A
After leaving school for many years, a group of graduates (大学毕业生) visited their teacher. All of them complained about problems and stress in their work and life.
The teacher went to the kitchen and returned with a large bottle of coffee and many kinds of cups—china, plastic and glass. He told them to help themselves to the coffee.
When all the students had a cup of coffee in their hands, the teacher said, "If you noticed, all the nice-looking and expensive cups are taken, but the simple and cheap ones are left behind. Although it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source of your problems and stress. In fact, the cup itself adds no quality to the coffee. It is just a tool to contain what we drink."
What all of them really wanted was coffee, not the cups, but they all went for the best cups. And then they began to watch others' cups. Life is the coffee. Jobs, money and the social position are the cups. The cups we have do not change the quality of our life.
Sometimes, if we only pay attention to the cup, we will fail to enjoy the coffee.
The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything.
(
A. what the teacher did
B. the bad coffee
C. the simple and cheap cups
D. their problems and stress
(
A. he hoped that they could have better cups
B. he wanted his students to enjoy the coffee
C. he tried to tell the students how to understand life
D. he wanted to show his big collection of different kinds of cups
(
A. the cup is just a tool for drinking
B. the cup can add quality to the coffee
C. the cup can change the quality of our life
D. different cups should be given to different people
(
A. Everyone chose the simple and cheap cups.
B. It's normal for everyone to want the best.
C. We should pay more attention to the cups than the coffee.
D. The happiest people always have the best of everything.
After leaving school for many years, a group of graduates (大学毕业生) visited their teacher. All of them complained about problems and stress in their work and life.
The teacher went to the kitchen and returned with a large bottle of coffee and many kinds of cups—china, plastic and glass. He told them to help themselves to the coffee.
When all the students had a cup of coffee in their hands, the teacher said, "If you noticed, all the nice-looking and expensive cups are taken, but the simple and cheap ones are left behind. Although it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source of your problems and stress. In fact, the cup itself adds no quality to the coffee. It is just a tool to contain what we drink."
What all of them really wanted was coffee, not the cups, but they all went for the best cups. And then they began to watch others' cups. Life is the coffee. Jobs, money and the social position are the cups. The cups we have do not change the quality of our life.
Sometimes, if we only pay attention to the cup, we will fail to enjoy the coffee.
The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything.
(
D
) 1. The graduates were not satisfied because of ____ according to the passage.A. what the teacher did
B. the bad coffee
C. the simple and cheap cups
D. their problems and stress
(
C
) 2. The teacher provided his students with many kinds of cups because ____.A. he hoped that they could have better cups
B. he wanted his students to enjoy the coffee
C. he tried to tell the students how to understand life
D. he wanted to show his big collection of different kinds of cups
(
A
) 3. The passage tells us that ____.A. the cup is just a tool for drinking
B. the cup can add quality to the coffee
C. the cup can change the quality of our life
D. different cups should be given to different people
(
B
) 4. Which is TRUE according to the passage?A. Everyone chose the simple and cheap cups.
B. It's normal for everyone to want the best.
C. We should pay more attention to the cups than the coffee.
D. The happiest people always have the best of everything.
答案:【解析】:
这是一道阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。题目给出了一个关于大学毕业生拜访老师,老师通过咖啡和杯子的故事来阐述生活哲理的短文。学生需要通过阅读短文,理解文章的主旨,并根据文章内容选择正确的答案。
对于第一题,需要理解毕业生们不满意的原因,根据文章第一段,毕业生们抱怨的是工作和生活中的问题和压力,因此选择D。
对于第二题,需要理解老师提供多种杯子的用意,根据文章第三段老师的讲解,可以看出老师是通过这个行为来引导学生理解生活的哲理,因此选择C。
对于第三题,需要理解文章的主旨,文章通过咖啡和杯子的比喻,告诉我们生活才是本质,而工作、金钱和社会地位只是生活的工具,不应过分追求,因此选择A。
对于第四题,需要从文章中找出正确的陈述,根据文章第三段,想要最好的是很正常的,因此选择B。
【答案】:
1. D
2. C
3. A
4. B
这是一道阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。题目给出了一个关于大学毕业生拜访老师,老师通过咖啡和杯子的故事来阐述生活哲理的短文。学生需要通过阅读短文,理解文章的主旨,并根据文章内容选择正确的答案。
对于第一题,需要理解毕业生们不满意的原因,根据文章第一段,毕业生们抱怨的是工作和生活中的问题和压力,因此选择D。
对于第二题,需要理解老师提供多种杯子的用意,根据文章第三段老师的讲解,可以看出老师是通过这个行为来引导学生理解生活的哲理,因此选择C。
对于第三题,需要理解文章的主旨,文章通过咖啡和杯子的比喻,告诉我们生活才是本质,而工作、金钱和社会地位只是生活的工具,不应过分追求,因此选择A。
对于第四题,需要从文章中找出正确的陈述,根据文章第三段,想要最好的是很正常的,因此选择B。
【答案】:
1. D
2. C
3. A
4. B