B
Holidays are a wonderful time of the year! Many people celebrate them by giving gifts.
"Oh,you really shouldn't have(你太客气了)!" is a common reply when someone hands you a gift. We say this even when we are thinking to ourselves,"Yeah! I got a gift!" Well,who doesn't like to get a gift?
Sometimes the gift is perfect. "It's just what I want!" you might say. However,sometimes it's not. We've all been there. We happily open a gift,wondering what's inside. Then we see it and we feel we don't like it. But we mustn't criticize(批评)the gift or tell why we don't like it. In other words,"don't look a gift horse in the mouth".
This saying is really old. People used it when gifting a horse was a common thing. To understand this saying,we must understand a bit about the horse's teeth. They grow over time. So,checking the length(长度)of the horse's teeth is a way of knowing its age. Sure enough,a young horse makes a better gift than an old one. However,checking the horse's mouth would be a sign of mistrust(不信任)towards the gift giver and it might make the giver feel embarrassed or even angry! The polite thing to do is to simply say "thank you" and accept the gift horse.
Horses aren't common gifts now,but we commonly use this saying. Next time you get a gift that's less than perfect,remember that it's impolite to look a gift horse in the mouth. After all,the thought of gift-giving rather than the gift itself is important.
(
A. We all have been to gift shops.
B. We all have got the experience of buying gifts.
C. We all have given someone a gift that's not good.
D. We all have got the experience of receiving a gift that we don't like.
(
A. To tell us how to keep a horse.
B. To explain to us how to tell a horse's age.
C. To help us better understand the saying.
D. To show us how to choose a horse as a gift.
(
A. gift receivers B. gift givers C. horse owners D. horse trainers
Holidays are a wonderful time of the year! Many people celebrate them by giving gifts.
"Oh,you really shouldn't have(你太客气了)!" is a common reply when someone hands you a gift. We say this even when we are thinking to ourselves,"Yeah! I got a gift!" Well,who doesn't like to get a gift?
Sometimes the gift is perfect. "It's just what I want!" you might say. However,sometimes it's not. We've all been there. We happily open a gift,wondering what's inside. Then we see it and we feel we don't like it. But we mustn't criticize(批评)the gift or tell why we don't like it. In other words,"don't look a gift horse in the mouth".
This saying is really old. People used it when gifting a horse was a common thing. To understand this saying,we must understand a bit about the horse's teeth. They grow over time. So,checking the length(长度)of the horse's teeth is a way of knowing its age. Sure enough,a young horse makes a better gift than an old one. However,checking the horse's mouth would be a sign of mistrust(不信任)towards the gift giver and it might make the giver feel embarrassed or even angry! The polite thing to do is to simply say "thank you" and accept the gift horse.
Horses aren't common gifts now,but we commonly use this saying. Next time you get a gift that's less than perfect,remember that it's impolite to look a gift horse in the mouth. After all,the thought of gift-giving rather than the gift itself is important.
(
D
)4. What does the underlined sentence in Paragraph 3 mean? A. We all have been to gift shops.
B. We all have got the experience of buying gifts.
C. We all have given someone a gift that's not good.
D. We all have got the experience of receiving a gift that we don't like.
(
C
)5. Why does the writer tell us about the horse's teeth in Paragraph 4? A. To tell us how to keep a horse.
B. To explain to us how to tell a horse's age.
C. To help us better understand the saying.
D. To show us how to choose a horse as a gift.
(
A
)6. We can infer that the saying "don't look a gift horse in the mouth" is for ______. A. gift receivers B. gift givers C. horse owners D. horse trainers
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力,以及对英语习语的理解。题目给出了一个关于节日赠礼的短文,并围绕短文内容提出了三个问题。
对于第4题,需要理解第三段中划线句子的含义,即“我们都有过收到不喜欢礼物的经历”。这需要对文章中的具体句子进行准确理解。
对于第5题,需要理解作者为何在第四段中讲述马的牙齿,这是为了帮助读者更好地理解“don't look a gift horse in the mouth”这一习语的含义和来源。
对于第6题,需要推断出“don't look a gift horse in the mouth”这一习语主要是针对哪一类人说的,这需要对文章的整体内容和语境进行理解。
【答案】:
4. D
第三段中划线的句子“We've all been there.”意味着“我们都有过这样的经历”,结合上下文可知,这里的“这样的经历”指的是“收到不喜欢的礼物”,因此选项D“我们都有过收到不喜欢礼物的经历”是正确的。
5. C
在第四段中,作者详细讲述了马的牙齿如何帮助判断马的年龄,并解释了为什么“不要在赠送的马嘴里看牙齿”,即不要对赠送的礼物挑三拣四。这是为了帮助读者更好地理解这一习语的含义和来源,因此选项C“为了帮助我们更好地理解这一习语”是正确的。
6. A
“don't look a gift horse in the mouth”这一习语的意思是不要对赠送的礼物挑三拣四,显然这是针对接受礼物的人说的,因此选项A“接受礼物的人”是正确的。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力,以及对英语习语的理解。题目给出了一个关于节日赠礼的短文,并围绕短文内容提出了三个问题。
对于第4题,需要理解第三段中划线句子的含义,即“我们都有过收到不喜欢礼物的经历”。这需要对文章中的具体句子进行准确理解。
对于第5题,需要理解作者为何在第四段中讲述马的牙齿,这是为了帮助读者更好地理解“don't look a gift horse in the mouth”这一习语的含义和来源。
对于第6题,需要推断出“don't look a gift horse in the mouth”这一习语主要是针对哪一类人说的,这需要对文章的整体内容和语境进行理解。
【答案】:
4. D
第三段中划线的句子“We've all been there.”意味着“我们都有过这样的经历”,结合上下文可知,这里的“这样的经历”指的是“收到不喜欢的礼物”,因此选项D“我们都有过收到不喜欢礼物的经历”是正确的。
5. C
在第四段中,作者详细讲述了马的牙齿如何帮助判断马的年龄,并解释了为什么“不要在赠送的马嘴里看牙齿”,即不要对赠送的礼物挑三拣四。这是为了帮助读者更好地理解这一习语的含义和来源,因此选项C“为了帮助我们更好地理解这一习语”是正确的。
6. A
“don't look a gift horse in the mouth”这一习语的意思是不要对赠送的礼物挑三拣四,显然这是针对接受礼物的人说的,因此选项A“接受礼物的人”是正确的。
解析:
翻译:
### 文章部分
假期是一年中一段美好的时光!很多人通过送礼物来庆祝假期。
当有人递给你一份礼物时,“哦,你太客气了!”是一种常见的回应。即便我们心里在想“耶!我收到一份礼物了!”,我们也会这么说。嗯,谁会不喜欢收到礼物呢?
