六、任务型阅读。
阅读短文,回答下列问题。
One day, Zhang Liang noticed an old man sitting on a bridge. He watched as the old man threw his shoe away.
“Hey, you go and get my shoe! Then put it on my foot!” the old man shouted at Zhang Liang. “How rude he is!” Zhang Liang thought. “But he's an elderly man. I should respect(尊敬) and help him.” He got the shoe and put it on the old man's foot. “This young man is worth teaching,” the old man said to himself. “Come back five days later. Meet me here on the bridge. Come early!” the old man said to Zhang Liang.
Five days later, Zhang Liang went to the bridge. The old man was already there. “You've kept me waiting!” the old man shouted. “Come back five days later!” This time, Zhang Liang woke up as the sun rose. He rushed to the bridge. Again, he found the old man was already there. He had to come another five days later.
Five days later, Zhang Liang rushed to the bridge after midnight. This time, he made it. When the old man arrived, he nodded and handed a book to Zhang Liang. “If you read this book carefully, you can become a strategist(战略家),” he told Zhang Liang.
Zhang Liang studied the book carefully. Years later, he became a strategist and helped Liu Bang overthrow(推翻) the Qin Dynasty and become the first emperor of the Han Dynasty.
1. What did Zhang Liang think of the old man at first?
2. How many times did Zhang Liang meet the old man before he got the book?
3. Do you want to be a person like Zhang Liang? Why or why not?
阅读短文,回答下列问题。
One day, Zhang Liang noticed an old man sitting on a bridge. He watched as the old man threw his shoe away.
“Hey, you go and get my shoe! Then put it on my foot!” the old man shouted at Zhang Liang. “How rude he is!” Zhang Liang thought. “But he's an elderly man. I should respect(尊敬) and help him.” He got the shoe and put it on the old man's foot. “This young man is worth teaching,” the old man said to himself. “Come back five days later. Meet me here on the bridge. Come early!” the old man said to Zhang Liang.
Five days later, Zhang Liang went to the bridge. The old man was already there. “You've kept me waiting!” the old man shouted. “Come back five days later!” This time, Zhang Liang woke up as the sun rose. He rushed to the bridge. Again, he found the old man was already there. He had to come another five days later.
Five days later, Zhang Liang rushed to the bridge after midnight. This time, he made it. When the old man arrived, he nodded and handed a book to Zhang Liang. “If you read this book carefully, you can become a strategist(战略家),” he told Zhang Liang.
Zhang Liang studied the book carefully. Years later, he became a strategist and helped Liu Bang overthrow(推翻) the Qin Dynasty and become the first emperor of the Han Dynasty.
1. What did Zhang Liang think of the old man at first?
Rude.
2. How many times did Zhang Liang meet the old man before he got the book?
Four times.
3. Do you want to be a person like Zhang Liang? Why or why not?
Yes. Because he is hard-working.
答案:1. Rude. 2. Four times. 3. Yes. Because he is hard-working.
解析:
翻译:
六、任务型阅读。
阅读短文,回答下列问题。
一天,张良注意到一位老人坐在一座桥上。他看到老人把他的鞋子扔了出去。
“嘿,你去把我的鞋子捡回来!然后给我穿上!”老人对张良喊道。“他真无礼!”张良心想。“但他是一位老人。我应该尊敬并帮助他。”他捡起鞋子,给老人穿上。“这个年轻人值得教导,”老人自言自语道。“五天后回来。在这座桥上和我见面。早点来!”老人对张良说。
五天后,张良去了桥上。老人已经在那儿了。“你让我等了!”老人喊道。“五天后再来!”这一次,张良在太阳升起时就醒了。他冲向桥。又一次,他发现老人已经在那儿了。他不得不再等五天再来。
五天后,张良在午夜之后就冲向了桥。这一次,他做到了。当老人到达时,他点了点头,把一本书递给了张良。“如果你仔细读这本书,你就能成为一名战略家,”他告诉张良。
张良仔细研读这本书。几年后,他成为了一名战略家,并帮助刘邦推翻了秦朝,成为了汉朝的第一位皇帝。
1. 张良一开始觉得这位老人怎么样?______
2. 张良在得到那本书之前见过老人多少次?______
3. 你想成为像张良那样的人吗?为什么或为什么不?______
六、任务型阅读。
阅读短文,回答下列问题。
一天,张良注意到一位老人坐在一座桥上。他看到老人把他的鞋子扔了出去。
“嘿,你去把我的鞋子捡回来!然后给我穿上!”老人对张良喊道。“他真无礼!”张良心想。“但他是一位老人。我应该尊敬并帮助他。”他捡起鞋子,给老人穿上。“这个年轻人值得教导,”老人自言自语道。“五天后回来。在这座桥上和我见面。早点来!”老人对张良说。
五天后,张良去了桥上。老人已经在那儿了。“你让我等了!”老人喊道。“五天后再来!”这一次,张良在太阳升起时就醒了。他冲向桥。又一次,他发现老人已经在那儿了。他不得不再等五天再来。
五天后,张良在午夜之后就冲向了桥。这一次,他做到了。当老人到达时,他点了点头,把一本书递给了张良。“如果你仔细读这本书,你就能成为一名战略家,”他告诉张良。
张良仔细研读这本书。几年后,他成为了一名战略家,并帮助刘邦推翻了秦朝,成为了汉朝的第一位皇帝。
1. 张良一开始觉得这位老人怎么样?______
2. 张良在得到那本书之前见过老人多少次?______
3. 你想成为像张良那样的人吗?为什么或为什么不?______