B
In the past, asking local people for directions was the most reliable(可靠的) way to find your way. They knew not only the way, but also the traffic, interesting places to visit, and the most famous restaurant nearby.
Today, technology offers new ways to guide, such as online driving directions and smartphones with navigation(导航) apps. People don’t have to ask others for directions very often, for the directions are always in their pocket, as long as they have enough battery(电池) life and a data(数据) collection.
In the past few years, I didn’t have a chance to travel or ask for directions because I was busy working. But yesterday, when driving to another city, I took wrong turns and lost my way. With my phone battery dead and no navigation device(设备) in my car, I had to stop and ask for help.
I saw an old man coming out of a house and asked if he knew the way to the city. At first, he was a little cautious because he didn’t know who I was, but when I told him that I had no technology to help me, he relaxed and started giving advice. He warned(提醒) me of the exit that could be easily missed and advised some places to have lunch. We talked about the rain, guessing whether it would soon stop and then said goodbye, and I went on my way.
Finally, I arrived at my hotel. Even though it rained all the time and I spent a good part of the drive in traffic, I felt wonderful. It was nice to know that a stranger really would like to spend some time helping me. I wish that I would ask for directions more often, not only while travelling, but also in everyday life. The directions I will get may not always be right, but they will always come from the heart.
(
A. Technology makes it more difficult to guide.
B. People know the way well in modern society.
C. The way of getting directions has changed a lot.
D. Asking local people for directions is not reliable now.
(
A. the traffic has changed a lot
B. smartphones have become cheaper
C. they now use navigation technology
D. local people no longer know the area well
(
A. honest B. careful C. angry D. excited
(
A. He felt bored with the man.
B. He felt touched by the old man’s help.
C. He felt bad because of the heavy traffic.
D. He felt wonderful because the rain stopped.
In the past, asking local people for directions was the most reliable(可靠的) way to find your way. They knew not only the way, but also the traffic, interesting places to visit, and the most famous restaurant nearby.
Today, technology offers new ways to guide, such as online driving directions and smartphones with navigation(导航) apps. People don’t have to ask others for directions very often, for the directions are always in their pocket, as long as they have enough battery(电池) life and a data(数据) collection.
In the past few years, I didn’t have a chance to travel or ask for directions because I was busy working. But yesterday, when driving to another city, I took wrong turns and lost my way. With my phone battery dead and no navigation device(设备) in my car, I had to stop and ask for help.
I saw an old man coming out of a house and asked if he knew the way to the city. At first, he was a little cautious because he didn’t know who I was, but when I told him that I had no technology to help me, he relaxed and started giving advice. He warned(提醒) me of the exit that could be easily missed and advised some places to have lunch. We talked about the rain, guessing whether it would soon stop and then said goodbye, and I went on my way.
Finally, I arrived at my hotel. Even though it rained all the time and I spent a good part of the drive in traffic, I felt wonderful. It was nice to know that a stranger really would like to spend some time helping me. I wish that I would ask for directions more often, not only while travelling, but also in everyday life. The directions I will get may not always be right, but they will always come from the heart.
(
C
)4. What can we infer from the first two paragraphs?A. Technology makes it more difficult to guide.
B. People know the way well in modern society.
C. The way of getting directions has changed a lot.
D. Asking local people for directions is not reliable now.
(
C
)5. People don’t have to ask others for directions today because ______.A. the traffic has changed a lot
B. smartphones have become cheaper
C. they now use navigation technology
D. local people no longer know the area well
(
B
)6. What does the underlined word “cautious” in the fourth paragraph mean?A. honest B. careful C. angry D. excited
(
B
)7. How did the writer feel after arriving at the hotel?A. He felt bored with the man.
