演奏音乐时,一切都变了,因此选择C。
9. 题目考查固定搭配,provide sb. with sth.意为“为某人提供某物”,因此选择D。
10. 题目要求选择描述Mark如何赚钱的词,根据文章可知他的钱是路人捐赠的,因此选择D。
【答案】:
1. B;2. B;3. A;4. C;5. A;6. B;7. C;8. C;9. D;10. D。
解析:
翻译:
### 一、完形填空
你见过一个天生没有手臂的人弹吉他吗?这位天生没有手臂的音乐家正在一部短纪录片中展示他的吉他演奏技巧。在视频中,他用他的$\boldsymbol{1}$弹奏乐器。
46岁的马克·戈夫尼来自圣地亚哥,由于他弹吉他的方式,他被$\boldsymbol{2}$为“大脚趾”。他展示了尽管有$\boldsymbol{3}$,他是如何成为一名有才华的表演者的。“我九岁的时候第一次开始喜欢上这种$\boldsymbol{4}$,当时我父亲带回家一把破旧的只有四根弦的吉他。我的第一把吉他来自像垃圾场之类的地方,”马克说,他还补充道,他在12岁时就对成为一名音乐家变得$\boldsymbol{5}$了。
马克把醒着的每一个小时都用来在他的镇上寻找机会并试图加入一个乐队,但由于他没有手臂,他遇到了$\boldsymbol{6}$。所以他组建了自己的摇滚乐队,名为“邪恶的不合群者”,并开始在加利福尼亚州进行演出。
一开始,马克的日子$\boldsymbol{7}$艰难。但当他开始用心演奏音乐时,一切都$\boldsymbol{8}$了。
“当我开始演奏音乐来赚钱,为我的家人$\boldsymbol{9}$更好的生活时,一切都开始感觉良好,对我来说也都进展顺利,”他还分享道。
如今,马克和他的乐队“大脚趾”一起表演,同时也在加利福尼亚州成为了一名街头表演者,在那里他从路人那里$\boldsymbol{10}$到了相当多的钱。
( )1. A. 手指 B. 脚 C. 手 D. 手臂
( )2. A. 服务 B. 知晓;以……而闻名 C. 选择 D. 对待
( )3. A. 残疾 B. 勇气 C. 信任 D. 痛苦
( )4. A. 视频 B. 梦想 C. 乐器 D. 想法
( )5. A. 认真的;严肃的 B. 好奇的 C. 自信的 D. 怀疑的
( )6. A. 机会 B. 困难 C. 活动 D. 评论
( )7. A. 确切地 B. 正确地 C. 尤其;特别 D. 几乎不
( )8. A. 形成 B. 发生 C. 改变 D. 停止
( )9. A. 为了 B. 没有 C. 在……里面 D. 和……一起;为……提供
( )10. A. 筹集;获得 B. 交换 C. 扔 D. 捐赠
二、阅读理解
"Art is long,life is short," was from Japanese composer and musician Ryuichi Sakamoto,who passed away at the age of 71,on March 28,2023.
Sakamoto showed great interest in music when he was a little boy. He began studying composition(作曲)at 11 and learned music in college. He was always interested in sounds around him. When he was a high school student in Tokyo,he would ride the train and enjoy himself by listening to the sounds it made.

In 1978,he formed a music group called Yellow Magic Group. He made songs that influenced early hip-hop and techno. But what made Sakamoto world-famous was his film music. In 1983,he composed the music for the movie Merry Christmas Mr Lawrence(《圣诞快乐,劳伦斯先生》)and acted in it as well. His film score for The Last Emperor(《末代皇帝》),in 1987,won him an Oscar,a Grammy,and a Golden Globe.
Sakamoto always paid close attention to the real world and human society. In 2020,he gave a music performance for Wuhan people who were going through a difficult time. He used Chinese-style instruments such as gongs(锣)and cymbals(钹)made in Wuhan to bring people strength and courage.
He also did some other great things. When visiting the earthquake area,he found an old piano. He repaired it and made it into a work of art by adding sensors(感应器)to the keys. The instrument then became a machine that made sounds from earthquake areas around the world. This was his way of reminding people to never forget the terrible disaster.
" ▲ We just don't usually hear them as music."
(
A
)1. Sakamoto's experience on the train showed that ______.
A. he was very interested in music B. he could compose with noises
C. he liked to take trains to travel D. he could be easily influenced
(
B
)2. Sakamoto became world-famous for ______.
