C
Can middle school students be “teachers”? How will they teach? Li Ziqi, a 13-year-old boy from Chengdu Xichuan Middle School, volunteered to teach primary school students in a village.
Li joined in a teaching activity last summer. “I read the news that teachers were not enough in the village, so I wanted to give some classes to the kids there,” said Li. His parents helped him get in touch with the school.
“My third-grade students have subjects like Chinese and English every day, so I wanted to teach them chess,” Li said.
Li carefully gave 10 chess lessons with rules and real games. “Chess can help the kids improve their logical(逻辑的) thinking. They love the chess classes very much,” said Li. “They now know that there are many ways of learning, not just learning from books. I feel so happy!”
Before leaving, Li Ziqi visited his students’ homes. One father went to the town to buy some gifts for him. “I was so moved when I saw the gifts. I know they are expensive for the family,” Li said. Li also learned important life lessons. “The kids there live a hard life, but they are hopeful about the future. That will help me get over the hard things in life,” Li said.
(
A. Because he wanted to be with the children.
B. Because it was a teaching activity of his school.
C. Because the school didn’t have enough teachers.
D. Because he liked the small village.
(
A. The kids are hopeful about the future.
B. Those poor kids need more books.
C. He wants to be a teacher there.
D. They give him many presents.
(
A. He learns a lot from the kids.
B. He feels happy about his work.
C. He is a famous chess player.
D. He will go back there next summer.
(
A. Li Ziqi’s life in a middle school.
B. Li Ziqi’s hometown.
C. Li Ziqi’s volunteer work.
D. Li Ziqi’s favourite children.
Can middle school students be “teachers”? How will they teach? Li Ziqi, a 13-year-old boy from Chengdu Xichuan Middle School, volunteered to teach primary school students in a village.
Li joined in a teaching activity last summer. “I read the news that teachers were not enough in the village, so I wanted to give some classes to the kids there,” said Li. His parents helped him get in touch with the school.
“My third-grade students have subjects like Chinese and English every day, so I wanted to teach them chess,” Li said.
Li carefully gave 10 chess lessons with rules and real games. “Chess can help the kids improve their logical(逻辑的) thinking. They love the chess classes very much,” said Li. “They now know that there are many ways of learning, not just learning from books. I feel so happy!”
Before leaving, Li Ziqi visited his students’ homes. One father went to the town to buy some gifts for him. “I was so moved when I saw the gifts. I know they are expensive for the family,” Li said. Li also learned important life lessons. “The kids there live a hard life, but they are hopeful about the future. That will help me get over the hard things in life,” Li said.
(
C
)8. Why did Li go to teach at a village school?A. Because he wanted to be with the children.
B. Because it was a teaching activity of his school.
C. Because the school didn’t have enough teachers.
D. Because he liked the small village.
(
A
)9. What does the underlined word “That” refer to(指代) in the last paragraph?A. The kids are hopeful about the future.
B. Those poor kids need more books.
C. He wants to be a teacher there.
D. They give him many presents.
(
B
)10. What does the fourth paragraph tell us about Li?A. He learns a lot from the kids.
B. He feels happy about his work.
C. He is a famous chess player.
D. He will go back there next summer.
(
C
)11. What is the story about?A. Li Ziqi’s life in a middle school.
