零五网 全部参考答案 听读空间答案 2025年英语听读空间八年级英语上册译林版加强版 第124页解析答案
请认真阅读下面的短文,从短文后所给的六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
Koalas are lovely. Most of them live in Australia. Koalas have short front legs and long strong back legs. Their fur is brown and thick. (1)
B
A baby koala is very small when it is born. It is not bigger than your little toe. (2)
C
It lives in its mother’s pouch(育儿袋) for 5 to 7 months. When the baby koala leaves its mother’s pouch, it has lots of fur. And it is as big as your shoe. (3)
E
Koalas sleep during the day and eat at night. They have leaves as their food.
(4)
A
During the 1920s, however, people kept killing them for their fur and lots of koalas died. Later, laws were made to stop people from killing koalas and make the number of koalas increase.
Today, there were fewer than 100,000 koalas in the country and they are still in danger of dying out. Life is still not easy for them. (5)
F

A. Once there were millions of koalas in Australia.
B. It keeps them warm during the cold weather.
C. It has no fur and can’t see anything either.
D. Koalas live in trees and have big noses to smell.
E. As adults, koalas grow to be about 60 cm tall and weigh from 9 kg to 13 kg.
F. They have fewer and fewer places to live and many of them die from diseases.
答案:【解析】:这是一道英语阅读理解题目,主要考查学生对于文章内容的理解和逻辑推理能力。题目给出了一个关于考拉的短文,并要求从六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
首先,我们需要仔细阅读短文,了解考拉的基本特征和生活习性。然后,根据每个空白处的上下文,从给出的选项中选择最合适的句子填入。
(1) 根据上文“Koalas have short front legs and long strong back legs. Their fur is brown and thick.”描述考拉的外貌特征,此处应选择描述考拉其他外貌特征或与之相关的句子。选项D“Koalas live in trees and have big noses to smell.”符合这一要求,描述了考拉的生活环境和其他特征。但考虑到此空后文提到“A baby koala is very small when it is born.”,更侧重于考拉幼崽的特征,因此此处应选与考拉整体特征相关的句子,选项B“It keeps them warm during the cold weather.”描述了考拉皮毛的作用,与上文紧密相关,是更合适的选择。同时,D选项可以放在后面描述考拉生活习性时填入。
(2) 此处描述考拉幼崽刚出生时的状态,根据下文“It lives in its mother’s pouch(育儿袋) for 5 to 7 months.”可知,应选择描述考拉幼崽出生时状态或特征的句子。选项C“It has no fur and can’t see anything either.”符合这一要求。
(3) 此处描述考拉离开母亲育儿袋后的成长情况,应选择描述考拉成长后特征或习性的句子。选项E“As adults, koalas grow to be about 60 cm tall and weigh from 9 kg to 13 kg.”符合这一要求。
(4) 此处描述考拉的历史情况,特别是数量变化。根据下文“During the 1920s, however, people kept killing them for their fur and lots of koalas died.”可知,应选择描述考拉过去数量或历史遭遇的句子。选项A“Once there were millions of koalas in Australia.”符合这一要求。
(5) 此处描述考拉当前面临的生存威胁,应选择描述考拉生存困境或威胁的句子。选项F“They have fewer and fewer places to live and many of them die from diseases.”符合这一要求。
【答案】:
(1) B;
(2) C;
(3) E;
(4) A;
(5) F。
解析:
翻译:
请认真阅读下面的短文,从短文后所给的六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
考拉很可爱。它们大多数生活在澳大利亚。考拉的前腿短,后腿长且强壮。它们的毛是棕色的,而且很厚。(1)______ 考拉宝宝出生时非常小。它不比你的小脚趾大。(2)______ 它在妈妈的育儿袋里生活5到7个月。当考拉宝宝离开妈妈的育儿袋时,它就长满了毛。而且它和你的鞋子一样大。(3)______ 考拉白天睡觉,晚上进食。它们以树叶为食。
(4)______ 然而,在20世纪20年代,人们为了获取它们的皮毛而不断捕杀它们,很多考拉都死了。后来,人们制定了法律来阻止人们捕杀考拉,以使考拉的数量增加。
如今,这个国家的考拉不足10万只,它们仍然面临灭绝的危险。它们的生活仍然不容易。(5)______
A. 澳大利亚曾经有数百万只考拉。
B. 寒冷天气时,它(皮毛)能给它们保暖。
C. 它(考拉宝宝)没有毛,也看不见任何东西。
D. 考拉生活在树上,有大鼻子用来嗅闻。
E. 成年后,考拉会长到约60厘米高,体重从9千克到13千克不等。
F. 它们的栖息地越来越少,而且很多考拉死于疾病。
When winter comes, Siberian cranes fly from north-eastern Siberia in Russia to Poyang Lake in Jiangxi Province, China. About 95 per cent of the birds spend the season there. However, climate change has endangered the birds’ living places.
“In some years, Poyang Lake experiences floods, while in others, it experiences droughts(旱灾). Both of these factors caused less food in cranes’ living areas,” Qian Fawen, a researcher from the National Bird Banding Centre of China, said. To help deal with the problem, the local government has built 70 hectares of lotus roots(莲藕) in Nanchang to provide food during the winter for the cranes. The birds’ population has risen from about 3,000 to more than 5,000 over the past 20 years, according to Qian.
Over the years, China has worked hard to protect these birds. Thousands of places in the country have been taken as living places for them. Most of the endangered birds stay in wetlands. Known as the “earth’s kidneys”, wetlands play a key role in cleaning water, preventing floods and helping with biodiversity(生物多样性).
To protect China’s wetlands, the Wetlands Protection Law was published on June 1, 2022. It stops building work on important national wetlands and some activities. Thanks to these efforts, more birds stay in the nation’s wetlands in winter. In February, the Hunan government reported that black-faced spoonbills, also endangered birds, were seen at Dongting Lake after an absence of five years. If we protect the wetlands well, we will see more endangered animals and enjoy the beauty of nature even more.
1. Why was there less food in cranes’ living places at Poyang Lake?
Because Poyang Lake experiences floods and droughts, which caused less food in cranes' living areas.

