零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第88页解析答案
四、阅读理解
Mark Twain,as we all know,was a world-famous writer. He was best known for having created the characters Tom Sawyer and Huckleberry Finn. But in his lifetime,Twain was almost as famous as a public speaker as he was a writer.
In 1866,Twain was an unknown reporter. He wrote travel articles for newspapers and hadn't published any major work. Later that year,Twain travelled to Hawaii. While he was on the island,he wrote about his adventures(冒险)for newspapers in California. His writings drew public interest. After he got back,Twain was invited to give a speech about his experiences in Hawaii. His sudden popularity shocked(震惊)him. He wrote about his first speech in his book Roughing It:“I felt so nervous ... I pretended(假装)to be ill.” However,that first speech was a great success.
Hundreds of public speeches across California then followed. They all focused on Twain's adventures in Hawaii. Twain did not read from his writings when he gave a speech. He always had his audience(观众)in mind and carefully prepared for each of his speeches. Twain was not a professional(专业的)speaker,but he tried to entertain(使快乐)his audience. He talked about the customs(风俗)and habits in Hawaii in a funny way. As his curtain fell,Twain jokingly apologized(道歉)for having so many people spend time listening to him. “But I need the money!” he would say. The audience would always give Twain a big round of applause(鼓掌). People loved his humour so much that no matter where he went,he could fill a hall.
After his 1866 speech tour,Twain published The Innocents Abroad,a book about his travels in Europe. Slowly,his fame(名声)grew across the United States.
By 1872,Twain had become tired of doing speech tours. He hoped that he would soon be able to retire(退休)from having to give these speeches. However,his public appearances greatly helped his book sales,so he returned to the stage(舞台)again and again. Twain didn't stop giving speeches until the late 1890s.
(
D
)1. We can learn from the article that before his first speech,Twain felt ______.
A. confident B. excited C. sad D. worried
(
D
)2. According to the article,Twain's speeches were ______.
① funny ② boring ③ long ④ popular
A. ①② B. ②③ C. ③④ D. ①④
(
C
)3. Twain's book The Innocents Abroad is mainly about ______.
A. his first speech B. his travels in Hawaii
C. his travels in Europe D. his speech tours around the US
(
B
)4. Although Twain wanted to retire,he kept giving speeches because ______.
A. he wanted to meet his readers B. he wanted to sell more of his books
C. he wanted to get some ideas for new books D. he could make lots of money through his speeches
Unit 5 Exercise 5 Integrated skills & Study skills
答案:【解析】:本题主要考查了阅读理解的能力,包括细节理解、主旨大意等。题目给出了关于Mark Twain的生平事迹的一段文章,并基于文章内容提出了四个问题。对于每个问题,我们需要通过阅读文章,找到与问题相关的信息,然后进行分析和判断。
1. 第一题考查的是Twain在第一次演讲前的感受,我们可以通过文章中找到相关信息“I felt so nervous ... I pretended(假装)to be ill.”,说明他感到很紧张,甚至假装生病,因此可以判断他感到担忧,选项D正确。
2. 第二题考查的是Twain演讲的特点,通过文章中的描述“He talked about the customs(风俗)and habits in Hawaii in a funny way.”以及“People loved his humour so much that no matter where he went,he could fill a hall.”,可以看出他的演讲有趣且受欢迎,因此选项D正确。
3. 第三题考查的是Twain的书《The Innocents Abroad》的主要内容,通过文章中的描述“After his 1866 speech tour,Twain published The Innocents Abroad,a book about his travels in Europe.”,可以看出这本书主要是关于他在欧洲的旅行,因此选项C正确。
4. 第四题考查的是Twain为什么在想要退休的情况下还继续演讲,通过文章中的描述“However,his public appearances greatly helped his book sales,so he returned to the stage(舞台)again and again.”,可以看出他继续演讲是为了帮助销售他的书,因此选项B正确。
【答案】:1. D;2. D;3. C;4. B
解析:
翻译:
### 四、阅读理解
众所周知,马克·吐温是一位举世闻名的作家。他因塑造了汤姆·索亚和哈克贝利·费恩这两个角色而广为人知。但在他的一生中,吐温作为公众演说家的名气几乎和他作为作家的名气一样大。
1866年,吐温还是一名不知名的记者。他为报纸撰写旅游文章,还没有发表过任何重要作品。那年晚些时候,吐温前往夏威夷。在岛上的时候,他为加利福尼亚的报纸撰写关于自己冒险经历的文章。他的作品引起了公众的兴趣。回来后,吐温被邀请就他在夏威夷的经历发表演讲。他的突然走红让他很震惊。他在自己的书《苦行记》中写道他的第一次演讲:“我感到非常紧张……我假装生病了。”然而,第一次演讲非常成功。
随后,他在加利福尼亚各地进行了数百场公开演讲。这些演讲都围绕着吐温在夏威夷的冒险经历展开。吐温演讲时从不照读自己的作品。他总是把观众放在心上,并且为每一次演讲都精心准备。吐温不是一名专业的演说家,但他努力让他的观众感到快乐。他以一种有趣的方式谈论夏威夷的风俗习惯。当他的演讲结束时,吐温会开玩笑地为让这么多人花时间听他演讲而道歉。“但我需要钱!”他会这么说。观众总会给吐温热烈的掌声。人们非常喜欢他的幽默,以至于无论他走到哪里,他都能让礼堂座无虚席。
1866年的演讲之旅结束后,吐温出版了《傻子出国记》,这是一本关于他欧洲旅行的书。慢慢地,他的名声在美国各地传播开来。
到1872年,吐温已经厌倦了演讲之旅。他希望自己很快就能从不得不做这些演讲的工作中退休。然而,他的公开露面极大地促进了他的书籍销售,所以他一次又一次地回到演讲的舞台。直到19世纪90年代末,吐温才停止演讲。
1. 从文章中我们可以了解到,在他的第一次演讲之前,吐温感到______。
A. 自信的
B. 兴奋的
C. 悲伤的
D. 担忧的
2. 根据文章,吐温的演讲是______。
① 有趣的
② 无聊的
③ 漫长的
④ 受欢迎的
A. ①②
B. ②③
C. ③④
D. ①④
3. 吐温的书《傻子出国记》主要是关于______。
A. 他的第一次演讲
B. 他在夏威夷的旅行
C. 他在欧洲的旅行
D. 他在美国各地的演讲之旅
4. 尽管吐温想要退休,但他还是继续演讲,因为______。
A. 他想见他的读者
B. 他想卖出更多他的书
C. 他想为新书获得一些灵感
D. 他可以通过演讲赚很多钱
### 第五单元 练习5 综合技能&学习技能
上一页 下一页