A. his music group B. his film music
C. hip-hop and techno music D. his actions against earthquakes
(
D
)3. What words can we use to describe Sakamoto according to the passage?
A. Friendly and careful. B. Hard-working and strong-minded.
C. Patient and generous. D. Creative and warm-hearted.
(
D
)4. Which sentence can be put in the " ▲ " in the last paragraph?
A. There are many kinds of instruments. B. Everyone can be a musician.
C. Life is full of surprises. D. The world is full of sounds.
(
B
)5. What isn't included in the passage?
A. Sakamoto's achievements. B. How Sakamoto fought against his illness.
C. What Sakamoto was like. D. Whether Sakamoto is alive or not.
答案:【解析】:
1. 第一题是细节理解题,需要从文中找到Sakamoto在火车上的经历所表现出的特点。文中提到他小时候在东京上高中时,会坐火车并享受火车发出的声音,这表现出他对音乐非常感兴趣。
2. 第二题也是细节理解题,考查Sakamoto闻名世界的原因。文中明确提到“But what made Sakamoto world-famous was his film music.”,即他的电影音乐让他闻名世界。
3. 第三题是推理判断题,要根据文章内容描述Sakamoto的特点。从他创作各种风格的音乐、为电影配乐获奖、用音乐为武汉人鼓劲以及将旧钢琴改造成艺术品等行为,可以看出他富有创造力和热心。
4. 第四题是语句填空题,要根据上下文选择合适的句子。前文提到他关注现实世界和人类社会,利用各种声音创作音乐,后文说“我们只是通常不把它们当作音乐”,所以“世界充满了声音”符合语境。
5. 第五题是细节理解题,要判断文章中未提及的内容。文章提到了他的成就、他的为人以及他是否在世,但没有提及他如何与疾病作斗争。
【答案】:
1. A;
2. B;
3. D;
4. D;
5. B。
解析:
翻译:
### 二、阅读理解
“艺术千秋,人生朝露”,这句话出自日本作曲家、音乐家坂本龙一,他于2023年3月28日去世,享年71岁。
坂本龙一小时候就对音乐表现出极大的兴趣。他11岁开始学习作曲,大学时也学习音乐。他一直对身边的声音很感兴趣。当他还是东京的一名高中生时,他会乘坐火车,通过聆听火车发出的声音来享受时光。
1978年,他组建了一个名为“黄色魔法交响乐团”的音乐团体。他创作的歌曲影响了早期的嘻哈音乐和电子音乐。但让坂本龙一闻名世界的是他的电影配乐。1983年,他为电影《圣诞快乐,劳伦斯先生》创作了配乐,并且还在这部电影中出演。1987年,他为电影《末代皇帝》创作的电影配乐为他赢得了奥斯卡奖、格莱美奖和金球奖。
坂本龙一一直密切关注现实世界和人类社会。2020年,他为正经历困难时期的武汉人民举办了一场音乐演出。他使用武汉制造的锣、钹等具有中国风格的乐器,为人们带来力量和勇气。
他还做了一些其他很棒的事情。在访问地震灾区时,他发现了一架旧钢琴。他修复了这架钢琴,并通过在琴键上添加感应器,将它变成了一件艺术品。这架乐器随后变成了一台能发出世界各地地震灾区声音的机器。这是他提醒人们永远不要忘记那场可怕灾难的方式。
“______我们只是通常不会把它们当作音乐来听。”
1. 坂本龙一在火车上的经历表明______。
A. 他对音乐非常感兴趣
B. 他能用噪音作曲
C. 他喜欢坐火车旅行
D. 他很容易受影响
2. 坂本龙一因______而闻名世界。
A. 他的音乐团体
B. 他的电影配乐
C. 嘻哈和电子音乐
D. 他对抗地震的行动
3. 根据文章,我们可以用哪些词来描述坂本龙一?
A. 友好且细心的
B. 勤奋且意志坚强的
C. 有耐心且慷慨的
D. 有创造力且热心的
4. 下列哪个句子可以放在最后一段的“______”处?
A. 有很多种乐器。
B. 每个人都可以成为音乐家。
C. 生活充满惊喜。
D. 世界充满声音。
5. 文章中没有包含什么内容?
A. 坂本龙一的成就。
B. 坂本龙一是如何与疾病作斗争的。
C. 坂本龙一是个什么样的人。
D. 坂本龙一是否还在世。
上一页 下一页