五、阅读短文,回答问题
Xian Xinghai was a very famous musician in China. In his short life,he wrote nearly 300 songs and an opera.
Xian was born in Panyu,Guangzhou in 1905. Because his father died before he was born,Xian had to move from place to place with his mother. He began learning to play the violin when he was 20 years old. At first,his violin was so cheap and in a poor quality that he could not play it well. His friends laughed at him. However,Xian did not stop practising and soon showed his talent. In 1934,he became the first Chinese student who studied in a music school in Paris. Before he left,Xian became the school's best student and won several prizes for his talents.
The next year,he got back to China and helped fight against the Japanese army. Later,he came to Yan'an to teach music at a college. Although there were no pianos in Yan'an at that time,Xian still wrote some of his most important music there,including “The Yellow River Chorus(合唱)”,his most famous work.
In May 1940,Xian Xinghai went to the Soviet Union(苏联)to write music for movies. Life there was so hard that he got very sick. Later he died of illness on October 30,1945,aged only 40.
前3题每题的答案不超过10个词,第4题的答案词数不限。
1. What was Xian Xinghai's childhood(童年)like?
2. What is Xian Xinghai's most famous work?
3. Why did Xian Xinghai go to the Soviet Union?
4. What can you learn from Xian Xinghai?
Xian Xinghai was a very famous musician in China. In his short life,he wrote nearly 300 songs and an opera.
Xian was born in Panyu,Guangzhou in 1905. Because his father died before he was born,Xian had to move from place to place with his mother. He began learning to play the violin when he was 20 years old. At first,his violin was so cheap and in a poor quality that he could not play it well. His friends laughed at him. However,Xian did not stop practising and soon showed his talent. In 1934,he became the first Chinese student who studied in a music school in Paris. Before he left,Xian became the school's best student and won several prizes for his talents.
The next year,he got back to China and helped fight against the Japanese army. Later,he came to Yan'an to teach music at a college. Although there were no pianos in Yan'an at that time,Xian still wrote some of his most important music there,including “The Yellow River Chorus(合唱)”,his most famous work.
In May 1940,Xian Xinghai went to the Soviet Union(苏联)to write music for movies. Life there was so hard that he got very sick. Later he died of illness on October 30,1945,aged only 40.
前3题每题的答案不超过10个词,第4题的答案词数不限。
1. What was Xian Xinghai's childhood(童年)like?
He moved from place to place with his mother.
2. What is Xian Xinghai's most famous work?
“The Yellow River Chorus”.
3. Why did Xian Xinghai go to the Soviet Union?
To write music for movies.
4. What can you learn from Xian Xinghai?
We can learn his spirit of perseverance and patriotism from Xian Xinghai.
答案:【解析】:本题为阅读理解题,主要考查学生对英文短文的阅读理解能力,需要从文章中提取关键信息来回答问题。本题涉及对人物童年经历、代表作品、行为原因及个人品质等方面的理解。
【答案】:
1. He moved from place to place with his mother.
短文中提到"Because his father died before he was born, Xian had to move from place to place with his mother.",说明冼星海的童年是随着母亲四处漂泊的。
2. “The Yellow River Chorus”.
根据短文中的“including ‘The Yellow River Chorus(合唱)’, his most famous work.”,可以直接得出答案。
3. To write music for movies.
短文中明确提到"In May 1940, Xian Xinghai went to the Soviet Union(苏联)to write music for movies.",说明他去苏联是为了为电影创作音乐。
4. We can learn his spirit of perseverance and patriotism from Xian Xinghai.
从冼星海的故事中,我们可以学到他坚持不懈的精神和爱国精神,即使面临困难和挑战,他也没有放弃对音乐的追求,并且用自己的音乐为国家和人民做出了贡献。
【答案】:
1. He moved from place to place with his mother.
短文中提到"Because his father died before he was born, Xian had to move from place to place with his mother.",说明冼星海的童年是随着母亲四处漂泊的。
2. “The Yellow River Chorus”.
根据短文中的“including ‘The Yellow River Chorus(合唱)’, his most famous work.”,可以直接得出答案。
3. To write music for movies.
短文中明确提到"In May 1940, Xian Xinghai went to the Soviet Union(苏联)to write music for movies.",说明他去苏联是为了为电影创作音乐。
4. We can learn his spirit of perseverance and patriotism from Xian Xinghai.
从冼星海的故事中,我们可以学到他坚持不懈的精神和爱国精神,即使面临困难和挑战,他也没有放弃对音乐的追求,并且用自己的音乐为国家和人民做出了贡献。
解析:
翻译:
五、阅读短文,回答问题
冼星海是中国一位非常著名的音乐家。在他短暂的一生中,他创作了近300首歌曲和一部歌剧。
冼星海1905年出生于广州番禺。因为他的父亲在他出生前就去世了,冼星海不得不和母亲四处奔波。他20岁时开始学习拉小提琴。起初,他的小提琴很便宜,质量也很差,所以他拉得不好。他的朋友们嘲笑他。然而,冼星海没有停止练习,很快就展现出了他的天赋。1934年,他成为第一个在巴黎一所音乐学校学习的中国学生。在他离开之前,冼星海成为了学校最优秀的学生,并因其天赋获得了几个奖项。
第二年,他回到中国,帮助抗击日本军队。后来,他来到延安,在一所大学教音乐。尽管当时延安没有钢琴,但冼星海仍然在那里创作了一些他最重要的音乐,包括他最著名的作品《黄河大合唱》。
1940年5月,冼星海前往苏联为电影创作音乐。那里的生活非常艰苦,他病得很重。后来他于1945年10月30日因病去世,年仅40岁。
前3题每题的答案不超过10个词,第4题的答案词数不限。
1. 冼星海的童年是怎样的?______
2. 冼星海最著名的作品是什么?______
3. 冼星海为什么去苏联?______
4. 你能从冼星海身上学到什么?______
单元5 练习6 任务
五、阅读短文,回答问题
冼星海是中国一位非常著名的音乐家。在他短暂的一生中,他创作了近300首歌曲和一部歌剧。
冼星海1905年出生于广州番禺。因为他的父亲在他出生前就去世了,冼星海不得不和母亲四处奔波。他20岁时开始学习拉小提琴。起初,他的小提琴很便宜,质量也很差,所以他拉得不好。他的朋友们嘲笑他。然而,冼星海没有停止练习,很快就展现出了他的天赋。1934年,他成为第一个在巴黎一所音乐学校学习的中国学生。在他离开之前,冼星海成为了学校最优秀的学生,并因其天赋获得了几个奖项。
第二年,他回到中国,帮助抗击日本军队。后来,他来到延安,在一所大学教音乐。尽管当时延安没有钢琴,但冼星海仍然在那里创作了一些他最重要的音乐,包括他最著名的作品《黄河大合唱》。
1940年5月,冼星海前往苏联为电影创作音乐。那里的生活非常艰苦,他病得很重。后来他于1945年10月30日因病去世,年仅40岁。
前3题每题的答案不超过10个词,第4题的答案词数不限。
1. 冼星海的童年是怎样的?______
2. 冼星海最著名的作品是什么?______
3. 冼星海为什么去苏联?______
4. 你能从冼星海身上学到什么?______
单元5 练习6 任务