有时礼物很完美。“这正是我想要的!”你可能会这么说。然而,有时礼物并不完美。我们都有过这样的经历。我们开心地打开一份礼物,好奇里面是什么。然后我们看到了礼物,却觉得自己并不喜欢它。但我们不能批评这份礼物,也不能说出我们不喜欢它的原因。换句话说,就是“不要对礼物吹毛求疵”(字面意思:不要查看作为礼物的马的嘴)。
这句谚语真的很古老。在送马作为礼物是一件很常见的事情的时候,人们就使用它了。为了理解这句谚语,我们必须对马的牙齿有所了解。马的牙齿会随着时间生长。所以,查看马的牙齿长度是了解它年龄的一种方法。当然,一匹年轻的马比一匹年老的马更适合作为礼物。然而,查看马的嘴会被视为对送马者的不信任,这可能会让送马者感到尴尬甚至生气!礼貌的做法是只说一声“谢谢”,然后接受作为礼物的马。
现在马不再是常见的礼物了,但我们仍然经常使用这句谚语。下次你收到一份不太完美的礼物时,记住对礼物吹毛求疵是不礼貌的。毕竟,送礼物的心意,而不是礼物本身,才是重要的。
### 题目部分
4. 第三段中划线的句子是什么意思?
A. 我们都去过礼品店。
B. 我们都有过买礼物的经历。
C. 我们都给别人送过不好的礼物。
D. 我们都有过收到自己不喜欢的礼物的经历。
5. 作者在第四段中告诉我们关于马的牙齿的事情是为什么?
A. 为了告诉我们如何饲养马。
B. 为了向我们解释如何判断马的年龄。
C. 为了帮助我们更好地理解这句谚语。
D. 为了向我们展示如何选择一匹马作为礼物。
6. 我们可以推断出谚语“don't look a gift horse in the mouth”(不要对礼物吹毛求疵)是针对______的。
A. 礼物接收者
B. 礼物赠送者
C. 马的主人
D. 驯马师
### 文章部分
假期是一年中一段美好的时光!很多人通过送礼物来庆祝假期。
当有人递给你一份礼物时,“哦,你太客气了!”是一种常见的回应。即便我们心里在想“耶!我收到一份礼物了!”,我们也会这么说。嗯,谁会不喜欢收到礼物呢?
有时礼物很完美。“这正是我想要的!”你可能会这么说。然而,有时礼物并不完美。我们都有过这样的经历。我们开心地打开一份礼物,好奇里面是什么。然后我们看到了礼物,却觉得自己并不喜欢它。但我们不能批评这份礼物,也不能说出我们不喜欢它的原因。换句话说,就是“不要对礼物吹毛求疵”(字面意思:不要查看作为礼物的马的嘴)。
这句谚语真的很古老。在送马作为礼物是一件很常见的事情的时候,人们就使用它了。为了理解这句谚语,我们必须对马的牙齿有所了解。马的牙齿会随着时间生长。所以,查看马的牙齿长度是了解它年龄的一种方法。当然,一匹年轻的马比一匹年老的马更适合作为礼物。然而,查看马的嘴会被视为对送马者的不信任,这可能会让送马者感到尴尬甚至生气!礼貌的做法是只说一声“谢谢”,然后接受作为礼物的马。
现在马不再是常见的礼物了,但我们仍然经常使用这句谚语。下次你收到一份不太完美的礼物时,记住对礼物吹毛求疵是不礼貌的。毕竟,送礼物的心意,而不是礼物本身,才是重要的。
### 题目部分
4. 第三段中划线的句子是什么意思?
A. 我们都去过礼品店。
B. 我们都有过买礼物的经历。
C. 我们都给别人送过不好的礼物。
D. 我们都有过收到自己不喜欢的礼物的经历。
5. 作者在第四段中告诉我们关于马的牙齿的事情是为什么?
A. 为了告诉我们如何饲养马。
B. 为了向我们解释如何判断马的年龄。
C. 为了帮助我们更好地理解这句谚语。
D. 为了向我们展示如何选择一匹马作为礼物。
6. 我们可以推断出谚语“don't look a gift horse in the mouth”(不要对礼物吹毛求疵)是针对______的。
A. 礼物接收者
B. 礼物赠送者
C. 马的主人
D. 驯马师