零五网 全部参考答案 启东中学作业本 2025年启东中学作业本八年级英语上册译林版宿迁专版 第230页解析答案
C
The world is full of amazing things. Let’s see the amazing story of a crane!

There was once a poor sailmaker named Chris. He worked very hard every day, but he didn’t make much money. He had a roof over his head and food to eat, so he lived comfortably, but he felt lonely because he had nobody to share his simple life with.
One day, an injured crane lay near Chris’ front steps. “Poor crane,” he whispered. He carefully carried the crane and brought it inside. He cared for it all winter long. One day, it was strong enough to fly away. Chris watched and thought, “If only I could catch that crane’s swiftness(迅速) in one of my sails.” The following spring, a beautiful woman knocked at Chris’ door. “My name is Lydia,” she said softly. “I’ve been walking for several days, and I need food and rest.” Chris took her in. A month later, they got married.
“I can make wonderful sails for you,” Lydia said. “They will be beautiful, and you will make a lot of money from them. However, you must promise never to watch me make the sails.”
Chris said, “I promise.”
Lydia went to her weaving(编织) room. A month went by before the first sail was finished. When Chris finally brought it to the market, he was surprised that people wanted to pay so much money for it. He asked Lydia to weave more. She wove many sails, and Chris’ wealth grew. He spent his money on expensive clothing, jewellery, and paintings. As he made more money and got more things, he slowly became greedier(更贪婪的).
One day, Lydia said she needed to rest. She was tired out. But Chris insisted that she should keep working, so she did. Then Chris wanted her to work faster. He became impatient with Lydia. One day, he was so angry that he forgot about the promise he’d made. He threw open the door of Lydia’s weaving room and was surprised to see a beautiful crane weaving its feathers into a sail.
Chris shouted, “You’re the crane that I saved!”
“Yes,” the crane said. “But you’ve broken your promise, so I must leave.”
Once again, Chris became a poor and lonely sailmaker. Whenever he saw a crane in the sky, he thought about the broken promise.
(
B
)8. Choose the right statements about Chris.
①A kind sailmaker who saved a crane.
②A poor sailmaker who became rich finally.
③A hard-working husband who helped his wife.
④A greedy husband who treated his wife poorly.
A. ①③ B. ①④ C. ②③ D. ②④
(
A
)9. Why did Lydia have to leave Chris?
A. Because Chris broke his promise.
B. Because Chris doubted her ability.
C. Because she was too tired to continue her work.
D. Because she was too poor to support the family.
(
D
)10. How did Chris probably feel in the end?
A. He was happy to live on his own.
B. He was satisfied with his business.
C. He felt sad about his lost paintings.
D. He felt regretful about what he had done.
(
A
)11. What’s the theme of this passage?
A. Greed blinds the eyes. B. Practice makes perfect.
C. It never rains but it pours. D. Actions speak louder than words.
答案:8. B 【点拨】根据第三段中“He carefully carried the crane and brought it inside. He cared for it all winter long.”以及第七段中“One day,Lydia said she needed to rest. She was tired out. But Chris insisted that she should keep working,so she did. Then Chris wanted her to work faster.”可知,克里斯是一个救了鹤的善良的制帆工,也是一个对妻子不好的贪婪的丈夫。故选 B。
9. A 【点拨】根据第九段中“But you've broken your promise,so I must leave.”可知,莉迪娅要离开克里斯,因为他食言了。故选 A。
10. D 【点拨】根据最后一段“Once again,Chris became a poor and lonely sailmaker. Whenever he saw a crane in the sky,he thought about the broken promise.”可推断出,克里斯最后可能对自己所做的事感到后悔。故选 D。
11. A 【点拨】通读全文可知,这篇文章的主题是贪婪蒙蔽了双眼。故选 A。
解析:
翻译:
C
世界充满了奇妙的事物。让我们来看看一只仙鹤的奇妙故事!
从前有一个名叫克里斯的贫穷帆船制造者。他每天都非常努力地工作,但赚的钱并不多。他有栖身之所,也有食物可吃,所以生活得还算舒适,但他感到孤独,因为没有人与他分享这简单的生活。
一天,一只受伤的仙鹤躺在克里斯家的前门台阶附近。“可怜的仙鹤,”他轻声说道。他小心翼翼地抱起仙鹤,把它带进屋里。他一整个冬天都在照料它。有一天,它恢复了足够的体力,可以飞走了。克里斯望着它,心想:“要是我能把那只仙鹤的迅捷融入我的一张船帆中就好了。”第二年春天,一位美丽的女子敲响了克里斯的门。“我叫莉迪亚,”她轻声说道,“我已经走了好几天了,我需要食物和休息。”克里斯收留了她。一个月后,他们结婚了。
“我可以为你织出很棒的船帆,”莉迪亚说,“它们会很漂亮,你会从这些船帆上赚很多钱。不过,你必须答应永远不要看我织船帆。”
克里斯说:“我答应。”
莉迪亚走进她的编织室。一个月过去了,第一只船帆才织好。当克里斯最终把它带到市场上时,他很惊讶人们愿意出这么多钱买它。他让莉迪亚多织一些。她织了很多船帆,克里斯的财富也增加了。他把钱花在昂贵的衣服、珠宝和画作上。随着他赚的钱越来越多,拥有的东西也越来越多,他慢慢地变得更贪婪了。
有一天,莉迪亚说她需要休息。她疲惫不堪。但克里斯坚持让她继续工作,于是她就继续了。然后克里斯想让她织得更快些。他对莉迪亚变得不耐烦了。有一天,他非常生气,以至于忘记了自己许下的诺言。他猛地推开莉迪亚编织室的门,惊讶地看到一只美丽的仙鹤正在把它的羽毛织进船帆里。
克里斯喊道:“你就是我救过的那只仙鹤!”
“是的,”仙鹤说,“但你违背了你的诺言,所以我必须离开。”
克里斯又一次变成了一个贫穷而孤独的帆船制造者。每当他看到天空中的仙鹤时,他就会想起自己违背的诺言。
( )8. 选出关于克里斯的正确表述。
①一个善良的、救了一只仙鹤的帆船制造者。
②一个贫穷的、最终变得富有的帆船制造者。
③一个勤劳的、帮助妻子的丈夫。
④一个贪婪的、对妻子不好的丈夫。
A. ①③ B. ①④ C. ②③ D. ②④
( )9. 莉迪亚为什么必须离开克里斯?
A. 因为克里斯违背了他的诺言。
B. 因为克里斯怀疑她的能力。
C. 因为她太累了,无法继续工作。
D. 因为她太穷了,无法支撑这个家。
( )10. 克里斯最后可能有什么感受?
A. 他很高兴独自生活。
B. 他对自己的生意很满意。
C. 他为丢失的画作感到难过。
D. 他为自己的所作所为感到后悔。
( )11. 这篇文章的主题是什么?
A. 贪婪蒙蔽双眼。
B. 熟能生巧。
C. 祸不单行。
D. 行动胜于言语。
上一页 下一页