零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第163页解析答案
B
“Can I have a glass of hot water?” This is a very common (常见的) question in a restaurant. For many Chinese people, nothing is more common than drinking hot water every day. However, the simple habit is like a mystery (谜) to people from other countries.
For many Westerners, the idea of drinking hot water is very strange. However, most Chinese people think the American people's habit of drinking ice water is also strange and even unhealthy. Some old people take a tea kettle (茶壶) when they travel. Doctors of traditional Chinese medicine are encouraging (鼓励) more people to take on the habit of drinking hot water, especially for women.
But in Western countries, drinking hot water isn't common. Westerners often have drinks with ice, not just on hot days, but almost every day.
There is a story online about a British man, who had been in Beijing for over five years. He visited a local cafe when going back to England. He asked for a glass of hot water in a British accent (口音). But this request (要求) surprised the waitress. “To... to... to drink?” she doubted. Finally, the man received the hot water but felt cold stares (凝视) from every corner of the cafe.
Westerners wonder why Chinese people drink hot water as Chinese are wondering why Westerners drink cold water. This cultural difference is not a simple problem, but related to history, culture and science.
As a matter of fact, many teenagers in China now depend on bottled water for daily drinking. With the younger generation (一代人) growing up, will drinking hot water become a less popular life habit? Who knows?
(
D
) 4. What do most Chinese think of drinking ice water from the passage?
A. Common and healthy. B. Strange but healthy.
C. Common but unhealthy. D. Strange and unhealthy.
(
C
) 5. What's the meaning of the underlined part in the fourth paragraph?
A. Other people in the restaurant were angry at the man's request.
B. Other people in the restaurant laughed at the man.
C. Other people in the restaurant thought the man's request strange.
D. Other people in the restaurant were interested in the man's request.
(
D
) 6. What's the writer's attitude (态度) towards Chinese teenagers drinking bottled water?
A. Against. B. Supportive. C. Doubtful. D. Unclear.
答案:【解析】:本题主要考查了阅读理解的能力,包括细节理解、词义猜测和作者态度判断。
对于第4题,需要找到文中关于中国人对喝冰水看法的描述,然后对比选项,选出最符合的答案。
对于第5题,需要理解第四段中划线部分的意思,根据上下文推测其含义,然后对比选项,选出最符合的答案。
对于第6题,需要理解作者对中国青少年喝瓶装水的态度,通过文中的描述和语境,判断作者的态度,然后对比选项,选出最符合的答案。
【答案】:
4. D。根据文中的描述“However, most Chinese people think the American people's habit of drinking ice water is also strange and even unhealthy.”可知,大多数中国人认为喝冰水是奇怪且不健康的,因此选择D选项,即“Strange and unhealthy”。
5. C。第四段中划线部分描述了英国男子在咖啡馆要求喝热水时,女服务员和其他顾客的反应,他们感到惊讶和疑惑,因此可以推断出他们认为这个要求很奇怪,选择C选项,即“Other people in the restaurant thought the man's request strange.”。
6. D。文中并未明确表述作者对中国青少年喝瓶装水的态度,只是提出了一个问题:“With the younger generation growing up, will drinking hot water become a less popular life habit? Who knows?”因此作者的态度是不明确的,选择D选项,即“Unclear”。
解析:
翻译:
### B
“我可以要一杯热水吗?”这在餐馆里是一个非常常见的问题。对许多中国人来说,没有什么比每天喝热水更平常的了。然而,这个简单的习惯对其他国家的人来说就像一个谜。
对许多西方人来说,喝热水的想法很奇怪。然而,大多数中国人认为美国人喝冰水的习惯也很奇怪,甚至不健康。一些老人旅行时会带着茶壶。中医医生鼓励更多的人养成喝热水的习惯,尤其是女性。
但在西方国家,喝热水并不常见。西方人经常喝加冰的饮料,不仅在炎热的日子里,而且几乎每天都是如此。
网上有一个关于一个英国人的故事,他在北京已经待了五年多。回到英国后,他去了当地的一家咖啡馆。他用英国口音要了一杯热水。但这个要求让女服务员很惊讶。“用……用……用这个喝?”她怀疑地问。最后,这个人得到了热水,但却感受到了咖啡馆各个角落投来的冷漠目光。
西方人想知道中国人为什么喝热水,就像中国人想知道西方人为什么喝冷水一样。这种文化差异不是一个简单的问题,而是与历史、文化和科学有关。
事实上,现在中国的许多青少年日常饮水都依赖瓶装水。随着年轻一代的成长,喝热水会成为一种不太流行的生活习惯吗?谁知道呢?
4. 从文章中看,大多数中国人对喝冰水有什么看法?
A. 常见且健康。
B. 奇怪但健康。
C. 常见但不健康。
D. 奇怪且不健康。
5. 第四段中划线部分是什么意思?
A. 餐馆里的其他人对这个人的要求很生气。
B. 餐馆里的其他人嘲笑这个人。
C. 餐馆里的其他人认为这个人的要求很奇怪。
D. 餐馆里的其他人对这个人的要求很感兴趣。
6. 作者对中国青少年饮用瓶装水的态度是什么?
A. 反对。
B. 支持。
C. 怀疑。
D. 不清楚。
上一页 下一页