零五网 全部参考答案 启东中学作业本 2025年启东中学作业本八年级英语上册译林版宿迁专版 第147页解析答案
五、阅读理解。
Yu Boya was very interested in music and he learned music from a good musician, Cheng Lian. In order to make greater improvement, Cheng Lian took him to visit a new teacher, Fang Zichun. Zichun lived on an island. Unluckily, when they arrived, Zichun was away. Cheng Lian left and asked Boya to stay. Boya played the *guqin* while waiting for the teacher.
One day, when he was walking on the beach, the wind suddenly blew strongly and it started to rain heavily. He was amazed at the sound of the storm and started to play the *guqin*. When he finished playing, Cheng Lian arrived. “What do you think about your new teacher?” Cheng asked with a smile. “New teacher? Ah, I see!” Boya suddenly realized why Cheng took him here. Boya created many pieces of beautiful music including *High Mountains and Flowing Water* but he felt that no one really understood his music.
One day, Boya started to play the *guqin* on a boat. While he was playing *High Mountains and Flowing Water*, Zhong Ziqi stopped to listen to his music. Ziqi closed his eyes and listened carefully. When Boya finished the part about high mountains, Ziqi said, “How wonderful! It seems that the mountains are just before my eyes. ” Boya didn’t speak and went on playing. This time the tune(曲调)was different. Ziqi said, “How amazing! I seem to see the flowing river!” Boya felt very touched and said, “You are the one who knows my heart!” They became good friends. They promised to meet at the same place the next year. Unluckily, Ziqi didn’t come because he died some time before. Boya was so sad that he smashed his *guqin* and promised never to play again.
People were deeply touched by the friendship between Boya and Ziqi. Today people often use “high mountains and flowing water” to refer to beautiful music and understanding between friends.
(
A
)1. Why did Boya visit a new teacher?
A. Because he wanted to make greater improvement.
B. Because he didn’t like his present teacher.
C. Because he wanted to live on an island.
D. Because he didn’t know how to play the *guqin*.
(
B
)2. According to the passage, which idea did Cheng Lian agree with?
A. Talents learn from the best.
B. Nature is the best teacher.
C. It’s never too old to learn.
D. Anybody could be a teacher.
(
C
)3. What is the meaning of the underlined word “smashed”?
A. stole
B. invented
C. broke
D. lost
(
B
)4. What is the main idea of Paragraph 3?
A. The best music created by Yu Boya.
B. The friendship between Boya and Ziqi.
C. The reason why Yu Boya became famous.
D. The learning experience of Yu Boya.
(
D
)5. Which of the following is the correct order of the story?
a. Boya met Ziqi while playing *High Mountains and Flowing Water*.
b. Boya got new ideas of playing the *guqin* after hearing the sound of the storm.
c. Boya heard the news of Ziqi’s death and smashed his *guqin*.
d. Cheng Lian took Boya to visit a new teacher.
A. b-a-d-c
B. b-c-a-d
C. d-a-b-c
D. d-b-a-c
答案:1. A 【点拨】根据“In order to make greater improvement,Cheng Lian took him to visit a new teacher,Fang Zichun.”可知,伯牙去拜访新老师是因为他想取得更大的进步。故选 A。2. B 【点拨】根据第二段内容可知,成连带伯牙领略大自然的壮美神奇,使他从中悟出了音乐的真谛,所以他可能会赞同“自然是最好的老师”这个观点。故选 B。3. C 【点拨】根据“Boya was so sad that he smashed his guqin and promised never to play again.”及语境可知,伯牙把琴砸了。故选 C。4. B 【点拨】根据第三段内容可知,本段主要介绍俞伯牙和钟子期之间的友谊。故选 B。5. D 【点拨】根据文章内容可知,事情发生的顺序是 d-b-a-c。故选 D。
解析:
翻译:
五、阅读理解。
俞伯牙对音乐很感兴趣,他师从一位优秀的音乐家成连学习音乐。为了取得更大的进步,成连带他去拜访一位新老师——方子春。子春住在一座岛上。不幸的是,当他们到达时,子春外出了。成连离开了,让伯牙留下来。伯牙在等老师的时候弹奏古琴。
有一天,当他在海滩上散步时,风突然刮得很大,并且开始下起了大雨。他对暴风雨的声音感到很惊奇,于是开始弹奏古琴。当他弹奏完后,成连回来了。“你觉得你的新老师怎么样?”成连笑着问道。“新老师?啊,我明白了!”伯牙突然意识到成连带他来这里的原因。伯牙创作了许多优美的乐曲,包括《高山流水》,但他觉得没有人真正理解他的音乐。
有一天,伯牙在一艘船上开始弹奏古琴。当他弹奏《高山流水》时,钟子期停下来听他的音乐。子期闭上眼睛,仔细地听着。当伯牙弹完关于高山的部分时,子期说:“多么美妙啊!好像高山就在我眼前。”伯牙没有说话,继续弹奏。这一次曲调不同了。子期说:“多么令人惊叹啊!我好像看到了流淌的河流!”伯牙深受感动,说:“你是懂我的人!”他们成了好朋友。他们约定第二年在同一个地方见面。不幸的是,子期没有来,因为他不久前去世了。伯牙非常伤心,他砸碎了他的古琴,并承诺再也不弹奏了。
人们被伯牙和子期之间的友谊深深打动。如今,人们常常用“高山流水”来指代美妙的音乐和朋友之间的知音情谊。
( )1. 伯牙为什么去拜访新老师?
A. 因为他想要取得更大的进步。
B. 因为他不喜欢他现在的老师。
C. 因为他想要住在一座岛上。
D. 因为他不知道如何弹奏古琴。
( )2. 根据文章,成连会认同以下哪种观点?
A. 天才向最优秀的人学习。
B. 大自然是最好的老师。
C. 活到老,学到老。
D. 任何人都可以成为老师。
( )3. 划线单词“smashed”的意思是什么?
A. 偷窃
B. 发明
C. 打碎
D. 丢失
( )4. 第三段的主要内容是什么?
A. 俞伯牙创作的最佳乐曲。
B. 伯牙和子期之间的友谊。
C. 俞伯牙成名的原因。
D. 俞伯牙的学习经历。
( )5. 以下哪一项是这个故事的正确顺序?
a. 伯牙在弹奏《高山流水》时遇到了子期。
b. 伯牙在听到暴风雨的声音后对弹奏古琴有了新的想法。
c. 伯牙听到子期去世的消息后砸碎了他的古琴。
d. 成连带伯牙去拜访新老师。
A. b - a - d - c
B. b - c - a - d
C. d - a - b - c
D. d - b - a - c
上一页 下一页