B. Li Ziqi’s hometown.
C. Li Ziqi’s volunteer work.
D. Li Ziqi’s favourite children.
答案:8. C 【点拨】根据“I read the news that teachers were not enough in the village,so I wanted to give some classes to the kids there”可知,是因为那里的教师不够。故选C。
9. A 【点拨】根据语境可知,That指代“The kids are hopeful about the future”。故选A。
10. B 【点拨】根据第四段内容可知,李对他的工作感到很开心。故选B。
11. C 【点拨】根据文章内容可知,本文主要讲述了李参加的一次志愿活动。故选C。
9. A 【点拨】根据语境可知,That指代“The kids are hopeful about the future”。故选A。
10. B 【点拨】根据第四段内容可知,李对他的工作感到很开心。故选B。
11. C 【点拨】根据文章内容可知,本文主要讲述了李参加的一次志愿活动。故选C。
解析:
翻译:
### 阅读理解
中学生可以成为“老师”吗?他们会如何教学呢?来自成都西川中学的13岁男孩李子柒(此处按音译,注意和知名博主李子柒区分开)自愿去一个村子里教小学生。
去年夏天,李子柒参加了一项教学活动。“我看到新闻说那个村子里师资不足,所以我想给那里的孩子们上一些课,”李子柒说。他的父母帮他联系了那所学校。
“我教的三年级学生每天都有语文、英语这类科目,所以我想教他们下棋,”李子柒说。
李子柒精心地讲授了10节国际象棋课,包括规则讲解和实战对弈。“下棋能帮助孩子们提升逻辑思维能力。他们非常喜欢象棋课,”李子柒说。“他们现在知道学习的方式有很多种,不只是从书本上学。我感到很开心!”
离开之前,李子柒去了他学生的家里。一位父亲还特意去镇上给他买了一些礼物。“当我看到那些礼物时,我非常感动。我知道这些礼物对这个家庭来说价格不菲,”李子柒说。李子柒也学到了重要的人生经验。“那里的孩子生活很艰苦,但他们对未来充满希望。这会帮助我克服生活中的困难,”李子柒说。
8. 李子柒为什么去乡村学校教书?
A. 因为他想和孩子们在一起。
B. 因为这是他学校的一项教学活动。
C. 因为那所学校师资不足。
D. 因为他喜欢那个小村庄。
9. 最后一段中划线的单词“那”指代的是什么?
A. 孩子们对未来充满希望。
B. 那些贫穷的孩子需要更多的书。
C. 他想在那里当老师。
D. 他们送给他很多礼物。
10. 第四段告诉了我们关于李子柒的什么信息?
A. 他从孩子们身上学到了很多。
B. 他对自己的工作感到开心。
C. 他是一位著名的棋手。
D. 他明年夏天会再回到那里。
11. 这个故事是关于什么的?
A. 李子柒在中学的生活。
B. 李子柒的家乡。
C. 李子柒的志愿工作。
D. 李子柒最喜欢的孩子。
### 阅读理解
中学生可以成为“老师”吗?他们会如何教学呢?来自成都西川中学的13岁男孩李子柒(此处按音译,注意和知名博主李子柒区分开)自愿去一个村子里教小学生。
去年夏天,李子柒参加了一项教学活动。“我看到新闻说那个村子里师资不足,所以我想给那里的孩子们上一些课,”李子柒说。他的父母帮他联系了那所学校。
“我教的三年级学生每天都有语文、英语这类科目,所以我想教他们下棋,”李子柒说。
李子柒精心地讲授了10节国际象棋课,包括规则讲解和实战对弈。“下棋能帮助孩子们提升逻辑思维能力。他们非常喜欢象棋课,”李子柒说。“他们现在知道学习的方式有很多种,不只是从书本上学。我感到很开心!”
离开之前,李子柒去了他学生的家里。一位父亲还特意去镇上给他买了一些礼物。“当我看到那些礼物时,我非常感动。我知道这些礼物对这个家庭来说价格不菲,”李子柒说。李子柒也学到了重要的人生经验。“那里的孩子生活很艰苦,但他们对未来充满希望。这会帮助我克服生活中的困难,”李子柒说。
8. 李子柒为什么去乡村学校教书?
A. 因为他想和孩子们在一起。
B. 因为这是他学校的一项教学活动。
C. 因为那所学校师资不足。
D. 因为他喜欢那个小村庄。
9. 最后一段中划线的单词“那”指代的是什么?
A. 孩子们对未来充满希望。
B. 那些贫穷的孩子需要更多的书。
C. 他想在那里当老师。
D. 他们送给他很多礼物。
10. 第四段告诉了我们关于李子柒的什么信息?
A. 他从孩子们身上学到了很多。
B. 他对自己的工作感到开心。
C. 他是一位著名的棋手。
D. 他明年夏天会再回到那里。
11. 这个故事是关于什么的?
A. 李子柒在中学的生活。
B. 李子柒的家乡。
C. 李子柒的志愿工作。
D. 李子柒最喜欢的孩子。