零五网 全部参考答案 创新优化学案 2025年创新优化学案九年级英语上册译林版 第181页解析答案
D
China Daily's digital employee(员工)Yuanxi and Dunhuang Mogao Grottoes' official virtual cartoon character(敦煌莫高窟官方虚拟卡通人物)Jiayao together introduced an interactive digital platform(数字化互动平台)that hosts a digital copy of the Mogao Grottoes' Library Cave to the world. The Library Cave in Mogao Grottoes was discovered in 1900,with more than 60 000 cultural relics(文物)from the 4th century to the 11th century unearthed(出土). It was one of the most important discoveries in the 20th century.
The platform was developed together by the Dunhuang Academy(研究院)and a Chinese tech company. It uses gaming technologies to show the historical scenes of the Library Cave in the digital world. On the platform,visitors can role-play and “time travel” to ancient dynasties and talk with eight historical people. The public can enter the platform through the Digital Dunhuang website and its WeChat program.
In the digital age,the model of “culture + technology” is used to push for the development of Chinese culture. The digitalization rate(数字化率)of China's valuable cultural relics has been more than 70 per cent,according to the 2024 China Digital Collection Industry Research Report reported by iResearch.
Institutions such as the Palace Museum have also set up online digital services of their own. Artificial intelligence(AI)technology allows the public to see the inside of the buildings through the Palace Museum's WeChat program.
The Ministry of Culture and Tourism has also encouraged the development and transformation(转型)of cultural relics by digital ways. China Central Television has created a series of digital collections with different Dunhuang themes,such as the Dunhuang divine deer(神鹿)Youyou. It was created according to the image of the nine-coloured deer from Dunhuang murals(壁画). The public can see the divine deer on CCTV's own digital platform.
Through these ways,digital collections succeed in catering to the tastes of young people. They make young people get more interested. They not only protect the cultural relics but also bring the public closer to China's “excellent traditional culture”,reported Dunhuang Art Institute.
Su Bomin,director of the Dunhuang Academy,told Xinhua that more efforts will be made to discover new forms for showing cultural relics and offer the public cultural experiences to know Dunhuang culture.
(
C
)11. On the interactive digital platform for the Mogao Grottoes' Library Cave,visitors can ______.
A. talk to the designer of the digital Library Cave
B. design digital caves showing historical culture
C. play role-playing games set in ancient times
D. play video games named after historical characters
(
D
)12. What is the purpose of developing digital platforms for cultural institutions?
A. To show the latest gaming technologies.
B. To help cultural institutions make money.
C. To encourage people to explore new forms of digital collections.
D. To help people learn about the development of Chinese culture.
(
B
)13. What may the underlined phrase “catering to” mean?
A. Making someone feel confident.
B. Providing something someone needs.
C. Causing doubts about something.
D. Stopping someone getting interested.
(
A
)14. Which of the following would be the best title for the passage?
A. Experiencing History Online.
B. Showing Digital Collections.
C. Creating Mini Programs.
D. Introducing Gaming Technologies.
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和推理能力。文章主要介绍了中国日报的数字员工和敦煌莫高窟的官方虚拟卡通人物共同推出的数字化互动平台,以及数字化在文化传承和保护中的应用。题目要求根据文章内容选择正确的答案。
11. 细节理解题。根据文章第二段“On the platform, visitors can role-play and ‘time travel’ to ancient dynasties and talk with eight historical people.”可知,游客可以在平台上进行角色扮演,回到古代并与八个历史人物交谈。因此,选项C“进行以古代为背景的角色扮演游戏”是正确的。
12. 推理判断题。根据文章第三段“In the digital age, the model of ‘culture + technology’ is used to push for the development of Chinese culture.”可知,数字化平台的发展是为了推动中国文化的发展,帮助人们了解中国文化的发展。因此,选项D“帮助人们了解中国文化的发展”是正确的。
13. 词义猜测题。根据文章最后一段“Through these ways, digital collections succeed in catering to the tastes of young people. They make young people get more interested.”可知,数字化收藏品成功地迎合了年轻人的口味,使他们更加感兴趣。因此,“catering to”的意思是“提供某人需要的东西”,即选项B。
14. 标题归纳题。整篇文章主要介绍了数字化在文化传承和保护中的应用,特别是数字化平台如何让人们在线体验历史。因此,选项A“在线体验历史”是最合适的标题。
【答案】:
11. C
12. D
13. B
14. A
解析:
翻译:
D
《中国日报》的数字员工“元曦”和敦煌莫高窟的官方虚拟卡通人物“伽瑶”共同向世界介绍了一个数字化互动平台,该平台呈现了莫高窟藏经洞的数字复制品。莫高窟藏经洞于1900年被发现,出土了4世纪至11世纪的6万多件文物。它是20世纪最重要的发现之一。
该平台由敦煌研究院和一家中国科技公司共同开发。它运用游戏技术在数字世界中展示藏经洞的历史场景。在这个平台上,游客可以角色扮演并“穿越”到古代王朝,还能与八位历史人物交谈。公众可以通过“数字敦煌”网站及其微信小程序进入该平台。
在数字时代,“文化 + 科技”模式被用来推动中国文化的发展。根据艾瑞咨询发布的《2024年中国数字藏品行业研究报告》,中国珍贵文物的数字化率已超过70%。
故宫博物院等机构也建立了自己的在线数字服务。人工智能技术让公众可以通过故宫博物院的微信小程序看到建筑内部。
文化和旅游部也鼓励通过数字方式对文物进行开发和转型。中央电视台创作了一系列具有不同敦煌主题的数字藏品,比如敦煌神鹿“呦呦”。它是根据敦煌壁画中的九色鹿形象创作的。公众可以在央视自己的数字平台上看到这只神鹿。
敦煌艺术研究院报道称,通过这些方式,数字藏品成功迎合了年轻人的口味。它们让年轻人更感兴趣。它们不仅保护了文物,还让公众更亲近中国的“优秀传统文化”。
敦煌研究院院长苏伯民告诉新华社,将付出更多努力,探索展示文物的新形式,为公众提供了解敦煌文化的文化体验。
11. 在莫高窟藏经洞的数字化互动平台上,游客可以______。
A. 与数字藏经洞的设计师交谈
B. 设计展示历史文化的数字洞窟
C. 玩以古代为背景的角色扮演游戏
D. 玩以历史人物命名的电子游戏
12. 为文化机构开发数字平台的目的是什么?
A. 展示最新的游戏技术
B. 帮助文化机构赚钱
C. 鼓励人们探索数字藏品的新形式
D. 帮助人们了解中国文化的发展
13. 划线短语“catering to”可能是什么意思?
A. 让某人感到自信
B. 提供某人需要的东西
C. 引起对某事的怀疑
D. 阻止某人产生兴趣
14. 以下哪一个会是这篇文章的最佳标题?
A. 在线体验历史
B. 展示数字藏品
C. 开发小程序
D. 介绍游戏技术
上一页 下一页