B. He felt touched by the old man’s help.
C. He felt bad because of the heavy traffic.
D. He felt wonderful because the rain stopped.
答案:4. C 【点拨】根据第一段和第二段内容可知,第一段主要介绍了过去人们依靠问路的方式找到方向,第二段主要介绍了现在人们通过新的方式找到方向,比如,在线行车路线和智能手机上的导航应用程序。故推断出获取方向的方式发生了很大变化。故选 C。
5. C 【点拨】根据第二段中“People don't have to ask others for directions very often, for the directions are always in their pocket,as long as they have enough battery(电池) life and a data(数据) collection.”可知,是因为人们现在使用导航技术。故选 C。
6. B 【点拨】根据“At first,he was a little cautious because he didn't know who I was,but when I told him that I had no technology to help me,he relaxed and started giving advice.”可推测,画线单词 cautious 意为“谨慎的”,与 careful(认真的,小心的)意思相近。故选 B。
7. B 【点拨】根据最后一段中“It was nice to know that a stranger really would like to spend some time helping me.”可知,作者很高兴一个陌生人能花一些时间帮助他。故推测出作者因为陌生人的帮助而感动。故选 B。
5. C 【点拨】根据第二段中“People don't have to ask others for directions very often, for the directions are always in their pocket,as long as they have enough battery(电池) life and a data(数据) collection.”可知,是因为人们现在使用导航技术。故选 C。
6. B 【点拨】根据“At first,he was a little cautious because he didn't know who I was,but when I told him that I had no technology to help me,he relaxed and started giving advice.”可推测,画线单词 cautious 意为“谨慎的”,与 careful(认真的,小心的)意思相近。故选 B。
7. B 【点拨】根据最后一段中“It was nice to know that a stranger really would like to spend some time helping me.”可知,作者很高兴一个陌生人能花一些时间帮助他。故推测出作者因为陌生人的帮助而感动。故选 B。
解析:
翻译:
B
在过去,向当地人问路是找到路最可靠的方法。他们不仅认识路,还了解交通情况、值得游览的有趣地方以及附近最有名的餐馆。
如今,科技提供了新的导航方式,比如在线驾驶导航和带有导航应用程序的智能手机。人们不必经常向别人问路,因为只要他们的手机有足够的电量和数据流量,导航就随时在他们的口袋里。
在过去的几年里,我因为忙于工作,没有机会旅行或问路。但昨天,在开车去另一个城市时,我转错了弯,迷路了。我的手机没电了,车里也没有导航设备,我只好停下来求助。
我看到一位老人从一所房子里走出来,就问他是否知道去那个城市的路。一开始,他有点谨慎,因为他不认识我,但当我告诉他我没有科技手段来帮助我时,他放松了下来,开始给我提建议。他提醒我注意那个很容易错过的出口,并推荐了一些吃午饭的地方。我们聊了聊雨,猜测它是否会很快停下来,然后就道别了,我继续赶路。
最后,我到达了我的酒店。尽管一直下雨,而且我在交通堵塞中花了很长时间开车,但我感觉很棒。知道一个陌生人真的愿意花时间帮助我,这种感觉很好。我希望我能更经常地问路,不仅是在旅行的时候,而且在日常生活中也是如此。我得到的指引可能并不总是正确的,但它们将永远发自内心。
( )4. 从前面两段我们可以推断出什么?
A. 科技使导航变得更加困难。
B. 在现代社会人们很熟悉路。
C. 问路的方式已经发生了很大的变化。
D. 现在向当地人问路不再可靠了。
( )5. 如今人们不必向别人问路是因为______。
A. 交通变化很大
B. 智能手机变得更便宜了
C. 他们现在使用导航技术
D. 当地人不再熟悉这个地区了
( )6. 第四段中划线的单词“cautious”是什么意思?
A. 诚实的
B. 谨慎的
C. 生气的
D. 兴奋的
( )7. 作者到达酒店后感觉如何?
A. 他对那个人感到厌烦。
B. 他被老人的帮助所感动。
C. 因为交通拥堵他感觉很糟糕。
D. 因为雨停了他感觉很棒。
B
在过去,向当地人问路是找到路最可靠的方法。他们不仅认识路,还了解交通情况、值得游览的有趣地方以及附近最有名的餐馆。
如今,科技提供了新的导航方式,比如在线驾驶导航和带有导航应用程序的智能手机。人们不必经常向别人问路,因为只要他们的手机有足够的电量和数据流量,导航就随时在他们的口袋里。
在过去的几年里,我因为忙于工作,没有机会旅行或问路。但昨天,在开车去另一个城市时,我转错了弯,迷路了。我的手机没电了,车里也没有导航设备,我只好停下来求助。
我看到一位老人从一所房子里走出来,就问他是否知道去那个城市的路。一开始,他有点谨慎,因为他不认识我,但当我告诉他我没有科技手段来帮助我时,他放松了下来,开始给我提建议。他提醒我注意那个很容易错过的出口,并推荐了一些吃午饭的地方。我们聊了聊雨,猜测它是否会很快停下来,然后就道别了,我继续赶路。
最后,我到达了我的酒店。尽管一直下雨,而且我在交通堵塞中花了很长时间开车,但我感觉很棒。知道一个陌生人真的愿意花时间帮助我,这种感觉很好。我希望我能更经常地问路,不仅是在旅行的时候,而且在日常生活中也是如此。我得到的指引可能并不总是正确的,但它们将永远发自内心。
( )4. 从前面两段我们可以推断出什么?
A. 科技使导航变得更加困难。
B. 在现代社会人们很熟悉路。
C. 问路的方式已经发生了很大的变化。
D. 现在向当地人问路不再可靠了。
( )5. 如今人们不必向别人问路是因为______。
A. 交通变化很大
B. 智能手机变得更便宜了
C. 他们现在使用导航技术
D. 当地人不再熟悉这个地区了
( )6. 第四段中划线的单词“cautious”是什么意思?
A. 诚实的
B. 谨慎的
C. 生气的
D. 兴奋的
( )7. 作者到达酒店后感觉如何?
A. 他对那个人感到厌烦。
B. 他被老人的帮助所感动。
C. 因为交通拥堵他感觉很糟糕。
D. 因为雨停了他感觉很棒。