零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第70页解析答案
四、阅读理解
One week,I finally managed to ask my parents to buy me a new football shirt for the school match. I was very excited and wore it to the training before the match,but I wished I hadn't done that! My new shirt was torn (破损的) after the training and only a tailor (裁缝) could help!
As I walked home worriedly,I saw a shop sign:All Kinds of Repairs and Services! I went inside at once. I looked around the shop and saw broken toys,broken chairs... I wondered if I was in the wrong place. Just at that moment,a man with white hair came up to me and said cheerfully,“Welcome! This is a repair shop and I can repair everything!”
“But... what I need is a tailor to deal with my football shirt.”
“You've come to the right place. I've been waiting a long time to repair a football shirt.”
“Really?” I held the shirt in my hands.
To my surprise,he took the shirt from me,put on glasses and sat down on the sofa with my shirt in his hands. “I guess you are a striker (前锋),” he smiled warmly. How could he know? The man gave me a wink (眨眼) and said calmly,“See that picture on the wall? That was me 30 years ago.”
I couldn't believe my eyes! He was Orhan,the famous footballer who was on the city team years ago! I told him I was playing for the school team and I had been his fan for years. I told him everything — my dream,my practice and even my dad's words. “Dad thinks I should be an engineer or a doctor.” I lowered my head.
“Follow your dream,choose a job you love and carry on.” The man smiled at me with his blue eyes. He patted (轻拍) me on the shoulder and put the shirt he had repaired in my bag.
Today I have become a footballer and I still keep that shirt in my closet.
(
C
)1. In which order did the boy's feelings change in the story?
A. surprised→encouraged→excited→worried
B. surprised→excited→worried→encouraged
C. excited→worried→surprised→encouraged
D. excited→surprised→encouraged→worried
(
B
)2. What can we infer(推断)from the underlined sentence in Paragraph 4?
A. The old man repaired football shirts as his job.
B. The old man had a special feeling for football shirts.
C. The old man was relaxed when he saw the football shirt.
D. The old man had waited a long time for the boy to come.
(
C
)3. What does the writer mainly want to tell us?
A. Two heads are better than one. B. Actions speak louder than words.
C. Work on your dream and you'll make it. D. All things are difficult before they are easy.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题目,主要考查学生对文章细节的理解和推理能力,以及对作者写作意图的把握。题目来源于译林版九年级上册的Unit 4 Growing up章节,主要围绕一个男孩的足球衫破损后寻找裁缝修补,最终得到著名足球运动员鼓励的故事展开。
1. 对于第一题,需要分析男孩在故事中的情感变化。根据文章内容,男孩一开始因为得到新足球衫而兴奋(excited),然后因为足球衫破损而担心(worried),接着因为遇到著名足球运动员而感到惊讶(surprised),最后得到鼓励(encouraged)。因此,正确答案是C。
2. 对于第二题,需要从第四段中的划线句子推断出老人的态度和情感。根据文章内容,“I've been waiting a long time to repair a football shirt.”这句话表明老人对足球衫有特殊的感情,因此可以推断出B选项“老人对足球衫有特殊的感情”是正确的。
3. 对于第三题,需要理解作者的写作意图。文章主要讲述了一个男孩在追求足球梦想的过程中遇到困难,但最终得到著名足球运动员的鼓励和帮助,坚持自己的梦想并实现的故事。因此,作者主要想告诉我们的是要努力追求自己的梦想,就会实现它,即C选项“Work on your dream and you'll make it.”
【答案】:
1. C
2. B
3. C
解析:
翻译:
### 四、阅读理解
有一周,我终于成功让父母给我买了一件参加学校比赛的新足球衫。我非常兴奋,在比赛前的训练时就穿上了它,但我真希望我没那么做!训练结束后,我的新球衣破损了,只有裁缝能帮忙修复它!
当我忧心忡忡地走回家时,我看到一个店铺招牌:各类维修及服务!我立刻走了进去。我环顾了一下店铺,看到了破损的玩具、破损的椅子……我怀疑自己是不是来错地方了。就在这时,一个白发男子向我走来,兴高采烈地说:“欢迎!这是一家维修店,我能修理任何东西!”
“但是……我需要的是一个裁缝来处理我的足球衫。”
“你来得正是地方。我等了很久来修理一件足球衫了。”
“真的吗?”我把衬衫拿在手里。
令我惊讶的是,他从我手里接过衬衫,戴上眼镜,手里拿着我的衬衫坐在沙发上。“我猜你是个前锋,”他热情地笑着。他怎么会知道?那个男人对我眨了眨眼,平静地说:“看到墙上的那张照片了吗?那是30年前的我。”
我简直不敢相信自己的眼睛!他是奥尔汗,多年前市队的著名足球运动员!我告诉他我正在为校队效力,而且我多年来一直是他的球迷。我把一切都告诉了他——我的梦想、我的训练,甚至我爸爸的话。“爸爸认为我应该成为一名工程师或者医生。”我低下头。
“追随你的梦想,选择一份你热爱的工作并坚持下去。”那个男人用他的蓝眼睛微笑着看着我。他拍了拍我的肩膀,把他修好的衬衫放进了我的包里。
如今我已经成为了一名足球运动员,我仍然把那件衬衫放在我的衣柜里。
( )1. 在这个故事中,男孩的情绪变化顺序是怎样的?
A. 惊讶→受鼓舞→兴奋→担忧
B. 惊讶→兴奋→担忧→受鼓舞
C. 兴奋→担忧→惊讶→受鼓舞
D. 兴奋→惊讶→受鼓舞→担忧
( )2. 从第4段的划线句子中我们可以推断出什么?
A. 这位老人的工作是修理足球衫。
B. 这位老人对足球衫有一种特殊的情感。
C. 这位老人看到足球衫时很放松。
D. 这位老人等这个男孩来等了很久。
( )3. 作者主要想告诉我们什么?
A. 三个臭皮匠,顶个诸葛亮。
B. 行动胜于言语。
C. 为你的梦想努力,你会实现它。
D. 凡事必先难后易。
上一页 下一页