2. How many cranes were there at Poyang Lake 20 years ago?
There were about 3,000 cranes at Poyang Lake 20 years ago.

3. What has China done to protect these birds over the years?
China has worked hard to protect these birds and taken thousands of places as living places for them.

4. Why did the Wetlands Protection Law come out?
The Wetlands Protection Law came out to protect China's wetlands, which play a key role in cleaning water, preventing floods, and helping with biodiversity.

5. What should you do or not do when visiting birds’ living places like Poyang Lake?
When visiting birds' living places like Poyang Lake, we should protect the environment, not litter, not disturb the birds, and follow the rules and regulations of the protected areas.

答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和提取信息的能力。需要从文章中找出与问题相关的信息,并进行简单的回答。
1. 第一个问题问的是为什么鄱阳湖白鹤的栖息地食物减少。根据文章第二段,“In some years, Poyang Lake experiences floods, while in others, it experiences droughts(旱灾). Both of these factors caused less food in cranes’ living areas,” 可以得出答案。
2. 第二个问题问的是20年前鄱阳湖有多少只白鹤。根据文章第二段,“The birds’ population has risen from about 3,000 to more than 5,000 over the past 20 years,” 可以得出答案。
3. 第三个问题问的是多年来中国为了保护这些鸟类做了什么。根据文章第三段,“Over the years, China has worked hard to protect these birds. Thousands of places in the country have been taken as living places for them.” 可以得出答案。
4. 第四个问题问的是湿地保护法出台的原因。根据文章第四段,“To protect China’s wetlands, the Wetlands Protection Law was published on June 1, 2022.” 以及后文对湿地重要性的描述,可以推断出答案。
5. 第五个问题是一个开放性问题,问的是在参观像鄱阳湖这样的鸟类栖息地时应该做什么或不应该做什么。这需要根据文章内容和常识来回答,主要围绕保护鸟类和湿地的重要性来展开。
【答案】:
1. Because Poyang Lake experiences floods and droughts, which caused less food in cranes' living areas.
2. There were about 3,000 cranes at Poyang Lake 20 years ago.
3. China has worked hard to protect these birds and taken thousands of places as living places for them.
4. The Wetlands Protection Law came out to protect China's wetlands, which play a key role in cleaning water, preventing floods, and helping with biodiversity.
5. When visiting birds' living places like Poyang Lake, we should protect the environment, not litter, not disturb the birds, and follow the rules and regulations of the protected areas. (答案不唯一,合理即可。)
解析:
翻译:
当冬天来临时,白鹤从俄罗斯西伯利亚东北部飞到中国江西省的鄱阳湖。大约95%的白鹤会在那里度过这个季节。然而,气候变化已经危及到白鹤的栖息地。
“在某些年份,鄱阳湖会遭遇洪水,而在另一些年份,它会遭遇旱灾。这两种因素都导致白鹤栖息地的食物减少,”中国鸟类环志中心的研究员钱法文说。为了解决这个问题,当地政府在南昌种植了70公顷的莲藕,以在冬季为白鹤提供食物。据钱法文介绍,在过去的20年里,白鹤的数量从大约3000只增加到了5000多只。
多年来,中国一直在努力保护这些鸟类。全国有数千个地方被用作它们的栖息地。大多数濒危鸟类都栖息在湿地中。湿地被称为“地球之肾”,在净化水质、防洪和促进生物多样性方面发挥着关键作用。
为了保护中国的湿地,《湿地保护法》于2022年6月1日颁布。它禁止在重要的国家湿地进行建设工作和一些活动。由于这些努力,更多的鸟类在冬季留在了国家的湿地中。2月份,湖南省政府报告称,消失了五年的黑脸琵鹭在洞庭湖被发现。如果我们很好地保护湿地,我们将会看到更多的濒危动物,并且能更多地欣赏到大自然的美丽。
1. 为什么鄱阳湖白鹤栖息地的食物会减少?______
2. 20年前鄱阳湖有多少只白鹤?______
3. 这些年来中国为保护这些鸟类做了什么?______
4. 《湿地保护法》为什么会出台?______
5. 当参观像鄱阳湖这样的鸟类栖息地时,你应该做什么或不应该做什么?______
上一页 下一页